Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Padome aicina pārcelt skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus uz 2021.gadu

Dziesmu un deju svētku padome trešdien izteica aicinājumu Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pārdomāt iespēju XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus pārcelt uz 2021.gadu.

Sakarā ar Mežaparka Lielās estrādes pārbūves otrās kārtas gala termiņu 2021.gada 4.maijā, skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts 2020.gadā tajā nenotiks. Valsts Izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa padomes sēdē skaidroja, ka iespējamās alternatīvas šī koncerta norises vietai ir Daugavas stadions un Arēna Rīga. Pēc viņas teiktā, katrai no alternatīvām ir savi "plusi un mīnusi".

Pašlaik IZM kā optimālo skolēnu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises laiku uzskata posmu no 2020.gada 6.jūlija līdz 12.jūlijam, ar iespēju svētkus pagarināt līdz 17.jūlijam.

Neapmierinātību ar šādām alternatīvām pauda padomes loceklis Romāns Vanags, kurš uzskata, ka tie ir mākslinieciski svētki, līdz ar ko, bērniem jāgūst māksliniecisks iespaids. "Pašlaik tiek piedāvāta iespēja, bet tā ir samocīta gan no loģistikas, gan no mākslinieciskiem aspektiem," sacīja Vanags, piebilstot, ka pēc sarunas ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru Jāni Radzeviču (Saskaņa), esot skaidrs, ka varētu arī sakārtot 2020.gada skolu absolventu dalību 2021.gada svētkos.

"Dziesmu un deju svētku likumā noteikts, ka svētkiem jānotiek reizi piecos gados, bet tā ir birokrātija. Ja mēs runājam par dzīviem cilvēkiem, kuri pelnījuši to pašu ko pieaugušie, tad tas pretarguments paliek aizvien mazāks. IZM vien jāpasaka, ka 2020.gada absolventi var piedalīties 2021.gadā, un tad bērni varēs atklāt jauno estrādi," pauda Vanags.

Pēc padomes vadītājas, kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) domām, noslēguma koncerts Daugavas stadionā vai Arēnā Rīga neizjauktu svētkus, jo jauniešiem tiek nodrošināta svētku pēctecība. Tajā pašā laikā, viņasprāt, svētku rīkotājiem nepieciešams izvērtēt, kādi ir šāda lēmuma tehnoloģiskie riski.

Savukārt Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) norādīja, ka vienu dziesmu svētku pārcelšana radītu precedentu, pēc kura arī turpmāk dažādu iemeslu, piemēram, finansiālu līdzekļu trūkuma dēļ, varētu pārcelt arī kādus citus Dziesmu un dejusvētkus.

Diskusijas noslēgumā Melbārde uzsvēra, ka padome spēj vienīgi paust savu nostāju par skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisēm, jo IZM ir tā valsts pārvaldes iestāde, kas ir atbildīga par to rīkošanu.

Sēdes laikā Bērziņa arī norādīja, ka IZM 2019.gadā pirmssvētku pasākumu īstenošanai būs nepieciešami papildu 267 582 eiro, bet 2020.gadā - papildu 1 215 601 eiro. Tāpat 2020.gadā papildu finansējums svētku nodrošināšanai būs nepieciešams Iekšlietu ministrijai 30 069 eiro apmērā, Veselības ministrijai 42 895 eiro apmērā, Latvijas Televīzijai 87 963 eiro apmērā, kā arī Latvijas radio 45 344 eiro apmērā.

 

Top komentāri

tur
t
Kas tad nu, Latvijas Valstij Miljardeierei naudas aptrūkās. Tas ir psc. Tak papras exBankiras, OIK mens utt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas