Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Noslepeno prēmijas, piemaksas, algas

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kanceleja, kas pērn saviem darbiniekiem dāsni dalījusi regulāras piemaksas un pat vairāk nekā divarpus tūkstošus eiro lielas prēmijas nevis par konkrētu veikumu, bet vienkārši "atbilstoši darba izpildes novērtēšanas rezultātiem", pēc šo datu nonākšanas atklātībā nolēmusi turpmāk neatklāt ziņas ne tikai par treknajām piemaksām, prēmijām un naudas balvām, bet pat par konkrētu kancelejas darbinieku saņemto atalgojumu un tā izmaiņām. Viens no iemesliem šādai rīcībai varētu būt fakts, ka kancelejas "algu fonds" šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, paklusām palielināts par gandrīz trešo daļu.

Piemaksas – privātā dzīve!

Vairākas lappuses garā oficiālā pamatojumā Valsts prezidenta kanceleja, kuru vada pagājušā gada aprīlī Latvijas pasta vadītāja amatu zaudējušais Arnis Salnājs, ir minējusi virkni iemeslu, kāpēc tās darbinieku saņemto piemaksu, prēmiju, naudas balvu un konkrēta atalgojuma turpmāka atklāšana neesot pieļaujama.

Norādot uz to, ka "kancelejas nodarbināto personas datu izsniegšana ir vērtējama no sabiedrības tiesiskās intereses viedokļa", Salnājs min, ka pieprasījumi publiskot informāciju par piemaksām, prēmijām, naudas balvām un konkrēto atalgojumu Vējoņa kancelejas vadības ieskatā esot tikai "zinātkāre".

"Atsevišķas personas vai to grupas zinātkāre, kā arī konkrētu interneta vietņu komerciāla interese nav uzskatāma par sabiedrības tiesisko interesi un nevar kalpot par attaisnojumu tiesību uz privātās dzīves ierobežojumu ārpus dienesta pienākumu izpildes laika," oficiālajā pamatojumā skaidro Salnājs. Tāpat Vējoņa kancelejas vadītāja ieskatā "plašu konkrētas amatpersonas ienākumu izziņošanu" nevarot uzskatīt par "atalgojuma pamatotības un atbilstības kontroli, kā rezultātā būtu pieļaujama konkrētu kancelejas nodarbināto vārdu un uzvārdu publiskošana".

Pamatā visiem šiem apsvērumiem, kā izriet no oficiālā dokumenta, ir Valsts prezidenta kancelejas pārliecība, ka tās darbiniekiem – gan valsts amatpersonām, gan pārējiem – esot tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, savukārt no nodokļu maksātāju līdzekļiem veiktās izmaksas esot šīs privātās dzīves sastāvdaļa.

Salnājs tāpat pieminējis arī to, ka dāsni prēmēto Vējoņa kancelejas darbinieku "cieņu un reputāciju" esot aizskāruši "privātpersonu komentāri", kas pievienoti interneta vietnēs publiskotajai informācijai par viņu gūtajiem papildienākumiem. "Vairāki kancelejas darbinieki ir vērsuši uzmanību uz minēto situāciju, norādot uz savu tiesību uz privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu un lūgumu darba devējam pārtraukt turpmāku personas datu apstrādi," skaidro kancelejas vadītājs.


Finanšu dzīres

Kancelejas līdz šim negribīgi atklātā informācija ir demonstrējusi, ka pērn finanšu līdzekļi ir dāsni tērēti tās darbinieku atalgošanai arī papildus darba līgumos noteiktajām summām. Oktobrī Valsts prezidenta kancelejas darbinieki masveidā saņēmuši iespaidīgas naudas balvas: tikai tādu naudas balvu, kuru lielums pārsniedzis 1000 eiro, bijis kopumā 34, bet lielākā pārsniegusi 2600 eiro. 

Savukārt decembrī tikai tādu Vējoņa kancelejas darbiniekiem izmaksāto prēmiju skaits, kuru lielums pārsniedzis 1000 eiro, bijis deviņpadsmit, bet lielākā prēmija bijusi gandrīz 2000 eiro. Pamatojums visām bijis identisks – "par darbu 2016. gadā atbilstoši darba izpildes novērtēšanas rezultātiem".

Taču būtiskākais un apšaubāmākais tēriņš – regulāri, mēnesi pēc mēneša virknei Vējoņa kancelejas darbinieku piešķirtas iespaidīgas piemaksas, turklāt arī ar acīmredzami formāli piemeklētu pamatojumu. Šīs "finanšu dzīres" ir turpinājušās arī šā gada pirmajos mēnešos, un Valsts prezidenta kancelejas vadība acīmredzami nav īpaši centusies katru mēnesi piemeklēt kādu jaunu pamatojumu šo regulāro piemaksu nodrošināšanai.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 24.augusta, numurā!

Top komentāri

Mans vārds
M
Domājot tālāk šo ģeniālo domu , rodas likumsakarīgs jautājums - vai izpaužot , piemēram - VID'am , manus ienākumus , netiek pārkāpta mana manas privātās dzīves neaizskaramība ?
Vidiš
V
ja valstī nebūtu tik daudz trūkumā dzīvojošo ,kuru ienākumi pat nesniedzas līdz trim simtiem , tādu vairumā kuri saņem minimālo . nebūtu valstī pieļauta tik liela melnā ekonomika un nodokļu nemaksātāji sēdētu aiz restēm , tad man paties nebūtu nekādas intereses cik saņem tie kuri valsts naudu ( nodokļu maksātāju) tikai tērē , tai pašā laikā mums miljoni pietrūkst veselības aizsardzībai , izglītībai un zinātnei , iekšlietu ministrijas resoros strādājošiem, izrādās valsts pārvaldē kurā štati ar gadiem tā uzpūsti ka sen radiem pieticis un tagad vēl radu draugiem darbavietas izkārtotas , dzīvo kā nieres pa taukiem, protams tam jābūt valsts noslēpumam , jo citādi mukšana no šiis valsts nebeigsies , jo maksāt šeit nodokļus jau paliek par apsmieklu
Man ir kauns
M
Neizsakām kauns par Valsts prezidenta kancelejas amatpersonu rīcību. Kur mēs ejam? Prezidenta k-gs! Vai Jūs atkal, uz visām šīm nelietībām pievērsiet acis? No kura laika atalgojums un viss pārējais, kas saistīts ar prēmešanu un apbalvošanu ir noslepenojams?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas