Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nedēļas nogalē Pierīgas mežos masveidā bojātas eglīšu jaunaudzes

Šajā nedēļas nogalē masveidā bojātas eglīšu jaunaudzes Rīgas pilsētai piederošajos Pierīgas mežos, kuros eglīšu ciršana ir aizliegta, aģentūru LETA informēja SIA Rīgas meži valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Viņš norādīja, ka, tuvojoties Ziemassvētku laikam, Rīgas meži pastiprinājuši mežu, it īpaši jaunaudžu, uzraudzību. Tomēr cilvēku skaits, kas nelikumīgi izcērt eglītes jaunaudzēs, ir tik liels, ka uzņēmuma mežniecībām un Meža apsardzības daļai pietrūkst resursu, lai visas jaunaudzes no postītājiem nosargātu.

Vaikuilis atgādināja, ka Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz - to īpatsvars nesasniedz 10%, un tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas un daudzu gadu garumā koptas.

Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizliegta. Tas tādēļ, ka lielākais Latvijas iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās.

"Ja kaut neliela daļa no mājsaimniecībām mūsu apsaimniekotajos mežos nocirstu eglīti, mežam tiktu nodarīts būtisks postījums," uzsvēra Vaikulis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Rīgas mežiem ir Ziemassvētku eglīšu plantācija Norupē, kur ik gadu var iegādāties eglīti par simbolisku samaksu, kā arī Olaines plantācijā tiek audzētas eglītes, kas Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām būs paaugušās pēc pieciem septiņiem gadiem.

Ja kāds vēlas nocirst eglīti mežā, jādodas apmēram 50 kilometrus ārpus Rīgas, uz Latvijas valsts mežu apsaimniekotajiem mežiem.

"Jāņem vērā, ka arī tajos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām. Jaunaudzēs eglītes cirst nedrīkst neviena īpašnieka mežā," norādīja Vaikulis.

Pirms doties meklēt svētku eglītes mežā, jānoskaidro, kam šis mežs pieder, un jāsaskaņo egles nociršana ar meža īpašnieku.

Decembrī un janvārī Rīgas mežu inspektori un mežsargi turpinās uzmanīt visus Rīgai piederošos mežus. Bez tam atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas video novērošanas kameras.

SIA Rīgas meži ir Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas pārvalda un apsaimnieko Rīgas pašvaldības īpašumā esošās meža zemes - Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā 4464 hektāru platībā un ārpus Rīgas pilsētas administratīvajām robežām 3873 hektāru platībā.

Top komentāri

Kuzja un Muris
K
Kurš var paskaidrot. Vai Rīga dome nepārkāpj aizliegumu cirst eglītes Pierīgas mežos vai iespējams, ka viņi ir vienlīdzīgāki starp vienlīdzīgajiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas