Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

NVD plāno sagatavot Digitālā zaļā sertifikāta nacionālo risinājumu līdz 1.jūnijam

Šobrīd plānots, ka nacionālā mēroga vakcinācijas fakta apliecināšanas risinājums būs sagatavots līdz 1.jūnijam, tādējādi sniedzot iespēju iedzīvotājiem Digitālā zaļā sertifikāta (DZS) tīmekļvietnē pieteikt, apskatīt un izmantot savus vakcinēšanās sertifikātus, pavēstīja Nacionālajā veselības dienests (NVD).

Saskaņā ar otrdienas valdības sēdē veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pausto, šobrīd šī risinājuma kontekstā arī tiek izstrādāts attiecīgais regulējums. Tiekot plānots, ka tas būs gatavs līdz ar jūnija sākumu.

Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, diskutējot par iespējamiem atvieglojumiem sporta nozarē, apstiprināja, ka līdz jūnija sākumam likumdošanai saistībā ar zaļā sertifikāta jābūt gatavai, lai jūnija vidū varētu ieviest atvieglojumus vakcinētajām personām, tostarp attiecībā uz sportošanu. Tomēr Bērziņš arī atklāja, ka "viens no lielajiem riskiem ir, ka likumdošana nebūs gatava".

Tikmēr, saskaņā ar NVD pausto, šobrīd dienestā noris aktīvs darbs pie DZS ieviešanas Latvijā. Plānots, ka DZS tīmekļvietnē iedzīvotājiem būs pieejama informācija par viņu veikto vakcināciju pret Covid-19, veikto laboratorisko Covid-19 analīžu rezultātiem, kā arī Covid-19 izslimošanas faktu, ja iedzīvotājs ir slimojis ar Covid-19.

Līdz ar to šobrīd tiekot veikti visi tehniskie un ieviešanas darbi, lai šī informācija būtu pieejama DZS tīmekļvietnē un iedzīvotāji, autentificējoties tajā ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem, varētu sistēmā pieprasīt, apskatīt un izmantot savus sertifikātus.

NVD arī strādā pie mobilās aplikācijas, kas nodrošinās iespēju pārbaudīt jeb verificēt šos sertifikātus. "Piemēram, šādu aplikāciju varēs izmantot kultūras, izklaides vai masu pasākumu organizētāji, ja tiks pieņemts lēmums par priekšrocībām vakcinētām personām. Noskenējot sertifikāta QR kodu - digitālā vai izdrukas formātā -, mobilā aplikācija ne tikai uzrādīs, vai konkrētais sertifikāts ir derīgs vai nederīgs, bet arī apliecinās, ka uzrādītais sertifikāts ir autentisks," skaidro NVD.

Pēc dienesta paustā, tas būs iespējams, jo ikviens sertifikāts saturēs unikālu digitālu simbolu virkni. Vienlaikus tādējādi arī šī simbolu virkne izslēgšot iespēju, ka sertifikātu informācija varētu tikt izmainīta vai tie varētu tikt viltoti.

Paralēli nacionāla mēroga risinājuma ieviešanai, Eiropas Savienībā ir plāni šādu sertifikātu sistēmu ieviest visā valstu blokā. To plānots panākt līdz jūnija vidum, un arī NVD šobrīd plāno 15.jūnijā integrēt savu risinājumu Eiropas digitālā zaļā sertifikāta sistēmā.

NVD norāda, ka tādējādi tiktu nodrošināta informācijas apmaiņu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm par derīgo sertifikātu QR kodos ietvertajām digitālo simbolu virknēm. Līdz ar to būtu iespējams pārliecināties par sertifikāta derīgumu un autentiskumu.

NVD vērtējumā, tādējādi tiks atvieglota iedzīvotāju pārvietošanās starp Eiropas Savienības valstīm un Latvijā izsniegtais sertifikāts būs derīgs arī citās bloka valstīs.

Jau ziņots, ka no jūnija vidus, kad būs ieviesti Eiropas Savienības "digitālie zaļie sertifikāti" vakcinēšanās fakta apliecināšanai, vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem varētu ieviest atvieglojumus, tostarp ļaujot apmeklēt konkrētus pasākumus un pulcēties, žurnālistiem otrdien pavēstīja veselības ministrs.

Saskaņā ar otrdienas Ministru kabineta sēdē veselības ministra sniegto informāciju, vakcinētajiem un pārslimojušajiem, vakcinācijas aptverei tuvojoties 50% un epidemioloģiskajai situācijai uzlabojoties, no 15.jūnija varētu piešķirt iespējas apmeklēt kino, mūzikas, kultūras un sporta pasākumus. Tāpat tiktu atļautas klātienes konferences un mācības, kā arī būtu iespējas saņemt ēdināšanas pakalpojumus iekštelpās. Reizē arī šiem cilvēkiem būtu pieejami visi skaistumkopšanas, fitnesa un labsajūtas pakalpojumi.

Atvieglojumi skartu arī sociālo aprūpes centru, ieslodzījuma vietu un ārstniecības iestāžu apmeklēšanas iespējas.

Savukārt no 1.jūnija, kad varētu būt pieejams iekšzemes risinājums vakcinācijas fakta apliecināšanai, tiktu atļauta konkrētu pakalpojumu sniegšana. Tādējādi, pēc Veselības ministrijas sniegtās informācijas, darbu varētu atsākt speciālisti, kuru darbība līdz šim bija epidemioloģiski nedroša, proti, kosmetologi, masieri un citi individuālo skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas