Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

OECD lems par paplašināšanos

Ceturtdien Parīzē notiks Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padomes sēde, kurā plānots lemt par organizācijas paplašināšanos.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) maija sākumā intervijā sacīja, ka OECD ir svarīgi pieņemt lēmumu, cik tālu tā ir gatava paplašināties. "Šobrīd pašai organizācijai ir jāsaprot, cik plaši tā ir gatava paplašināties. Ja mēs vadāmies no pašas organizācijas pasludinātajiem kritērijiem, tad gan oficiāli, gan neoficiāli mēs esam dzirdējuši vārdus, ka Latvija šiem kritērijiem atbilst. Man ļoti gribētos cerēt, ka organizācija līdz maija beigām spēs atrast izsvērtu, pamatotu lēmumu un Latvija būs šī lēmuma sastāvdaļa."

Līdz šim vairākas OECD dalībvalstis atzinušas, ka, pateicoties mūsu valsts aktīvam darbam, Latvija ir starp redzamākajām kandidātvalstīm. Pēdējo reizi OECD lēmumu par paplašināšanos pieņēma 2007.gadā, kad ekonomiski attīstīto valstu bloks nolēma izstrādāt pievienošanās nosacījumus jeb "ceļa kartes" Čīlei, Igaunijai, Izraēlai, Krievijai un Slovēnijai. Atlikušās 49 valstis, tostarp Latvija, netika aicinātas sākt pievienošanās sarunas.

Uzaicinājumam sākt iestāšanās procesu seko pievienošanās sarunas, un tikai tad OECD dalībvalstis pieņem gala lēmumu par uzaicināšanu pievienoties organizācijai. Ātrākais iespējamais laiks no lēmuma par paplašināšanos līdz ielūguma saņemšanai ir 18 mēneši, bet parasti nepieciešami divi līdz trīs gadi. Proti, ja Latvija šobrīd saņemtu uzaicinājumu sākt iestāšanās procesu, tad pozitīvākā scenārija gadījumā mūsu valsts organizācijai varētu pievienoties 2015.gadā.

Latvijas Ārlietu ministrija iepriekš norādījusi, ka pievienošanās 34 attīstītāko valstu klubam piešķirtu Latvijai "kvalitātes zīmi", kas veicinātu valsts atpazīstamību ārpus Eiropas Savienības (ES), tostarp investoru vidū, kuriem viens no kritērijiem valsts izvēlē ir OECD dalībvalsts statuss. Turklāt valsts tiek iekļauta OECD statistikas datubāzēs un tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos, kuriem ir ārvalstu investoru un uzņēmēju lielāka uzticības pakāpe. Latvijas kā OECD dalībvalsts labāka atpazīstamība palīdzēs arī pašmāju uzņēmējiem iekarot tirgu ārpus ES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas