Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neplāno karavīriem mācību laikā aizliegt izmantot viedtālruņus

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) neplāno karavīriem mācību laikā aizliegt izmantot savus personīgos viedtālruņus, taču Latvijā liels uzsvars tiek likts uz karavīru drošības instruktāžu, aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas pārstāve Sandra Brāle.

Mobilo telefonu lietošanas pilnīgu aizliegumu, ko grasās noteikt, piemēram, Krievija un Kanāda, Latvija nav ieviesusi, norādīja Brāle.

NBS ļoti lielu uzsvaru liekot uz karavīru izglītošanu visos līmeņos un tāpēc karavīriem ir regulāras drošības instruktāžas.

Brāle norādīja, ka katram karavīram blakus nolikt vienu drošības uzraugu nav iespējams, turklāt nereti nostrādā arī cilvēciskais faktors. Tādēļ ir ļoti labi, ka mācībās šādas lietas tiek pārbaudītas, jo šādā veidā tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ignorē drošību, tiek reāli apliecināts,ka ir iespējami dažāda rakstura apdraudējumi," norādīja Brāle.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (StratCom) pētījumā secināts, ka NATO manevru laikā sociālo mediju platformās karavīru publicētie ieraksti un fotogrāfijas sniedz informāciju par viņu darbību un rada riskus.

Kā norāda pētījuma Pašreizējā digitālā arēna un tās riski dienējošajam militārajam personālam autori, nesenās militārās mācībās NATO dalībvalstī viņi spējuši savākt sensitīvu informāciju, izsekot karaspēka pārvietošanos un noteikt karavīra aptuvenu atrašanās vietu, izmantojot sociālajos medijus.

Sekojot līdzi karavīriem sociālajos tīklos, pētnieki spēja noskaidrot manevru datumus, sekot līdzi bataljonu kustībai un noteikt to precīzu atrašanās vietu.

Tieši kontaktējoties ar karavīriem, pētnieki spēja atrast viņu, kā arī svarīga personāla aptuvenu atrašanās vietu. Karavīri tāpat izlika attēlus ar militāro ekipējumu.

Pētījumā secināts, ka pašreizējais drošības līmenis ļauj pretiniekam vākt personīgu informāciju, izsekot un vērsties pret karavīriem, kas piedalās manevros, lai ietekmētu viņu uzvedību. Pētnieki uzskata, ka sociālo mediju kompānijām būtu jāapsver izmaiņas, lai novērstu privātas informācijas noplūdi.

Tomēr dažas no vājajām vietām, kuras pētnieki spēja izmantot, bija cilvēciskais faktors, ko var labot tikai ar labāku apmācību un stingrāku kontroli, skaidrots pētījumā.

Tikmēr nesen Krievijas likumdevēji apstiprinājuši likumprojektu, ar kuru militārpersonām aizliegts izmantot viedtālruņus dienesta laikā, šādi parlamentam cenšoties nepieļaut turpmāku sensitīvu datu noplūšanu sociālajos tīklos.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka pieredze krājas un gudrība vairojas... jo kas grib kontrolēt visu, tas nekontrolē neko.
Krievija
K
Apsveicams lēmums!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas