Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

No Džemmas Skulmes bez ziediem un vainagiem atvadīsies sestdien

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes (1925 – 2019) un piemiņas dievkalpojums notiks 2019. gada 16. novembrī plkst. 15:00 Rīgas Doma baznīcā Rīgas un Latvijas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā.

Respektējot piederīgo vēlmi, aicinām nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst.13:30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt svecīti, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Džemmas Skulmes piemiņu. Dievkalpojums sāksies plkst.15:00. 

Kultūras ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību Džemmas Skulmes tuviniekiem, draugiem un talanta pielūdzējiem.

Džemma Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949. gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā. 

Džemma Skulme ir Latvijas Mākslinieku savienības vadītāja no 1977. līdz 1992. gadam. Viņas demokrātiskais, mērķtiecīgais un moderno mākslu atbalstošais vadības stils ļāva uzplaukt Mākslas dienām, veicināja moderno tendenču klātbūtni oficiālajā mākslā, tostarp leģendāro izstādi Daba. Vide. Cilvēks (1984)

Skulme ir nozīmīga sabiedriska darbiniece. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā bija starp Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotājiem. No 1984. līdz 1991. gadam kā Gorbačova pārbūves laika PSRS Augstākās padomes un PSRS Tautas deputāte devusi lielu ieguldījumu demokrātisko pārmaiņu procesos.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas