Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nenonākot pie gala secinājuma, Saeimas komisija turpinās diskusiju par homeopātisko līdzekļu efektivitāti

Nenonākot pie gala secinājuma, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinās diskusiju par homeopātisko līdzekļu efektivitāti, sēdes izskaņā pavēstīja komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Vienlaikus turpmāk tiks spriests arī par to, vai homeopātiskos līdzekļus būtu korekti kategorizēt kā medikamentus.

"Tas, ja mēs kādu slimību nevaram šobrīd izārstēt, vai mēs vēl neesam sapratuši konkrētās slimības ģenētiku, nenozīmē, ka mums būtu jājaucas iekšā ar citām metodēm nopietnu slimību gadījumos," pauda Skride.

Tikmēr deputāte Anda Čakša sēdē mudināja "nenostāties vienā vai otrā pusē", bet gan pieiet jautājumam visaptverošā veidā. Kamēr attiecībā uz homeopātiju, Čakša vedināja to skatīt kā individualizētās medicīnas veidu, proti, vērtējot tās efektivitāti uz atsevišķu gadījumu attiecīgajā kontekstā.

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece savukārt argumentēja, ka homeopātija tiek pētīta dažādās augsta līmeņa ārvalstu universitātēs. Piemēram, ASV notiekot plaši pētījumi par akupunktūras ietekmi uz pacientiem ar muguras problēmām. Tāpat arī homeopātijas kontekstā notiek universitāšu pētījumi ar ūdeni un tā ietekmi ārstniecībā.

Tomēr, līdzīgi kā citi diskusijas dalībnieki, arī Aizsilniece mudināja neizdarīt priekšlaicīgus secinājumus, balstoties uz atsevišķiem pierādījumiem. "Es uzskatu, ka mūsdienu medicīnā tā ir galvenā problēma - mēs bieži sakām melns vai balts, bet tas nedod neko mūsu pacientiem un medicīnai kopumā," sacīja biedrības prezidente.

Tādējādi viņa izteica priekšlikumu turpināt šo diskusiju vebināra formātā un iztirzātā veidā skatīt gan plusus, gan mīnusus, kas ir saistīti ar homeopātiju.

Sēdē arī parādījās pretējā pozīcija, kuras pārstāvji argumentēja, ka homeopātijas efektivitāte neesot pierādīta gana uzticamos pētījumos. Latvijas Universitātes Internās medicīnas katedras profesors, kardiologs Gustavs Latkovskis mudināja raudzīties uz homeopātiju atbildīgi, tostarp, kontrolējot šo jomu un tās pielietošanu.

Tikmēr Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras vadītāja, farmakoloģijas profesore, psihiatre Santa Purviņa sēdē norādīja, ka, lai gan pastāv pētījumi par homeopātijas efektivitāti ar dažādiem uzticamības līmeņiem, to nedrīkst izmantot kā primāro ārstēšanas veidu. Turklāt Purviņa arī sacīja, ka sociālajos tīklos izskanējušais par Covid-19 ārstēšanu ar homeopātiju "neiztur nekādu kritiku".

Speciāliste arī uzsvēra nepieciešamību atbildīgi izvērtēt dažādu homeopātisko līdzekļu iedarbību uz pacientiem. Piemēram, viņa minēja, ka ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) atsauca homeopātisku līdzekli, kas bijis kaitīgs bērnu veselībai, viņiem izraisījis pat krampjus un atsevišķos gadījumos nāvi.

Purviņa arī minēja, ka citviet Eiropā, piemēram, Francijā, sākot ar 2021.gadu, pārtrauks homeopātisko līdzekļu apmaksu no valsts līdzekļiem, savukārt Vācijā tos lieto, bet to praktizēt atļauts speciālistiem ar medicīnas izglītību un iegūtu izglītību atsevišķu specializāciju alternatīvās medicīnas metožu jomā.

Tikmēr Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere sēdē skaidroja, ka patlaban pastāv Eiropas un Latvijas līmeņa normas, kas nosaka valsts pieeju attiecībā uz homeopātisku līdzekļu tirgošanu. Piemēram, Latvijā šādus līdzekļus valsts neapmaksā, kā tas tiek darīts ar kompensējamiem medikamentiem.

Tomēr, vaicāta, vai pirms to tirdzniecības ir nepieciešams pierādīt to efektivitāti, Kaupere zināja teikt, ka tas nav jādara obligāti, tomēr atsevišķos gadījumos tiek norādīti pētījumi, kas apliecina to efektivitāti.

Zāļu valsts aģentūras Veselības tehnoloģiju novērtēšanas nodaļas vadītāja sēdē arī informēja, ka kopumā Zāļu reģistrā esot aptuveni 90 homeopātiski līdzekļi, no kuriem vairums ražoti Vācijā.

Sēdes izskaņā deputāts Vitālijs Orlovs (S) sacīja, ka, aprunājoties ar medicīnas nozarē strādājošajiem, viņš ir nonācis pie secinājuma, ka klasiskās medicīnas piekritēji nenoliedz, ka atsevišķos gadījumos varētu palīdzēt homeopātiskā medicīna. Tomēr vienlaikus viņš arī nosodīja atsevišķu homeopātijas līdzekļu tirgotāju pausto sociālajos tīklos, kur tiek ziņots par šādu līdzekļu efektivitāti, lai gan tas nav pierādīts.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 parādīšanos un faktu, ka pret šo vīrusu patlaban nav konkrētu medikamentu vai vakcīnas, publiskajā telpā nereti izskanējuši dažādi ziņojumi par homeopātisko līdzekļu efektivitāti saistībā ar Covid-19 ārstēšanu, lai gan pašreiz pieejamā zinātniskā literatūra neapstiprina šo līdzekļu efektivitāti.

precizēts speciālistes paustais 9.-11.rindkopā

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Ja šis nav valsts naudas jautājums... tad lai tas paliek katra indivīda personīgās izvēles jautājums. Jo ar administratīvām metodēm jūs gudrāku nevienu nepadarīsiet.
hmmm
h
Kritērijs ir ļoti vienkāršs - strādā vai nestrādā. Pētījums tas tā gudri skan, bet būtībā tiek vienkārši pārbaudīts - ir tad tas APSOLĪTAIS EFEKTS, vai nav. Piemēram, ja ir apgalvots, ka līdzeklis attīra aknas, bet no 1000 cilvēkiem nekas nav uzlabojies, tādā gadījumā tā ir vienkārši naudas nokāšana un būtībā krāpniecība. Nava saprotams, kāpēc jāpacieš faktiski legalizēta krāpniecība! Nesen lasīju tepat diena.lv ziņu - aizturēta persona, kura tirgojusi viltus preparātu pret COVID vīrusu. Kāda ir atšķirība starp šo krāpnieku un homeopātu? Ziniet kāda - NEKĀDA.
VVZ
V
Latvijas nelaime ir tā, ka cilvēki par homeopātiskajiem uzskata herbālos (augu valsts) preparātus un drogas. Tāpēc vēl homeopātiem izdodas cilvēkus apčakarēt ar saviem "molekulu nospiedumiem". Ja pacients neko nejēdz, tad varbūt kaut kāds placebo efekts ir, bet ne vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas