Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 25. maijs
Junora, Anšlavs

No šodienas karstā ūdens temperatūrai dzīvojamās mājās jābūt ne zemākai par +55 grādiem

Ar mērķi mazināt iespēju dzīvojamo māju iedzīvotājiem inficēties ar legionelozi jeb leģionāru slimību, turpmāk dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir paredzēts pienākums pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa ne zemāku par +55 grādiem pēc Celsija, paredz 6. marta Ministru kabineta sēdē apstiprinātie grozījumi dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumos, kas stājās spēkā 9. martā.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotajiem datiem Latvijā pēdējo piecu gadu laikā vidēji tiek reģistrēti 33 legionelozes gadījumi gadā. Infekcijas avots ir baktēriju saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar baktērijām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. SPKC sniegtie dati par 2017.gadu liecina, ka ir reģistrēti 25 saslimšanas gadījumi ar legionelozi.

Kā secināts, vairākumā gadījumu inficēšanās ar legionelozi notiek tieši dzīvojamās mājās no aerosolizētām ūdens daļiņām, ar ko vislielākais risks ir saskarties tieši dušā. Lai mazinātu iespēju inficēties dzīves vietā, konkrēti daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, karstā un aukstā ūdens apgādes sistēmās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu baktēriju savairošanos.

Legionellu baktērijas var ievērojami savairoties ūdens apgādes sistēmās temperatūras robežās no +20 grādiem līdz +45 grādiem, savukārt, palielinoties ūdens temperatūrai virs +50 grādiem – 60 grādiem, baktērija iet bojā. Tādēļ tika noteikts pienākums dzīvojamās mājas pārvaldītājiem turpmāk pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa ne zemāku par +55 grādiem.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz pienākumu dzīvojamās mājas pārvaldītājam izplatīt informatīvu materiālu dzīvojamās mājas īpašniekiem un citām mājā dzīvojošām personām par individuāli veicamajiem profilaktiskajiem pasākumiem dzīvokļu īpašumos baktēriju izplatības ierobežošanai piemēram, dušu galviņu tīrīšana no organiskā un neorganiskā aplikuma, pēc ilgstošas prombūtnes dažas minūtes jānotecina ūdens krānos un dušās ikreiz pirms ūdens lietošanas, u.c.

Vienlaikus, bez temperatūras kontroles ir jāveic arī tādi pasākumi kā ēkas iekšējo ūdensvadu un siltummezglu regulāra apsekošana un novērtēšana, nosakot potenciālās infekcijas slimību izraisītāju savairošanās un uzkrāšanās vietas. Tāpēc Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, un piesaistot dzīvojamo māju pārvaldniekus, ir vienojušās uzsākt darbu pie vadlīniju izstrādes, saskaņā ar kurām dzīvojamās mājas pārvaldītājam būtu iespējams veikt risku izvērtējuma pasākumus katrā daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā. Pēc to izstrādes tiks gatavoti un virzīti attiecīgi grozījumi dzīvojamo māju pārvaldīšanu regulējošajos normatīvajos aktos.

Grozījumi noteikumos sagatavoti saskaņā ar panākto vienošanos starp ekonomikas ministru un veselības ministri par risinājumiem legionelozes izplatības Latvijā ierobežošanai.

Top komentāri

bums
b
Pareizi, tecināt čurūdeni nav nemaz tik izdevīgi, ja ņem vērā, ka var atstiept kājas pats sev to nezinot no kā! Kitija, +75 ir pilnīgs absurds! Varbūt caurteces boileris uz max uzgriezts, bet ne jau visu sistēmu tik karstu turēt!
M
M
Lai cīnītos pret baktērijām ūdensvados, nolemts turpmāk ūdeni (H20) aizstāt ar ClF3.
Kitija
K
Visas civilizetas valstis pa karaniem tike nodrosinats 75C silts- karsts uddens, bet Latvanija tikai 55 C silti- auksts udens, ka smejies, lai nav ar aukstu udeni jaatskaida. Pie udens temperaturas + 55 C gradi nav iespejams nomazgat tirus pec partikai izmantotus trauks, nerunajot jau, lai izinicinatu cilvekam bistamas bakterijas. Latvijas alkataiga vadiba, prezidenti, ministri, ieredni, deputati izdoma visadus veidus ka iznicinat latvieus tautu, maksa mazas pensijas, mazas algas un nu jau piegadas par lielu samaksu remdenu udeni, lai ar slimibam piebeigtu vargakos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas