Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neuzmanība palīdz meliem

Pēdējos gados gan pētnieki, gan žurnālisti, gan amatpersonas neskaitāmas reizes centušies saprast iemeslus, kas cilvēkiem liek sociālajos medijos dalīties ar viltus ziņām.

"Mēs necīnāmies tikai ar epidēmiju, mēs cīnāmies arī ar infodēmiju," komentējot viltus ziņu izplatību globālās jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā, nesen sacījis Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss. Nule kā publicēts pētījums akadēmiskajā žurnālā Psychological Science, iespējams, piedāvā atbildi – cilvēki uzķeras un dalās ar viltus ziņām, jo nevelta laiku, lai izvērtētu satura patiesumu.

Šķetinot iemeslus, kāpēc Covid-19 uzliesmojumu laikā izplatās tik daudz dezinformācijas, divos ASV un Kanādas zinātnieku pētījumos, kuros piedalījās 1700 pieaugušo, atklāts, ka digitālo tehnoloģiju telpas informācijas pārbagātībā cilvēki bieži vien "neapstājas" un neizvērtē pieejamās informācijas patiesumu. Pirmajā pētījumā atklāts, ka cilvēki informāciju apsver rūpīgāk, ja tiek uzdoti konkrēti jautājumi par tās patiesumu. Savukārt otrā pētījumā secināts, ka vienkāršs atgādinājums par precizitāti un patiesumu trīskārt uzlabo cilvēku spēju un vēlmi analizēt redzamo ziņu patiesumu. 

"Cilvēki bieži vien pieņem, ka viltus ziņas tiek izplatītas sociālajos medijos, jo sabiedrība nespēj izšķirt, kas ir patiess un kas nav, bet mūsu atklājumi liecina, ka tā, visticamāk, nav," sacījis projekta vadītājs Gordons Penijkokss, norādot, ka patiesībā cilvēki vienkārši aizmirst izvērtēt ziņu patiesumu. Pētnieki norāda, ka šajā gadījumā tika analizēta cilvēku uzvedība saistībā ar ziņām par Covid-19 un ar veselību saistītām tēmām, taču šie atklājumi sakrīt ar iepriekš veiktajiem pētījumiem par ziņām, kas saistītas ar politiku. "Mums ir jāmaina veids, kā mēs darbojamies sociālajos medijos. Indivīdiem jāatceras apstāties un padomāt, vai ziņa ir patiesa, pirms viņi dalās ar to," norādījis Penijkokss.

Tomēr visas infodēmijas problēmas nevar tikai novelt uz viltus ziņām un cilvēku nevēlēšanos izvērtēt saturu. Vācijas pētnieki pievērsa uzmanību amerikāņiem, kuri pandēmijas laikā atsakās valkāt sejas maskas, un secināja, ka liela daļa tā rīkojas, jo neizprot, kā vīruss izplatās. Proti, šie cilvēki nezina par vīrusu izplatības eksponenciālo dabu. Grupai, kurai tika paskaidrots, kā vīruss izplatās un saslimušo skaits pieaug eksponenciāli, vēlāk bija pozitīvāka attieksme pret sejas maksām un sociālo distancēšanos nekā kontrolgrupai, kurai nesniedza skaidrojumus. 

Žurnāls Forbes atgādina par senākiem pētījumiem, kuros secināts, ka, jo ilgāks laiks paiet starp kādu darbību un tās sekām, jo cilvēkiem grūtāk saskatīt cēloņsakarības. Savukārt citi smadzeņu darbības fenomeni nepareizās cēloņsakarības rada gluži vienkārši tāpēc, ka vairākas lietas notikušas vienā laikā. 

Visi minētie faktori veido kompleksu sistēmu, kas veicina maldu izplatību un kuru risināt var tikai ar izglītošanu un nemitīgu atgādināšanu par faktiem.


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka ...gan pētniekiem, gan žurnālistiem, gan amatpersonām melu izplatību būs vieglāks saprast, ja tās ieskatīsies sevī un mēģinās nosaukt iemeslu, kāpēc pašas melo.
TimotijsMakveins
T
Skaļie trokšņotāji pret krievu propagandu paši nesaprot, ko dara, jo psiholoģiju viņi nav apguvuši, jo ir par slinku priekš tam. Bet notiks tā, ka ar meliem regulāri biedētie ļaudis sāks neuztvert (noraidīt) JEB KĀDAS ZIŅAS. Un tādu būs vairāk, nekā mūsu "politiķi" varētu vēlēties.
reptilis
r
Autors sevi nostāda ļoti nepatīkamā stāvoklī pieminēdams lielāko melu izplatītāju PVO priekšnieku ar dīvaino uzvārdu....no sākuma šis tips(kuram jau sen bija jāsēž cietumā par tūkstošiem cilvēku nāvi) meloja ,ka infekcija neizplatās no cilvēka uz cilvēku,tad viņš meloja ,ka infekcija neizplatās pilienu veidā ,tad viņš meloja ,ka Ķīna visu kontrolē un tā neizplatīsies ārpus Ķīnas...visilgākie meli bija,ka infekcija izplatījusies no dzīvnieku tirgus(pat Ķīnas komunisti jau bija pateikuši,ka no tirgus infekcija neizplatījās)...skumji,ka žurnālisti pat nav iepazinušies ar problēmu,kuru viņi apraksta.:(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas