Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Minimālo algu plāno palielināt 2021.gadā

Minimālo algu līdz 500 eiro varētu palielināt sākot no 2021.gada, bet jau ar nākamo gadu plānots palielināt diferencēto neapliekamo minimumu, teikts Finanšu ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā par fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020.gadam un ietvaram 2020.-2022.gadam, par ko piektdien lems Ministru kabinets.

Patlaban Latvijā minimālā alga ir 430 eiro, savukārt Lietuvā 555 eiro un Igaunijā 540 eiro. Lai uzlabotu konkurētspēju un mazinātu ēnu ekonomiku, Latvijā plāno minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu līdz 500 eiro ar 2021.gadu.

Ziņojumā uzsvērts, ka minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu ir viens no būtiskiem stimuliem pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem, kā atbalstīt iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem. 

"Tā ir būtiska ne tikai nevienlīdzības mazināšanai, bet vienlaikus minimālās algas palielinājums mazina ēnu ekonomiku un palielina valsts budžeta ienākumus," pauda ministrijā.

Tāpat valdība lems par diferencētā neapliekamā minimuma paaugstināšanu. Finanšu ministrijā atzina, ka patlaban noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru IIN aprēķināšanai nosaka, ka no 2020.gada maksimālais gada neapliekamais minimums ir 3000 eiro jeb 250 eiro mēnesī, ko piemēro taksācijas gada ar IIN apliekamajam ienākumam līdz 5280 eiro jeb 440 eiro mēnesī. 

"Vērtējot IIN dinamiku, vērojamas pozitīvas izmaiņas nodarbinātības un darba samaksas struktūrā. Nodarbināto skaits pirmajā pusgadā pieaudzis par 1,4%, savukārt vidējā bruto alga pieaugusi par 7,7%. Algu grupu struktūrā pozitīvas izmaiņas zemāko algu kategorijās - darba ņēmēju īpatsvars tajās samazinās, savukārt augstākajās - pieaug. IIN ieņēmumu septiņu mēnešu plāns izpildīts par 107,2%, turpinoties iepriekšējā gada tendencei - ieņēmumi no darba algas joprojām ir labāki, nekā iepriekš plānots," skaidroja FM.

Ņemot vērā, ka IIN ieņēmumi 2019.gadā tiek iekasēti labāk nekā plānots un, lai budžeta iespēju robežās mazinātu nevienlīdzību un radītu mazāku nodokļa slogu personām ar zemiem ienākumiem, ir priekšlikums paaugstināt maksimālo gada diferencēto neapliekamo minimumu no 2020.gada līdz 3600 eiro gadā jeb 300 eiro mēnesī un arī paaugstināt līdz 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī augstāko robežu līdz kurai piemēro maksimālo gada diferencēto neapliekamo minimumu. 

Tādējādi 2020.gadā un turpmāk maksimālais diferencētais neapliekamais minimums 300 eiro mēnesī tiks piemērots ienākumiem līdz 500 eiro mēnesī.

Top komentāri

Erna
E
Loti labi, tad ari visa valsts parvalde stradajosajiem, prezidentam, ministriem, deputatiem, ieredniem, diplomatiem......visiem no si gada, veicot darba samaksas reformu valsti un pasvaldibas stradajosajiem, ir darba alga japrekina pec Latvija noteiktas minimalas algas, katra nozare pielietojot kificientu, piemeram, ja ministriem koificients ir 3 tad darba algu aprekina 3x430=1290€/menesi pirms nodoklu nomaksas, ja deputatiem koificients ir 2,5, tad 2,5x340=1075 €/menesi pirms nodoklu nomaksas, tas butu taisnigi, valstiski, demokratiski, valsts gribigi, valsts dzivot ilgspejigi. Ir nenormali, ka Latvija it ka tiek uzskatita par demokratisku valsteli, bet ministru, deputatu, diplomatu...algas ir 10-20 reizes lielakas par minimalo algu. Kapec par to necel trauksmi nacijas “tevs” Levits?
Diferencēts NM>aplokšņu algas
D
Reira ieviestais diferencētais neapliekamais minimums ir atbalsts lētā darbaspēka ekonomikai un aplokšņu algām, turklāt, tas nevis mazina, bet pat palielina nevienlīdzību starp ģimenēm ar un bez bērniem. Ja valdība vēl vairāk paplašinās DNM robežas, tad aplokšņu algu maksātāju gaviles pārsniegs visus līdzšinējos rekordus.
Tenis
T
Interesanti gan, Latvija izdzivosanas noteiktais minimums ir 580 eiro menesi, bet darba minimala alga par menesa darbu ir 430 eiro menesi ar kuru Latvija nav iespejams normali izdzivot. Tad, sie pasi idioti politiki ir izbriniti, ka Latvja nedzimst berni, ka no Latvijas izbrauc emigracija katru gadu desitiem tukstosi jaunu cilveku. Kapec tiek tereta tautas nauda veco puvenu prezu uzturesanai? Kapec prezidentiem ir japieskir dargi valsts dzivokli, valsts automasinas, miesassargi, sulaini, nepelniti lielas pensijas? Vai tad ta nav vistiesaka politiska korupcija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas