Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Minimālās algas palielināšanas dēļ šīs kategorijas iedzīvotāji mēnesī saņems par 20,02 latiem vairāk

Minimālās algas celšana no 200 uz 225 latiem šīs algu kategorijas saņēmēju makos nākošgad ieliks ik mēnesi par 20,02 latiem vairāk, ņemot vērā arī jau apstiprināto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazinājumu līdz 22%, liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķini.

Jau ziņots, ka Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē sociālie partneri ceturtdien atbalstīja Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas ierosinājumu minimālās algas apmēru pašreizējo 200 latu vietā no nākamā gada noteikt 225 latu jeb 320 eiro apmērā.

"Ja vērtējam kopējo ieguvumu no visām plānotajām darbaspēka nodokļu politikas izmaiņām 2014.gadā, arī no tām, par kurām diskusijas vēl turpināsies - neapliekamā minimuma paaugstināšanu līdz 84 latu mazo algu saņēmējiem un atvieglojuma par apgādībā esošām personām palielināšanu līdz 98 latiem, tad darbiniekam ar minimālo algu un bez apgādājamajiem nākošgad ikmēneša ienākumi pieaugtu par 28,60 latiem. Šādiem darbiniekiem, kam alga šobrīd ir tikai 146,08 lati uz rokas, tas būs labs atspaids. Minimālās algas saņēmējs ar vienu nepilngadīgu bērnu 2014.gadā mēnesī saņemtu par 33,36 latiem vairāk nekā šobrīd," sacīja Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

Viņa gan atzina, ka apstākļos, kad ēnu ekonomikas klātbūtne joprojām ir nozīmīga, ir grūti spriest, vai politikas izmaiņas vairos iedzīvotāju patiesos ienākumus, vai arī notiks pārdale starp legālo un nelegālo ienākumu daļu. "Jebkuru nodokļu politikas izmaiņu īstenošanas nestais labums gan valstij, gan sabiedrībai taps redzams tikai godprātīgas nodokļu maksāšanas apstākļos," uzsvēra A.Kauliņa.

Kā vēstīts, Finanšu ministrija un Labklājības ministrija 2014.gadā piedāvā minimālo palielināt no 200 līdz 225 latiem, bet 2015.gadā - vēl par septiņiem latiem. Finanšu ministrs Andris Vilks skaidroja, ka šādi Latvija sasniegtu Igaunijas līmeni, bet, turpinot palielināt minimālo algu arī 2015.gadā, Latvija vēl vairāk pietuvotos Austrumeiropas un Centrāleiropas vidējiem rādītājiem. "Tas ir svarīgs solis, lai mazinātu arī ēnu ekonomiku, jo liela daļa kopējo algu koncentrējas tieši minimālās algas līmenī," sacīja A.Vilks.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas