Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Datorika bērniem iemāca prasmes, ko vēlāk prasa visu nozaru darba devēji

No lietotājiem par radītājiem

Jau otro gadu 154 Latvijas skolās risinās datorikas apguves pilotprojekts, kura lielais galamērķis jau drīzā nākotnē ir nodrošināt, ka datoriku un programmēšanas pamatus mācās pilnīgi visi Latvijas skolēni no pirmās līdz 12. klasei. Līdztekus tam Valsts izglītības satura centrs (VISC) aktīvi izstrādā jauno izglītības satura modeli, kas būs balstīts prasmju un kompetenču apguvē un skolās stāsies spēkā 2018. gadā. Abās šajās vērienīgajās iniciatīvās aktīvi līdzdarbojas Start(IT) izglītības fonds, kurā apvienojušies informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi Accenture un Exigen Services Latvia, RTU, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas 22. vidusskola, Latvijas Informātikas skolotāju asociācija, Mak IT un VISC.

Domāt algoritmiski

"Vēl neesam apkopojuši otrā gada rezultātus, bet pēc pirmā gada kā skolēni, tā skolotāji aptaujās atzina, ka bērniem ir augušas gan zināšanas datorikā, gan arī sekmes citos priekšmetos," Start(IT) izglītības fonda vadītājs Emīls Sjundjukovs komentē datorikas pilotprojekta gaitu. Viņš uzsver, ka datorika, lai arī ir atsevišķa disciplīna, ir cieši saistīta ar citām jomām. Mūsdienu pasaulē IT ir visur – sākot no inženierzinātnēm un beidzot ar mākslu, sportu, mārketingu, medicīnu. "Iedodot bērniem datorikas zināšanu bāzi, viņi tās pielieto arī citos priekšmetos, un tās palīdz viņiem attīstīties kopumā. Mūsu mērķis jau nav tikai panākt, lai jaunieši pēc skolas iet studēt IT, kas gan, protams, industrijas pieprasījuma dēļ būtu jauki. Bet redzam, ka šīs zināšanas nepieciešamas arī visās citās nozarēs – digitālās prasmes, kritiskā domāšana, spēja sakārtot lietas un algoritmiski tās risināt. Tas viss bērnam tiek iedots datorikā," teic Sjundjukovs. Efektīva pieeja ir sākt jau no pirmās klases. Programmēšana seko vēlāk, bet sākumā maziem solīšiem jāmācās algoritmiskā domāšana – piemēram, cenšoties ātrāk iziet labirintu vai uzcelt visaugstāko torni. Paralēli bērniem jau agrīni jāapgūst viss, kas saistās ar drošību un ētiku virtuālajā vidē. "Ja bērnu par to neizglīto, tas ir kā atstāt viņu uz ielas, neiepazīstinot ar satiksmes noteikumiem."

Arī citviet pasaulē karsta tēma ir digitālo prasmju būtiskums, vajadzība tās mācīt jau skolēniem, turklāt tā, lai viņi tehnoloģijas lietotu jēgpilni – ne tikai izklaidējoties, bet arī kaut ko risinot, veidojot. Sjundjukovs norāda, ka datorikas pilotprojekts Latvijā fokusējas tieši uz to, lai skolēni augtu ne tikai par lietotājiem, bet arī radītājiem. Te būtiska ir metodoloģija, kā datoriku viņiem mācīt, un iedarbīgāks ir tāds mācību saturs, kur skolēni uzreiz var redzēt IT praktisko lietojumu. Apgūt Excel ir interesantāk, ja to saista, piemēram, ar vēlēšanu rezultātu prognozēšanu socioloģijā, min Sjundjukovs. 


Kauls vai karalauks

Lai šajā procesā vēl vairāk palīdzētu, līdz rudenim tiks pilnveidota Start(IT) platforma internetā Startit.lv, kas jau patlaban ir bezmaksas materiālu bāze datorikas apguvei. Vietnē gan skolotājiem, gan skolēniem pieejama metodiskā programmēšanas mācību programma, kas ietver vairāk nekā 50 videolekciju, uzdevumus un testus. Šo materiālu klāsts aug, un jau drīz klāt nāks arī video skolotājiem ar ieteikumiem, kā jaunās tehnoloģijas var izmantot ne tikai datorikā, bet arī mācot citus priekšmetus. "Piemēram, kā var pielietot 3D printeri, lai izdrukātu kādu kaulu bioloģijā vai kādu karalauku vēstures stundai. Vēlamies šādi integrēt tehnoloģijas visā mācību saturā," stāsta Sjundjukovs. 

Start(IT) joprojām divreiz gadā organizē skolotāju mācības un no pedagogiem regulāri gūst atgriezenisko saiti. Savukārt jauniešiem interesants būs vēl viens gaidāmais jaunums Startit.lv – profesiju ceļa karte, kas atklās, kādas digitālās prasmes vajadzīgas dažādās profesijās. Piemēram, arhitektiem tās ir 3D modelēšana, renderēšana, drukāšana, vektorgrafika utt. Turpat blakus būs arī videokurss šo prasmju pamatos un saites uz tālākām, pamatīgākām izglītošanās iespējām. Sjundjukovs stāsta, ka top arī Jauno tehnoloģiju laboratorija, kur videosižetus jauniešiem par IT filmēs viņu vienaudži. 

Lai arī Startit.lv atklāj jauno tehnoloģiju izmantojumu un aktualitātes, tomēr datorikas priekšmeta pamatsaturs balstās saknēs, Sjundjukovs skaidro. "Aizvien jaunas tehnoloģijas rodas ik dienu. Bet visam apakšā ir bāze, kas nemainās un ko mēs skolēniem datorikā arī cenšamies sniegt, – algoritmika, pamata programmēšana, kritiskā domāšana, matemātikas pamatprasmes."


Vecāki kā lobiji

Start(IT) izglītības fonda vadītājs piekrīt, ka sabiedrības attieksme un izpratne par IT pasauli, datorikas mācīšanos un tās nepieciešamību pamazām mainās. Mazinās stereotipi par to, kāds ir tipisks IT nozares darbonis, cilvēku priekšstatus transformē arī piemēri, kā IT lieto visās citās sfērās, un ekonomikas tendences, kas rāda, ka IT patlaban ir visvairāk pelnošā industrija. Sjundjukovs tomēr norāda, ka joprojām dzīvs ir aizspriedums, ka datorika un tās pamatā esošā matemātika – tas viss ir ļoti grūti. "Bet mūsu pozīcija – datorika ir kā instruments, kā skrūvgriezis. Ne jau visiem dzīvē vajadzēs skrūvēt plauktus, bet vismaz jāzina princips, kā to dara."

Pozitīvi lobēt matemātiku un to, ka tā nav sarežģītības apogejs, skolēnu acīs var arī vecāki, arī viņi piedalās procesā, lai atvasēm saikne ar tehnoloģijām kļūtu jēgpilnāka, Sjundjukovs saka. Tāpēc Start(IT) ar dažādām diskusijām, pasākumiem un aktivitātēm cenšas strādāt arī ar vecāku auditoriju, lai audzētu viņu izpratni par to, ka pie datora sēdošs bērns vēl nenozīmē spožas prasmes datorikā un ka ir jādomā par prasmēm, kas bērniem būtu jāapgūst, lai varētu pielāgoties jebkurai jomai darba tirgū, nevis jāuztraucas par profesijām, ko roboti drīz atņems cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas