Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
LSK patversmē Rīgā šobrīd tiek uzņemti vairāk nekā 100 cilvēki, kaut "uz papīra" vietu skaits ir 85

Nakts patversmes pilnas, bet nevienu prom nedzen

Iestājoties gada aukstākajiem mēnešiem un mainoties laika apstākļiem, nakts patversmes aicina izmantot iespēju pārlaist nakti zem jumta. Vairākās patversmēs brīvu vietu vairs nav, taču prom neviens netiekot dzīts.

Rīgas nakts patveresmes SIA V.E.L.G. aprūpētājs Gints Ruskulis atzīst, ka visas pieejamās 90 vietas ir aizņemtas, bet tāda situācija ir novērojama vienmēr, un aukstie laikapstākļi to pārāk neiespaido.

"Mums ir limitēts vietu skaits, kas netiek palielināts, ja ir pieprasījums. Tādos gadījumos cilvēki tiek aicināti vērsties Latvijas Sarkanā krusta patversmē," atzīst Ruskulis. Lai gan SIA V.E.L.G. ir nakts patversme, tās darba laiks mēdz mainīties: "Ja āra temperatūra ir sākot no -10 grādiem, cilvēki pie mums var uzturēties arī pa dienu," saka Ruskulis.

Caurmērā Rīgā nakts patversmes strādā no plkst.18 līdz plkst.8, bet, ja temperatūra noslīdējusi zem -10 grādiem, patversmes ir atvērtas arī diennakts gaišajā laikā.

Biedrības Latvijas Sarkanais krusts patversmē atzīst, ka patversme ir pārpildīta, bet nevienu uz ielas neatstāj: "Ja ir -10 grādi, tad darbojamies arī pa dienu, bet, pat ja nav tās temperatūras, cilvēks atnāk un mēs redzam, ka viņš ir stipri pārsalis, tad nevienu prom nedzenam un savās telpās ielaižam," atzīst patversmes uzraugs Lauris Mainieks. "Uz papīra" patversmē ir vieta 85 cilvēkiem, bet aukstajā laikā tie, kuri meklē vietu nakts pārlaišanai, ir būtiski vairāk. "Patlaban skaitlis svārstās ap 115-120 personām, kā kuru nakti," zināja teikt Mainieks.

Valmieras nakts patversmes vadītājs Mārcis Āķis šogad ir novērojis lielāku cilvēku pieplūdumu, bet lēš, ka tie vēl nav visi: "Pagājušajā gadā bija ap 10 cilvēkiem, bet šogad ir bijuši arī 16. Šogad visi cilvēki, kas bija pērn, vēl nav atnākuši, tāpēc šogad varētu būt lielāks cilvēku pieplūdums."

Liepājas nakts patversmē no aukstajiem laika apstākļiem var patverties 145 cilvēku, un tajā vēl ir brīvas vietas: "Patlaban aizņemtas ir ap 100 vietu. Ja ir krīzes situācija, tad, protams, nav tādu cilvēku, kurus mēs atstātu uz ielas - uzņemam visus," stāsta nakts patversmes vadītājs Dāvis Grietēns. Līdz šim tāda situācija nav bijusi, bet, ja būtu, patversmē atrastos papildus vietas, kur izmitināt cilvēkus.

Pēdējo divu nedēļu laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi slimnīcās ir nogādājuši 50 cilvēkus, kas cietuši aukstuma dēļ. NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vitola klāsta, ka tie visbiežāk ir ķermeņa atdzišanas gadījumi, nereti tie kombinējas ar apsaldējumiem.

Situācijas ir dažādas. "Viens no iemesliem ir alkohola reibums, otrs - nepiemērots apģērbs. Piemēram, plānos apavos iet tālus gabalus, tad ir traumas, saslimšanas. Ir situācijas, kad kādas problēmas dēļ cilvēks nevar piecelties," skaidro Vītola.

NMPD komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša atgādina, ka ne visās situācijās, kad redz cilvēku ārā nekustamies, ir uzreiz jāzvana uz 113. Vispirms jānoskaidro situācija, tomēr Bukša norāda: "Nevienam cilvēkam nevajadzētu palikt vienaldzīgam - ja viņš redz, ka cilvēks sēž vai guļ, ir jāuzrunā un jāmēģina saprast, kas ar viņu notiek - vai viņš vienkārši uz brīdi ir pievēris acis un iesnaudies vai tomēr vajadzīga medicīniskā palīdzība." Ja cilvēks neatbild uz jautājumiem vai nereaģē uz papurināšanu aiz pleca, tad gan nekavējoties ir jāzvana uz 113. Tai pašā laikā viņa piemetina, ja redzams, ka cilvēkam nav dzīvesvietas, tad jāmēģina šī situācija risināt ar sociālo dienestu palīdzību.

Top komentāri

OSKARS
O
Piedavaju visai tautai , uz Latvijas 100- gadi, saziedot naudu un uzcelt vienu labu, cilveka cienigu nabagmaju .Un nebaidities to nosaukt par nabagmaju ,kas atspogulo istenibu, kura uzcelta par godu Latvijas simtgadei !!!
Skolnieciņš
S
Labdien! Man ir no sirds žēl tos bezpajumtniekus, kas kā muļķi piedalijās Barikādēs un Baltijas ceļā. Ja viņi zinātu, kas viņus sagaida kapitālismā, viņi lūgtos, lai saglabātu sociālismu. Šobrīd sabiedrība ir ļoti noslāņojusies. Ēdušais neēdušo nesapratīs!!! Cieņā, Skolnieciņš P.S. LPSR bezpajumtnieku nebija! ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-( ®Skolnieciņš Skolnieciņš™ [Esmu īsts Latvju Skolēns!] #bezpajumtnieki
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas