Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

NEPLP apstiprinājusi profesionālos standartus ziņu un informatīvi dokumentālajiem raidījumiem pirmsvēlēšanu laikā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP)apstiprinājusi vadlīnijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) piemērošanai, veidojot ziņu un informatīvi dokumentālos raidījumus it īpaši pirmsvēlēšanu laikā, portālam Diena.lv atzina NEPLP pārstāvji.

Vadlīnijās tiek aplūkoti galvenie principi un profesionālie standarti, lai fakti un notikumi elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi un atbilstoši žurnālistikas un ētikas pamatprincipiem.

Vadlīnijas ir izstrādātas, ievērojot EPLL un citos elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozari regulējošos normatīvajos aktos noteikto, kā arī ņemot vērā Latvijas sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu (valsts SIA Latvijas Televīzija, valsts SIA Latvijas Radio) rīcības kodeksos, Latvijas Žurnālistu asociācijas ētikas kodeksā un Latvijas Žurnālistu savienības ētikas kodeksā ietvertos noteikumus un iestrādātos principus, kā arī starptautiski pieņemtos standartus.

Vadlīnijās uzsvērts, ka raidījumu veidotājiem jānodrošina uzticēšanos faktiem, sniedzot publikai informāciju atbilstoši žurnālistikas profesionālajiem standartiem, t.i., caurskatāmu (kritiski izvērtēti un atklāti avoti un ziņu sniegšanas apstākļi), patiesu (pārbaudīta faktoloģisko apgalvojumu atbilstība faktiem vai vismaz sniegta atsauce uz avotu), daudzpusīgu un līdzsvarotu (atspoguļota viedokļu daudzveidība, ziņa un redakcionālais viedoklis ir nošķirti, korekti sniegti visu iesaistīto pušu viedokļi) un pilnīgu (sniegta nepieciešamā fona informācija par kontekstu).

Tāpat norādīts, ka faktu izklāstam raidījumos jābūt objektīvam, skaidram un nepārprotamam, atklājot svarīgākās sakarības. Objektivitāte raidījumos nevar tikt panākta tikai ar vienkāršu matemātisku līdzsvaru starp pretējiem viedokļiem, bet gan ar pilnīgu apstākļu aprakstu. Raidījumu veidotājiem/vadītājiem pret raidījuma viesiem jāizturas vienlīdzīgi (līdzvērtīgi). Lai gan intervijas virzība atkarīga no raidījuma mērķa, jāizvairās no personīgas aizstāvēšanas (vai apvainošanas) ne vien publiskos paziņojumos, bet arī jautājumu izvēlē.

Lai saglabātu daudzpusību, raidījumos jānodrošina iespējami plašāks dažādu viedokļu atspoguļojums. Atspoguļojot dažādus sabiedrības viedokļus, adekvāti un vienlīdzīgi jāatspoguļo dažādi uzskati, novēršot tendenciozitāti. Raidījumos, kuros tiek risināti pretrunīgi jautājumi, jāietver iespējami vienlīdzīgs viedokļu apjoms par attiecīgo tēmu. NEPLP norāda, ka nav pieļaujama to personu ietekme uz raidījumu saturu, kas izvieto reklāmu, sponsorē raidījumus vai ir cita veida komerciālās attiecībās ar elektronisko plašsaziņas līdzekli.

Ziņām jābūt precīzām un objektīvām, lai būtu iespējams tās pārbaudīt. Ikvienai ziņai ir jāatspoguļo fakti un jābalstās uz faktoloģiskiem apgalvojumiem, tā nedrīkst būt maldinoša, nepatiesa vai nepilnīga. Redakcionālos (redakcijas vai žurnālista) viedokļus un komentārus jāatdala no ziņām un jānosauc viedokļa vai komentāra autors. Jāievēro politiskā neitralitāte un aizliegts ziņas balstīt tikai uz faktiem, kas saskan ar raidījuma veidotāja/vadītāju personīgo viedokli. Ja ēterā tiek izplatīts redakcionālais viedoklis, auditorijai tas skaidri jānorāda. Ziņu raidījumiem ir jāpiedāvā galvenokārt notikumu un tēmu apskats/izklāsts, ļaujot skatītājiem pašiem veidot savu viedokli.

Tāpat vadlīnijās norādīts, ka intervijās ar cieņu jāizturas pret intervējamām personām, nepieļaujot nekorektus un paviršus formulējumus. Tas nenozīmē, ka žurnālisti nedrīkst uzdot intervējamai personai tiešus un detalizētus jautājumus, pieprasot skaidras atbildes.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas