Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

No 3 miljoniem notāru apkalpotajiem klientiem sūdzējušies vien 36

Latvijas Zvērinātu notāru padomē 2012. gadā uz šo brīdi saņemtas 18 sūdzības galvenokārt par tehniska rakstura neprecizitātēm notāru darbībā, portālam Diena.lv pastāstīja padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.  

Pērn notāru padome saņēmusi 36 sūdzības, no kurām par pamatotām atzītas vien septiņas. Četras no pamatotajām sūdzībām tika atzītas par būtiskiem pārkāpumiem, kur tika piemērots arī disciplinārsods, izsakot piezīmi vai rājienu. 

“Ja zinām, ka krīzes rezultātā darbība ir samazinājusies, vienalga notariātā tiek apkalpoti ne mazāk kā trīs miljoni cilvēku. Un ja no tiem trim miljoniem tiesās nonākuši septiņi pamatoti gadījumi, tad pēc matemātiskajiem aprēķina likumiem mēs tuvojamies nulles procentam,” norāda V.Piziša.

Cilvēki padomē galvenokārt vēršas tehniska rakstura neprecizitāšu dēļ, taču visbiežāk secināts, ka notārs kļūdas nav pieļāvis ļaunprātīgi. Starp nopietnākajiem pārkāpumiem 2011. gadā minama nepareiza amata atlīdzības aprēķināšana, mantojumu lietas termiņa neievērošana, laulāto mantas daļas nepamatota izdošana, kā arī nepareiza mantas sastāva iekļaušana apliecībā. “Tos kopumā varētu dēvēt par notariāta procedūras pārkāpumiem,” skaidro V.Piziša.

Notāru padomei likums ļauj piemērot tikai divu veidu sodus – izteikt piezīmi vai rājienu. Taču gadījumos, kad notāru padomes disciplinārlietu komisija redz, ka šis sods nav pietiekams, notāru padome vēršas pie tieslietu ministra ar aicinājumu piemērot bargāku sodu. 

Notāru darbību uzrauga arī ārējais kontrolieris Apgabaltiesa, taču arī tā 2011. gadā saņēmusi vien sešas sūdzības, no kurām vienā gadījumā sūdzība tika daļēji apmierināta. Tas, kā norāda V.Piziša, nozīmē, ka notāru padome bijusi bargāka pret saviem kolēģiem, nekā ārējais kontrolieris. 

Lai novērstu dažādu tehnisku kļūdu rašanos, notāru padomē šobrīd tiek pilnveidota informatīvā sistēma, kas ļaus dažādām ziņām no publiskiem reģistriem automātiski nonākt dokumentos. “Personas kodi, adreses un citas lietas, kur ielavās dažādas kļūdas, nemaz nebūs iespējamas, ja vien publiskajos reģistros tā ziņa būs precīza,” skaidro V.Piziša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas