Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NEPLP: Ja Latvija vēlas aizsargāt savu informatīvo telpu un stiprus vietējos medijus, tad valstij tie ir jālīdzfinansē

Ja Latvija vēlas aizsargāt informatīvo telpu un vēlas stiprus vietējos medijus, valstij tie ir jālīdzfinansē, intervijā aģentūrai LETA pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš pauda, ka Latvija pašlaik ir viena no vadošajām valstīm Eiropas Savienībā (ES), kas tiešām arī sniedz atbalstu medijiem, bet, ilgtermiņā skatoties, tas, protams, ir nepietiekami.

"Ja mēs runājam pavisam godīgi, tad, ja valsts nelīdzfinansētu medijus, mums būtu tikai izklaides saturs un daudzi mediji vienkārši nevarētu izdzīvot," sacīja Āboliņš.

NEPLP priekšsēdētājs skaidroja, ka daudzi cilvēki uzskata, ka bezmaksas apraidē esošie televīzijas (TV) kanāli ir lieki, tomēr tas ir viens no informatīvās telpas stūrakmeņiem, jo šie mediji nodrošina viedokļu daudzveidību. Tāpat tā ir vieta, kur jaunie žurnālisti var augt un attīstīties, tie ir mediji, kas saglabās arhīvus par to, kas notiek Latvijā.

Āboliņš uzsvēra, ka, piemēram, lielākā mediju grupa "All Media Latvia" nerada tik daudz vietējā satura, cik rada šie TV bezmaksas apraidē esošie mediji, un tieši vietējais saturs arī ir pats būtiskākais.

"Es uzdrošinos teikt, ka citādi vairāk nekā puses vietējā satura, kas patlaban elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos tiek radīts ārpus sabiedriskajiem medijiem, vienkārši nebūtu. Kā piemēru minēšu to, ka virknē radiostaciju daudzi tiešām brīnišķīgi un klausītāju klausīti raidījumi bez valsts līdzfinansējuma vienkārši tiktu slēgti. Tādēļ visiem ir jāsaprot, ka, ja mēs gribam stiprus medijus, valstij tie būs jādotē," atzīmēja Āboliņš.

Viņš reizē arī paskaidroja, ka Latvija zināmā mērā iekritusi "nelielās lamatās", visu laiku liekot uzsvaru uz satura attīstību - attīstīt tikai saturu ir ļoti tuvredzīgi, jo tikpat svarīga ir mediju tehnoloģiskā attīstība.

NEPLP priekšsēdētājs uzsvēra, ja netiks piešķirts valsts līdzfinansējums arī šim mērķim, tad pēc pieciem gadiem daudzi vietējie mediji tehnoloģiski būs bezcerīgi atpalikuši un nebūs vairs, kam to saturu radīt.

"Līdz ar to uz mediju attīstību ir jāskatās ļoti kompleksi un paralēli saturam ir jāattīsta arī tehnoloģijas un kapacitāte. Viens no soļiem, kas ir izdevies, - NEPLP šogad savā budžetā izcīnīja pusmiljonu eiro tieši komerciālo mediju kapacitātes stiprināšanai. Konkurss tiks izsludināts vasarā, un komerciālajiem medijiem būs iespēja pieteikties uz finansējumu tehnoloģiju attīstībai," pauda Āboliņš.

Viņš arī atklāja, ka NEPLP plāno šo programmu nākotnē paplašināt un paralēli satura attīstībai palīdzēt medijiem attīstīties digitāli, piemēram, izstrādājot modernas lietotnes, kas ir vienīgais veids, kā vietējie medij reāli konkurēt ar tādiem globāliem spēlētājiem kā "Spotify".

NEPLP ir neatkarīga institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas