Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nākamā gada budžets pieņemts nakts melnumā

Saeimas deputāti ceturtdienas naktī vairāk nekā 16 stundas ilgušā sēdē ir pieņēmuši 2014.gada valsts budžetu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru un ar to saistītos likumprojektus.

Budžeta projektu kopumā atbalstīja visi koalīciju pārstāvošie politiskie spēki, bet pret bija opozīcija - par nobalsoja 55, bet pret - 38 deputāti.

Budžeta projekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7,024 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,162 miljardi eiro 704 902 eiro. Budžeta deficīts plānots aptuveni 0,9% no iekšzemes kopprodukta. Prognozēts, ka Latvijas iekšzemes kopprpodukts (IKP) augs par 4,2%. 

Saeimas ārkārtas sēde par nākamā gada valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvaru un citiem ar to saistītajiem likumprojektiem sākās trešdien plkst.9. Pašu nākamā gada budžeta likumprojektu deputāti gan sāka skatīt tikai ap plkst.22. Tā izstrādei kopumā bija iesniegti 400 priekšlikumi, bet vidēja termiņa budžeta ietvaram no 2014. līdz 2016. gadam – 361 priekšlikums. Budžetu pavadošo likumprojektu paketē bija sagatavoti vēl simtiem priekšlikumu. 

Sēdei jau esot tuvu noslēgumam, daži deputāti sāka vākt parakstus, lai ārkārtas sēdi bez pārtraukuma turpinātu ar ceturtdien plkst.9 paredzētās kārtējās sēdes jautājumiem. To uzzinot, sadusmojās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), aicinot atcerēties par kolēģiem, kuriem mājās ir bērni.

Plenārsēdes laikā debates noritēja bez lieliem asumiem, taču Āboltiņa pat nogrieza mikrofonu deputātei Marjanai Ivanovai-Jevsejevai (Saskaņas centrs) un aizrādīja, ka viņa runājot ne par izskatāmo likumprojektu. Tāpat jau tradicionāli vairākkārt deputātiem tika aizrādīts skaļi nesarunāties un netraucēt sēdes darbu. 

2014.gada valsts budžeta projektā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem. Tāpat kā prioritāte noteikta demogrāfiskās situācijas uzlabošana, tostarp lielāks atbalsts jaunajiem vecākiem un ģimenēm bērna pieskatīšanai. Paredzēts arī, ka nākamajā gadā brīvpusdienas skolā saņems pirmo trīs klašu skolēni. 

Nākamgad iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi saglabās pašreizējā apjomā, bet samazinās sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, paaugstinot IIN atvieglojumu par apgādājamām personām un palielinot neapliekamo minimumu. Obligātās iemaksas likmi darba ņēmēju pusē plānots samazināt no 11% uz 10,5%, bet darba devēju pusē - no 24,09% līdz 23,59%.

IIN likme arī nākamgad būs 24%, bet 2016.gadā to paredzēts samazināt līdz 22%. Papildus tam plānots paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro) un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 līdz 53 latiem (75 eiro).

Tāpat nākamgad paredzēts līdz 320 eiro (225 latiem) paaugstināt minimālo darba algu, atsākt indeksēt visas pensijas un paaugstināt darba algu zemāk atalgotajiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem – mediķiem, pedagogiem, iekšlietu un tieslietu sistēmā strādājošajiem, kā arī sociālās un kultūras jomas darbiniekiem. 

Vairāki pasākumi paredzēti valsts konkurētspējas stiprināšanai, tostarp reģionu attīstībai un pakalpojumu pieejamībai iedzīvotājiem, kā arī plānots uzsākt valsts autoceļu sakārtošanas programmu. Lai veicinātu jaunu investīciju ienākšanu ekonomikā un ieguldījumus ražošanā un pētniecībā, paredzēti vairāki nodokļu administrēšanas atvieglojumi uzņēmējiem.

2014.gada budžets ir pirmais budžets, kas sagatavots eiro valūtā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas