Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Neuzņemot patvēruma meklētājus, varētu nedabūt struktūrfondu naudu

Dublinas sistēma "vienkārši izgāzās", raksturojot pašreizējo Eiropas Savienības (ES) patvēruma politiku, saka Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas deputāte Sesīlija Vikstrema no Zviedrijas, kura ir atbildīga par sistēmas reformu likumprojekta virzību.

Vikstrema norāda, ka šāda sistēma pēc būtības paredz iespēju dalībvalstīm nerīkoties solidāri, ja tās ir gatavas maksāt. "Manuprāt, ir neētiski noteikt cenu cilvēkiem," viņa piebilst. Turklāt maksājums vien nav pietiekami liels atbalsts, norāda arī EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas pārstāve Elija Šleina. Un tās nav vienīgās problēmas. Pašlaik Itālijā cilvēkiem var nākties pavadīt pat divus gadus, lai sagaidītu, kad izskatīs viņu patvēruma pieteikumu. Tas kļūst par problēmu gan patvēruma meklētājam, gan valstij, min arī Brīvības un tiešās demokrātijas grupas deputāte Laura Ferrara. Tāpēc principam, ka pieteikumu izskata valsts, kurā cilvēks ienācis, ir jāmainās, viņa saka, bet Komisijas ierosinājumi stāvokli nekādi nevarētu atvieglot ne Itālijā, ne Grieķijā.

Parlamentam ir cita ideja – tas, kurš izskatīs patvēruma pieteikumu, būtu jāsadala centralizēti. "Iespējas brīvi izvēlēties mērķa valsti nebūs," precizē Vikstrema, tomēr priekšrocībām nonākt kādā konkrētā dalībvalstī, viņas ieskatā, jābūt tiem, kuriem tur ir ģimenes saites, valodu zināšanas un studiju vai darba pieredze.

Arī Vikstremas ierosinājumā paredzētas sankcijas valstīm, kuras sistēmā nepiedalās. Tādā gadījumā, viņa uzskata, būtu jāierobežo piekļuve ES struktūrfondu līdzekļiem. Par to jau izskanējusi kritika kā par nesolidāru principu. Tomēr Vikstremas atbilde ir, ka, piemēram, Zviedrijā ar ES solidaritāti saprot ko citu – "ikvienai valstij jāuzņemas atbildība par kopējiem mērķiem".

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 15. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

kresiite
k
Kas ir svarīgāk, izvaroti bērni vai struktūrfondu nauda?!
Riko
R
Zviedriem vēl nepietiek? Zudusi nācija bez savas nacionālās identitātes, skumji... Lai tik sūta, tāpat visi 'pārbēgs' tālāk uz Vāciju, Zviedriju, Benelux. Jau redzējām, kā tas notika :D
Laila
L
Visur Eiopā sen jau ir pierādījies, ka patvēruma meklētāju uzņemšana un viss, kas no tā izriet, rada vairāk zaudējumus, kā ieguvumus, tikai elitei klapes uz acīm (piem.Briseles Pabrikam, ko noteikti atcerēšos nākamajās vēlēšanās). Protams, viņi dzīvo savos augstajos torņos aiz biezām sienām, un nejau viņus skars šī pilnīgi dažādo sabiedrību sadursme.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas