Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Notiks konference par dalīto nekustamo īpašumu aktuālajiem problēmjautājumiem

Pērnā gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi likumā Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību, ar ko tā sauktā zemes piespiedu noma ir aizstāta ar "likumisko lietošanu" kā reālservitūtu, vienlaikus samazinot atlīdzību par tās lietošanu uz 4% no tās kadastrālās vērtības gadā, kas ir apstrīdēti Satversmes tiesā.

Šī gada 1.janvārī stājās spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, ar kura palīdzību likumdevējs cer izbeigt 28 gadus ilgušās attiecības starp zemes un savulaik privatizēto dzīvokļu īpašniekiem dalītajos īpašumos.

Lai apspriestu aktuālos problēmjautājumus dalīto nekustamo īpašumu jomā, biedrība “Zemes reformu komiteja” 9.februārī rīko konferenci, kuras ietvaros notiks arī diskusija par iespējamiem problēmu risinājumiem.

Sapulces (konferences) dalībnieki apspriedīs piespiedu dalītā īpašuma izveidošanās vēsturiskos aspektus un tā pašreizējās sekas, jaunā zemes lietošanas tiesību regulējuma ietekmi uz paredzēto dalīto īpašumu izbeigšanas risinājumu piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likumā, pārrunās zemes izpirkšanas problemātiku par attiecīgā brīža kadastrālo vērtību, kā arī uzklausīs informāciju par zemes īpašnieku konstitucionālajām sūdzībām Satversmes tiesā un to virzību.

Tāpat plānota diskusija par zemēm, uz kurām atrodas cita veida objekti, tostarp savrupmājas, ražotnes, komercobjekti, pilsētu ielas, sabiedriskas būves, medicīnas iestādes, izglītības, kultūras un zinātnes objekti, nacionālās sporta bāzes un ostas, kurās būves īpašniekiem tiesības izpirkt zemi likums pagaidām neparedz.

Konferencē tiks pārrunāti arī iespējamie risinājumu varianti kā samērot zemes, privatizēto dzīvokļu īpašnieku, citu dalītā īpašumā esošo ēku vai ražotņu īpašnieku intereses tā, lai beidzot šī gadiem ilgusī problēma tiktu atrisināta visām pusēm pieņemamā veidā. Priekšlikumus paredzēts apkopot un iesniegt Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, visām Saeimā pārstāvēto politisko spēku frakcijām, kā arī LR Tieslietu ministrijai un tiesībsargam.

Konference norisināsies 2023.gada 9.februārī plkst. 16:00, piedaloties klātienē Rīgas Latviešu biedrības “Kluba zālē”, Merķeļa ielā 13, Rīgā, kā arī attālināti ZOOM platformā.

Vairāk informācijas, rakstot uz biedrības e-pasta adresi [email protected] .

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas