Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Novados mainīs adresi un robežzīmes

Kā rakstīt adresi, kā piezvanīt un kādus pakalpojumus varēs saņemt katrā pagastā pēc 1.jūlija, kad sāks darboties jaunie novadi, lielos vilcienos ir skaidrs. Tas liekas problēmas cilvēkiem nesagādās. Neatbildēts šobrīd ir jautājums, kurp būs jādodas novadu iedzīvotājiem, lai saņemtu dažādus valsts iestāžu pakalpojumus. Kamēr Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nebūs tikusi skaidrībā, kā reformēt šo sistēmu atbilstoši reģionu un novadu teritoriālajam iedalījumam, valsts iestādes turpinās darboties pēc rajonu teritoriju principa.

Lattelecom Komunikāciju daļas projektu vadītājs Deniss Kolosovs informē, ka fiksētā tālruņa saistībā ar novadu izveidi nemainīsies, tāpēc cilvēkiem ne par ko nav jāuztraucas. Izmaiņas neskars arī tos sešus pagastus, kas šobrīd vēl ir viena rajona teritorijā, bet pēc 1.jūlija apvienosies ar pagastiem no kaimiņu rajona. Līdzīgi ir ar pasta indeksiem, arī tie visā Latvijas teritorijā paliek līdzšinējie, vien no adreses pieraksta pazudīs rajona nosaukums, tā vietā rakstot novada nosaukumu, piemēram, mājas Smaidas, Staburaga pagasts, Jaunjelgavas novads. Mainoties adresei, cilvēkiem, kuriem pieder īpašums, arī par tā pārreģistrāciju nav jāsatraucas, to veiks brīdī, kad tiks fiksēts kāds darījums ar šo īpašumu.

Arī pagastu robežas jaunajos novados nepazudīs. Kaut gan ir paredzēts, ka jaunā novada dome var lemt — saglabāt novada teritoriālās vienības (pagastus) vai atteikties no tām, Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji uzskata, ka pagasta robežas un nosaukumi jāsaglabā. Talsu pilsētas mērs Aivars Lācarus norāda: "Tas skaidri iezīmēs pagastu pārvalžu vadītāju darbības un atbildības robežas, kā arī neradīs sajukumu pasta sistēmā, jo novadā ar desmit pagastiem var būt vairākas mājas ar vienādiem nosaukumiem, un, nenorādot adresē pagasta piederību, sūtījums adresātu var nesasniegt."

Dažviet Latvijā lielāki strīdi varētu izvērsties par novada administratīvo centru, par ko jaunajām pašvaldībām jāvienojas jau pirmajās sēdēs. Novados, kur pagasti koncentrējas ap bijušā rajona centra pilsētu, problēmu nebūs. Taču novados, kur apvienoti līdzās esoši pagasti bez izteikta centra, tas varētu radīt domstarpības. Aizkraukles rajona padomes izpilddirektors Guntis Libeks, kas ir viens no Jaunjelgavas novada domes vadītāja amata kandidātiem, saka: "Mākslīgi veidotajā Jaunjelgavas novadā jau sākotnēji pastāv šī pretruna — kur būs novada centrs. Manā skatījumā, lai arī maza un panīkusi, Jaunjelgava tomēr ir pilsēta, tāpēc es šo centru redzu te, taču saprotu, ka pieejamības ziņā, kas ir būtisks nosacījums centra izvēlē, tā nav izdevīga gandrīz nevienam novada pagastam." G.Libeks uzsver, ka šī iemesla dēļ pagastos jāveido tādas pārvaldes un jānodrošina tādi pakalpojumi, lai cilvēkiem būtu pēc iespējas mazāka nepieciešamība doties uz novada centru. Cilvēku dzīvi novados būtiski atvieglotu izmaiņas vietējo maršrutu tīkla pārorientācija atbilstoši novadiem, kas šobrīd ir centrēts uz rajona centru.

Vismazākā skaidrība šobrīd ir par valsts iestāžu reģionālā tīkla plānojumu, kas līdz šim veidots pēc rajona teritoriju principa un ir diezgan iesīkstējis. Vecumnieku pagasta padomes priekšsēdētājs Rihards Melgailis jau agrāk Dienai uzsvēra: "Neviens ministrijas speciālists man nevar atbildēt, uz kuru valsts iestādes filiāli būs jādodas cilvēkiem no Vecumniekiem, kas ir Bauskas rajonā, un uz kuru — no Valles un Kurmenes, kas vēl ir Aizkraukles rajonā, bet pēc 1.jūlija būs kopā ar mums Vecumnieku novadā. Vēl viens trakums ir ar dažādo valsts iestāžu atšķirīgo reģionālo centru izvietojumu." RAPLM valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka atbild, ka pagaidām novadu iedzīvotājiem būs jādodas uz sava rajona valsts iestāžu nodaļām. Arī no tiem pagastiem, kuri nu apvienosies ar pagastiem kaimiņu rajonā.

Līdz 1.novembrim ministrijā jātiek skaidrībā, kādi valsts pakalpojumi un kādā līmenī cilvēkiem jānodrošina. "Par pakalpojumiem pagastu pārvaldēs viss ir skaidrs, taču, kā veidot valsts iestāžu darbību atbilstoši reģionu un novadu principam, vēl jāplāno," saka A.Stucka, mēģinot uz papīra attēlot šos trīs līmeņus — pagastu, novadu un reģionu — un atzīstot, ka valsts iestāžu reforma bija jāveic reizē ar novadu reformu, kas aiztaupītu liekas problēmas.

***

Izmaiņas

Pagasti, kuriem mainās rajona teritoriālā piekritība

Aizkraukles rajona pagasti Valle un Kurmene pāriet Bauskas rajona teritorijā

Preiļu rajona Aglonas pagasts pāriet Krāslavas rajona teritorijā

Krimuldas pagasts, kas atrodas Rīgas rajonā, pāriet Limbažu rajona teritorijā 3Ēveles un Trikātas pagasti Valkas rajonā pāriet Valmieras rajona teritorijā.

Pēc RAPLM datiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas