Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ministrs kā privāts politiķis

Ārkārtas situācijas laikā valdība ir noteikusi darbības ierobežojumus vairākām nozarēm, tostarp ēdinātāji vairs nevar apkalpot klientus uz vietas, ēdienu drīkst piedāvāt tikai līdzņemšanai vai piegādāt. Tāpat strādāt nedrīkst skaistumkopšanas nozare, izņemot frizierus. Savus pakalpojumus vairs nevar sniegt arī tūrisma un izklaides industrija. Lai arī tas ir valdības lēmums, kurš balstīts epidemiologu un Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumos, tomēr viens no tās locekļiem, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), ir sācis rosīgas aktivitātes, lai lobētu ierobežojumu skartās nozares un panāktu, ka tās var atsākt strādāt.

Vērtē pēc padarītā

"Atļaut ēdināt apmeklētājus uz vietas, bet tikai tos, kuri ievēro epidemioloģiskās drošības prasības, bet, ja tiks apkalpoti klienti bez maskām, – sods par to līdz pat 5000 eiro draudēs uzņēmējam," tā sociālajā tīklā Facebook raksta ministrs, par viņa atbalstu ēdinātājiem relīzes žurnālistiem ir sūtījusi Iekšlietu ministrijas Komunikācijas nodaļa. Ministrijas mājaslapā arī lasāms par Ģirģena tikšanos ar skaistumkopšanas nozares pārstāvjiem ar fotogrāfijām un plašu tekstu, kurā teikts, ka ministrs ar nozares asociācijām parakstīja saprašanās memorandu par ilgtspējīgiem risinājumiem epidemioloģisko prasību ievērošanā un sabiedrības drošības nodrošināšanā.

Šādas aktivitātes izvirza jautājumu, vai tā ir laba prakse, ja kāds ministrs veic aktivitātes, kas atšķiras no kopējā valdības darbības virziena, turklāt šīs aktivitātes nekādi nav saistītas ar ministra pārraudzībā esošo nozari.

Turklāt saskaņā ar ziņu aģentūras LETA informāciju vienā no ministra aizstāvētajām nozarēm – ēdināšanas biznesā – darbojas viņa māte Elza Ģirģena, kurai pieder ēdināšanas uzņēmums Krustpils ceļavējš 3. 

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV), izsakot savu vērtējumu, bilst: "Es sagaidu no Ģirģena aktīvu un uz rezultātiem vērstu darbu. Iekšlietu nozarē jau ilgstoši nepieciešami risinājumi, piemēram, Valsts policijas darba pilnveidošana, uzlabojot izmeklēšanas kvalitāti, efektivitāti.  Tāpat sagaidu no ministra aktīvu rīcību epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanas kontrolē. Vērtēju ministru pēc padarītā, nevis pēc viņa publiskiem paziņojumiem."


Jāredz kopējā bilde

Savukārt pats iekšlietu ministrs Dienai sniedz šādu atbildi: "Diskutējot par labo praksi, vēlos norādīt, ka ministra kompetence neaprobežojas tikai ar viņam nodotās ministrijas politisko pārraudzību – ministram ir jāredz kopējā bilde un jāparedz, kā viens vai otrs lēmums ietekmēs viņa nozari ilgtermiņā. Mana kompetence kā iekšlietu ministram ir strādāt valsts, uzņēmēju un tautas labā – rūpēties par valsts drošību, stabilitāti un ekonomisko attīstību. Nabadzība veicina drošības riskus, valsts suverenitātes apdraudējumu, kā arī palielina nemieru, paaugstina radikālismu un palielina dezinformāciju informatīvajā telpā."

Ministrs arī uzsver: "Patlaban valdības grupās diskutē par atbalsta mehāniskiem nozarēm, kuru komercdarbība tika ierobežota. Taču atbalsts, manuprāt, nāk novēloti, ņemot vērā, ka iedzīvotājiem jau tagad nepieciešami ienākumi, lai nomaksātu rēķinus, paēstu un uzturētu ģimeni vai kādu citu tuvinieku. Tāpēc ir jāizvērtē, cik lielā mērā uzliktie ierobežojumi ir samērīgi pret ieguvumiem un vai patiešām valstij nav daudz lielāks ieguvums atļaut darboties nozarei, stingri ievērojot epidemioloģiskos drošības pasākumus."

Par atbalsta mehānismiem tieši atbildīgais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, kas ir Ģirģena partijas biedrs, taujāts, kā vērtē, šādas iekšlietu ministra aktivitātes, kas, kā jau minēts, ir ārpus viņa kompetences, atbild visnotaļ izvairīgi: "Ārkārtējās situācijas laikā valdībā notiek intensīvs darbs ar mērķi samazināt Covid-19 infekcijas izplatību Latvijā līdz kontrolējamai robežai. Tas svarīgi ne tikai veselības nozares risku dēļ, bet arī ekonomisku apsvērumu dēļ. Katra ministra kompetencē ir izvēlēties, vai un kurai nozarei pievērst kādu īpašu uzmanību, lai meklētu risinājumus vai sniegtu atbalstu."


Privātas aktivitātes

Tikmēr politologs Filips Rajevskis uzskata, ka Ģirģens ļoti labi saprot, ka, spriežot pēc aktuālajiem reitingiem, viņa partijas iespējas tikt ievēlētai nākamajā Saeimā ir tuvu nullei, līdz ar to sācis savas privātās politiskās aktivitātes, lai vairotu savu kā politiķa popularitāti. "Ģirģens ir izvēlējies aktīvi iestāties par nozarēm, par kurām viņam nav jāuzņemas atbildība, jo tas ir vieglāk," norāda politologs. Tāpat viņš bilst: ministrs acīmredzot saprot, ka viņam ir grūti panākt atbalstu un atzinību no viņa pārziņā esošās iekšlietu sistēmas darbiniekiem.

Tiesa, te ir arī viena nopietna problēma.

Rajevskis skaidro, ka šādas savas privātās politiskās aktivitātes ministrs var veikt sociālajos tīklos, partijas mājaslapā, taču tam nedrīkst izmantot Iekšlietu ministrijas resursus.

Līdz ar to, pēc politologa domām, tas, ka ministra tikšanās ar skaistumkopšanas nozari ir guvusi plašu atspoguļojumu Iekšlietu ministrijas mājaslapā, nav laba prakse.

Jāatgādina, ka ārkārtējās situācijas ierobežojumi tieši skar cilvēkietilpīgās nozares. Ēdināšanā, tirdzniecībā, izklaidē, skaistumkopšanas jomā kopā, pēc Ekonomikas ministrijas datiem, ir nodarbināti vairāk nekā 50 000 cilvēku. Līdz ar to valdība šo nozaru uzņēmumiem un darbiniekiem piedāvā tādus atbalsta mehānismus kā subsīdijas par darbiniekiem dīkstāvē, atbalsts nodarbināto algu subsīdijām un subsīdijas uzņēmējiem apgrozāmajiem līdzekļiem. Atbalsta kopējā summa ir teju 116 miljoni eiro.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas