Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

NATO kravu plūsma izsīkst

Krievijas valdība nule kā lēmusi, ka tiek atcelts starptautiskajiem spēkiem Afganistānā domātā bruņojuma, militārās tehnikas un militāro preču tranzīts caur Krieviju. Tas gan nav nekāds pārsteigums iesaistītajām pusēm, trešdien lasāms avīzē Dienas Bizness.

Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF)/NATO kravu tranzīts caur Krievijas teritoriju notika, pamatojoties uz 2008. gada vienošanos par nemilitāro kravu tranzītu caur Krieviju, kas 2012. gadā tika papildināta ar papildu transportēšanas procedūru vienkāršošanas nosacījumiem, norāda Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis. Tā kā ISAF operācija pabeigta 2014. gada beigās, arī kravu tranzīts šobrīd noslēdzies. Jau 2014. gada nogalē beidzās NATO un Krievijas noslēgtais līgums par kravu tranzītu, norāda Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Daina Ozoliņa. "Afganistānas teritorijā esošā Resolute Support misija, kas šī gada janvārī nomainīja ISAF operāciju, faktiski netiek apgādāta, izmantojot tranzītā Krievijas teritoriju," skaidro Lasis.

Tomēr Latvijas teritorija un tranzīta infrastruktūra joprojām tiek izmantota kravu tranzītam Afganistānas virzienā, pamatā izmantojot starptautiskās lidostas Rīga sniegtās iespējas. Tranzīta apjomi gan kļuvuši mazāki, jo NATO misijas Afganistānā skaitliskais sastāvs ievērojami samazinājies. Šis Krievijas lēmums nekādā veidā neietekmē Latvijas tranzītu, jo šādu kravu pārvadājumi nav aktuāli jau gandrīz pusgadu, Satiksmes ministrijas (SM) pozīciju pauž Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Alternatīvas ziemeļu apgādes ceļam (caur Krieviju) ir dienvidu apgādes ceļš caur Pakistānu un gaisa transports, norāda Ozoliņa. Šobrīd caur Latviju tiekot transportētas ASV nemilitārās apgādes kravas caur Rīgas ostu un tālāk ar gaisa satiksmi, ko apstiprina arī lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane. Tas gan nav nekāds pārsteigums iesaistītajām pusēm, saka kravu plūsmas apkalpošanā iesaistītās SIA Rīgas Universālais termināls pārstāvis Jānis Kasalis. Pēc viņa teiktā, iesaistītās valstis ar šādu Krievijas lēmumu esot rēķinājušās.


Plašāk lasiet rakstā NATO kravu
 plūsma izsīkst
 trešdienas, 20. maija, laikrakstā Dienas Bizness (7. lpp.)!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas