Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Nelegālo cigarešu tirgus nedaudz sarucis; lielākā daļa ievesta no Baltkrievijas

Lai arī pērn nelegālo cigarešu tirdzniecība Latvijā samazinājās līdz 28,9%, tomēr mūsu valsts izsmēķēto nelegālo cigarešu īpatsvara ziņā joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā (ES), liecina pirmdien publicētais KPMG Eiropas mēroga pētījums.

2012. gadā nelegālo cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā bija nedaudz lielāks jeb 30,7%. Aizvadītajā gadā parādījusies arī jauna tendence - Krieviju kā lielāko kontrabandas cigarešu avotu Latvijā nomainījusi Baltkrievija, par pētījuma rezultātiem portālu Diena.lv informēja Jānis Jekševics.

Ikgadējie zaudējumi no nesamaksātiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ Latvijā sasniedz aptuveni 69 miljonus eiro, secināts pētījumā. Savukārt rūpnieciski ražoto cigarešu patēriņš 2013. gadā samazinājies tikai par 0,6%.

Pērn cigarešu kontrabandas apjomi no Krievijas Latvijā kritušies par 30,1%, bet kontrabanda no Baltkrievijas tagad veido aptuveni 60% no kopējā kontrabandas un viltoto cigarešu daudzuma. Tieši Grodņas tabakas fabrikā ražotās cigarešu markas (Premier, NZ un Fest) ievērojami procentuāli pieaugušas pagājušā gada kontrabandas un viltoto cigarešu plūsmās. 

Pārējās Baltijas vasltīs - Lietuvā un Igaunijā - nelegālo cigarešu tirdzniecības īpatsvars aizvadītājā gadā bijis nedaudz zemāks, proti, attiecīgi 27,1% un 18,6%. Kopumā 2013. gadā katra desmitā ES izsmēķētā cigarete bija nelegāla, un 33% no nelegālām cigaretēm bija "baltā kontrabanda". Kā liecina pētījums, tas ir jauns nelegālo cigarešu veids, proti, zīmolu cigaretes, kas tiek ražotas speciāli kontrabandai. 

Nelegālā cigarešu tirdzniecība ES ir stabilizējusies, nedaudz samazinoties no rekordaugstā 11,1% līmeņa 2012. gadā līdz 10,5% 2013. gadā. Nelegālais tirgus nodarījis ES valstu valdībām 10,9 miljardus eiro lielus zaudējumus.

Pētījums veikts pēc British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International un Philip Morris International pasūtījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas