Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pagājušā diennaktī slimnīcās nogādāti 11 pārkarsuši cilvēki

Pagājušā diennaktī mediķi snieguši palīdzību 11 cilvēkiem ar ķermeņa pārkaršanas simptomiem, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Sestdien 13 vietās Latvijā pārsniegti maksimālās gaisa temperatūras rekordi un vietām termometra stabiņš pakāpies līdz pat 33 grādu atzīmei. Vairāki cilvēki pārvērtējuši savas spējas izturēt šādu karstumu un strādājuši vai atpūtušies saulē pārāk ilgi, līdz viņiem radušies veselības sarežģījumi.

Latgalē pārkarsuši trīs cilvēki - kāda sieviete 70 gadu vecumā ilgstoši uzturējusies tirgus svētkos, līdz karstuma ietekmē viņai kļuvis slikti un mediķi kundzi nogādājuši slimnīcā. Ārstu aprūpē nonācis arī kāds 46 gadus vecs vīrietis, kurš sestdien pēc darba nolēmis ceļu uz mājām mērot ar kājām. Pēc 12 kilometru pastaigas saulē vīrieti piemeklējušas stipras galvassāpes, nespēks un krampji kājās, tāpēc viņš nogādāts slimnīcā.

Savukārt kādu 28 gadus vecu vīrieti Latgalē no nokļūšanas slimnīcā paglābuši kaimiņi. Vīrietis alkohola reibumā apgūlies meža malā, aizmidzis un pamodies ar pārkaršanas simptomiem. Pamanījuši cietušo, kaimiņi nekavējoties nodrošinājuši atvēsinošas kompreses un viņa kājas ielikuši aukstā ūdenī. Kad ieradušies mediķi, vīrieša stāvoklis jau bijis krietni labāks. Viņam sniegta palīdzība un turpmāku atlabšanu viņš turpinājis mājās.

Divi sirmgalvji nonākuši slimnīcā, jo lielajā karstumā pārāk ilgi strādājuši - Zemgalē kāda 70 gadus veca sieviete pārāk ilgi strādājusi dārzā, savukārt Kurzemē 83 gadus vecs vīrietis nogādāts slimnīcā no kapiem, kur viņš kopis tuvinieku piemiņas vietas.

Rīgā ar karstuma ietekmi slimnīcā nogādāti pieci cilvēki - 13 gadus veca meitene, 19 un 20 gadus veci jaunieši, kā arī divas sievietes 27 un 76 gadu vecumā. Arī Vidzemē slimnīcā nonācis 14 gadus vecs puisis, kurš karstumā pastiprināti zaudējis šķidrumu.

Glābēji uzsver - lai izvairītos no karstuma un saules radītām veselības problēmām, nevajadzētu ilgstoši atrasties saulē, veikt fizisku slodzi saulē, kā arī karstās, nevēdinātās telpās. Šādos laika apstākļos cilvēkam jāizdzer vismaz viens līdz divi litri ūdens dienā, jāvalkā gaišas drēbes un galvassegas, bet pārkarsušam nevajadzētu strauji iet peldēties aukstā ūdenī.

Pārkaršanas vai karstuma dūriena pazīmes ir galvassāpes, slikta dūša, vemšana, ātrs pulss, apziņas traucējumi pat līdz bezsamaņai un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šādā gadījumā cietušais jānovieto guļus ar paceltu galvgali vēsā un labi vēdinātā telpā, jāatģērbj un jādod viņam dzert nelieliem malkiem vēsu, nedaudz sālītu ūdeni ne mazāk par vienu litru. Uz cietušā galvas, kakla, krūtīm un padusēs jāliek mitras, vēsas kompreses, bet pats cietušais jāapšļaksta ar vēsu ūdeni. Ja stāvoklis neuzlabojas, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

Karstajā laikā jāizvairās no tādu pārtikas produktu lietošanas, kas ātri bojājas, piemēram, piena, gaļas un zivju produktiem, olām un dažādiem jau iepriekš sagatavotiem ēdieniem vai pusfabrikātiem.

Bukša atzina, ka sestdien mediķi saņēmuši ļoti daudz izsaukumu - kopumā pagājušā diennaktī NMPD speciālisti devušies 1497 izbraukumos, no kuriem 304 gadījumi bijuši saistīti ar dažādām traumām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas