Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

NASA: Nākamreiz ASV uz Mēnesi dosies uz palikšanu

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) paātrina plānus, lai amerikāņi atgrieztos uz Mēness, un šoreiz tas būs uz palikšanu. Kā reportieriem pavēstīja NASA vadītājs Džims Braidenstains, aģentūra paātrina plānus, kurus atbalsta prezidents Donalds Tramps, lai atgrieztos uz Mēness, izmantojot privātas kompānijas.

"Ir svarīgi, lai mēs atgrieztos uz Mēness iespējami ātri," NASA galvenajā mītnē Vašingtonā pavēstīja Braidenstains, piebilstot, ka cer uz astronautu atgriešanos uz Mēness līdz 2028. gadam. "Šoreiz, kad mēs dosimies uz Mēnesi, mēs paliksim. Mēs neatstāsim karogus un pēdu nospiedumus un tad dosimies mājās, lai neatgrieztos vēl 50 gadus."

"Mēs to darām pavisam citādā veidā, nekā jebkura cita valsts pasaulē. Mēs padarām to par ilgtspējīgu, lai uz turieni un atpakaļ varētu regulāri doties ar cilvēkiem," norādīja Braidenstains.

Pirms astronautu nogādāšanas uz Mēness NASA plāno uz turieni līdz 2024. gadam nosūtīt bezpilota zondi un jau izsludinājusi zondes izgatavošanas konkursu privātajam sektoram. Pieteikumu beigu termiņš ir 25. marts un atlase sāksies maijā.

NASA paātrinājusi plānus, kas noteikti kosmosa politikas direktīvā, kuru Tramps parakstīja 2017. gada decembrī, un kas paredz atgriešanos uz Mēness un pēc tam pilotējamu lidojumu uz Marsu, iespējams, 2030. gados.

NASA plāno līdz 2026. gadam Mēness orbītā uzbūvēt nelielu kosmosa staciju Gateway, kas kalpos kā bāze lidojumiem uz un no Mēness virsmas, taču tā nebūs visu laiku apdzīvota kā Starptautiskā kosmosa stacija (SKS).

Līdzīgi kā ar SKS, NASA vēlas piesaistīt arī citas valstis, kuras varētu sniegt daļu no nepieciešamās palīdzības, piemēram, moduļus Mēness stacijai vai nolaišanās aparātus.

Pēdējais cilvēks, kas staigāja pa Mēnesi, bija amerikāņu astronauts Jūdžīns Sernans 1972. gada decembrī misijas Apollo 17 ietvaros.

Top komentāri

virus
v
Nepietiek ka Zemi piesārņo, nu jau arī Mēness, Marss un starpzvaigžņu telpa ir pilna ar cilvēku radītajiem atkritumiem
x
x
Новый туалет в американский сегмент МКС доставят через год. Это будет туалет российского производства стоимостью 19 миллионов баксов! Это ВСЁ, что нужно знать об американской лунной программе! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas