Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nepagurstoši veicot atdzīvināšanas pasākumus, NMPD izglābj sievietes dzīvību

Šonedēļ izsaukumā Rīgā pēc pusstundu ilgiem atdzīvināšanas pasākumiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem izdevās glābt 64 gadus vecas sievietes dzīvību, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Arita Rudzīte.

Sievieti bija skāris infarkts, un šoreiz situācija izvērtās ļoti nopietna, norādīja Rudzīte.

Sievietei virtuvē pēkšņi palika slikti, un viņa nokrita bezsamaņā. Mediķu brigādei ierodoties notikuma vietā, paciente neelpoja, nebija sirdsdarbības. Nekavējoties tika sākta reanimācija. Mediķi veica atdzīvināšanas pasākumus 30 minūtes, un tie bija sekmīgi. Sieviete atsāka elpot, sāka pukstēt viņas sirds, un viņa tika nogādāta slimnīcā tālākas palīdzības saņemšanai.

NMPD pārstāve atgādina, ka laiks infarkta gadījumā ir izšķirošs, un palīdzība jāsaņem pēc iespējas ātrāk. "Lai pasargātu savus mīļos, jāatceras, ka par infarktu visbiežāk liecina pēkšņas žņaudzošas, plēsošas vai dedzinošas sāpes krūtīs, kas var izstarot uz citām ķermeņa daļām (plecu, roku, muguru), ko var pavadīt sirdsklauves, elpas trūkums, pastiprināta svīšana," atgādina Rudzīte.

NMPD mediķu brigādēm šajā nedēļā nācies vairāk reaģēt arī uz ziemai raksturīgiem negadījumiem. Arvien biežāk cilvēki gūst traumas, pakrītot uz slidenām ietvēm vai ielām, un šonedēļ NMPD mediķi slimnīcā nogādājuši jau vairāk nekā 20 traumas šādi guvušus cilvēkus. Visbiežāk gūti roku vai kāju lūzumi, taču atsevišķos gadījumos arī nopietnas krūšukurvja un iegurņa traumas.

Mediķi atgādina - lai pasargātu sevi, jāatceras, ka pa gājēju trotuāriem un ceļiem jāpārvietojas piesardzīgāk. Tāpat jāparūpējas par atbilstošiem apaviem, labāk izvēloties zābakus ar zemiem papēžiem, stabilu, neslīdošu zoli, bet vecāki ļaudis atbalstam var izmantot spieķi.

NMPD mediķi norāda, ka gan gājējiem, gan autovadītājiem šobrīd laika apstākļu dēļ jābūt sevišķi uzmanīgiem.

Šonedēļ slimnīcā brigādes nogādājušas 51 ceļu satiksmes negadījumos cietušo, un īpaši daudz nācies palīdzēt gājējiem. Piemēram, Rīgā kāda 70 gadus veca sieviete cieta ceļu satiksmes negadījumā, šķērsojot ielu uz gājēju pārejas. Viņa tika nogādāta slimnīcā ar vairākiem nopietniem ķermeņu daļu ievainojumiem, tostarp galvas un kājas traumām. Bet citā gadījumā cietusi 15 gadus veca meitene, kura šķērsojusi ielu, klausoties mūziku austiņās. Arī viņa ar smagām traumām nogādāta slimnīcā.

Tāpat šonedēļ NMPD mediķi steidzās arī uz vairākiem citiem cilvēka veselībai un dzīvībai bīstamiem izsaukumiem, tostarp palīdzēts trim vīriešiem, kuri guva smagas traumas, krītot no liela augstuma. Piemēram, Zemgalē 44 gadus vecs vīrietis laboja kūts jumtu un krita no tā, kad pēkšņi iegruva jumta pārsegums. Pēc kritiena ar galvas, rokas, kājas un iegurņa traumām vīrietis nogādāts slimnīcā.

Kurzemē, veicot saimniecības darbus, nepaveicās 27 gadus vecam vīrietim, kad ar traktoru velkot otru traktoru, pēkšņi pārtrūka trose, kas ielidoja transportlīdzekļa kabīnē un savainoja viņu. Vīrietis guva galvas traumu, un stikli, plīstot transportlīdzekļa logam, iekļuva arī viņa acīs.

Kopumā no 3. līdz 7.decembrim NMPD mediķi ik dienu devušies vairāk nekā 900 izsaukumos, un no tiem vidēji 140 gadījumos bija traumas, negadījumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas