Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Minimālā alga izkropļo tirgu

Apmēram puse darba devēju Latvijā savus darbiniekus nodarbina nepilnu laika slodzi. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati liecina, ka pērn jūlijā šis rādītājs sasniedzis 56% un bijis augstākais 2015. gada laikā.

Gan kontrolējošās institūcijas, gan arī paši likumdevēji skaidri zina, ka šī statistika nebūt neatspoguļo patieso situāciju. Lielā mērā tā parāda, kā darba devēji cenšas risināt savas finansiālās grūtības brīdī, kad valstī tiek celta minimālā alga. Nespējot vai arī nevēloties nodrošināt atalgojuma pieaugumu, darba devēji spiesti krāpties un noformē darbinieku uz nepilnu darba laika slodzi. Turklāt tas ir izdarāms brīvi, īpaši ņemot vērā, ka Valsts darba inspekcija (VDI) pati atzīstas nespējā izkontrolēt šo darba tiesību pārkāpuma punktu.

VDI direktors Renārs Lūsis piemin būvniecību. Tā ir viena no tām nozarēm, kurā inspekcija "intuitīvi jūt", ka darbinieki strādā pat vairāk nekā astoņas stundas dienā, kaut gan ir noformēti uz nepilnu darba laiku. Lūsis nemaz neslēpj - to ir grūti pierādīt: "Pašos pamatos ir jāsaka, ka nepilns darba laiks - tas nav pret likumu. Jautājums ir, vai šis nepilnais darba laiks nav fiktīvs. Kā to konstatēt? Protams, mēs uz to skatāmies, ja mūs par to informē. Šeit ir ļoti grūti kaut ko pierādīt, ja darbinieks nevēlas sadarboties," skaidro Lūsis. Pēc viņa teiktā var noprast, ka ir bijuši gadījumi, kad darbinieks it kā sūdzību uzraksta, bet pēc tam, pārbaudes laikā, pārdomā. "Ja viņš melojot sniedz liecības, tad kādā veidā mēs varam pierādīt šo pārkāpumu? Mēs nevaram nolikt inspektoru pie katra uzņēmuma durvīm, lai tas fiksētu laiku, kad kāds nāk iekšā, kāds ārā," saka VDI vadītājs. Viņš uzskata, ka šis nav pārkāpuma veids, ko primāri būtu jācenšas novērst ar kontrolējošo institūciju palīdzību.

Inspekcijā ar cerībām raugās uz 2017. gadu, kad varētu stāties spēkā grozījumi, kas nosaka, ka neatkarīgi no minimālās algas būs jāmaksā noteikts sociālo iemaksu apmērs. "Ar to jau tiks nogriezta motivācija apšmaukt valsti un krāpties, jo nodokļi tik un tā būs jāsamaksā no tās pašas summas," teic Lūsis.

Latvijas Darba devēju konfederācijā atzīst, ka tai nav informācijas, kāda ir reālā minimālās algas paaugstināšanas ietekme uz bezdarbu, tāpat arī nav nekādu datu, ka uzņēmumi samazina darba slodzes, optimizējot nodokļus. Konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns norāda, ka "Latvijas problēma ir nepietiekams investīciju apjoms efektīvās darbavietās un šī problēma vislabāk ir risināma ar darbaspēka nodokļu likmju samazināšanu. Mums ir jāveicina investīciju ienākšana Latvijā, lai šeit būtu arvien vairāk labi apmaksātu darbvietu".

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 1.februāra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas