Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Oktobrī gājuši bojā jau septiņi neredzamie gājēji; autobusos izsniegs drošības vestes

Oktobrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši septiņi gājēji, lielākā daļa no viņiem reģionos un dienas tumšajā laikā. Par to ceturtdien, atklājot kampaņu Esi gaismas vest-nesis ar aicinājumu nēsāt gaismu atstarojošu vesti, informēja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Viņš skaidroja, ka kopumā oktobrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 12, bet gadā - 39 gājēji.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš savukārt uzsvēra, ka Latvija atrodas Eiropā pēdējās vietās bojāgājušo skaita ziņā tieši uz gājēju rēķina. Ja šādu negadījumu nebūtu, Latvija stabili turētos vidusdaļā. Katru trešo dienu oktobrī tiekot nobraukti gājēji, pārsvarā gada tumšajā laikā un reģionos. Tieši šī iemesla dēļ sesto gadu pēc kārtas tiek organizēta kampaņa, kuras laikā tiks izdalīts 20 000 drošības vestu. Tās varēs saņemt gan Nordekas, Liepājas autobusu parka un CATA autobusos, gan pašvaldībās, arī Latvijas attālākajos reģionos. Piemēram, kompānijā Nordeka vestes varēs saņemt 70 autobusos. Tās būs ieliktas kastēs autobusa priekšdaļā, un autobusu monitoros tiks demonstrēti kampaņas klipi.

Kopumā atstarojošo vestu saņemšanas punkti būs pieejami aptuveni 120 mobilajās "vest-niecībās" autobusos, Latvijas Samariešu apvienībā un reģionos esošajās nevalstiskajās organizācijās, savukārt iegādāties tās varēs 757 "vest-niecību" punktos visā Latvijā - Latvijas Pasta nodaļās, Statoil degvielas uzpildes stacijās, veikalos Maxima, kā arī stila "vest-niecībā" - www.zibstore.com, kur var iegādāties stilizētas atstarojošās vestes, kā arī atstarojošus cimdus un cepuri.

Kā skaidro kampaņas rīkotāji, autovadītājs gājēju bez gaismu atstarojošas vestes uz ceļa pamana tikai 25-40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 kilometri stundā, šo ceļa posmu viņš paveic vienā līdz divās sekundēs, kas ir pārāk mazs laika sprīdis, lai reaģētu un apbrauktu gājēju. Atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā - ja iedegti tālās gaismas lukturi. Atstarojošās vestes cilvēku padara piecas līdz desmit reizes pamanāmāku, kas ļauj autovadītājam gājēju pamanīt un nepieciešamības gadījumā nobremzēt vai apbraukt.

Kā ziņots, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šodien atklāja kampaņu Esi gaismas vest-nesis ar aicinājumu nēsāt gaismu atstarojošu vesti, tādējādi pasargājot savu veselību un dzīvību. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

Statistika liecina, ka oktobrī, novembrī un decembrī ik gadu iet bojā tikpat daudz cilvēku, cik kopā gada pirmajos deviņos mēnešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas