Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pagarina grants ceļu mūžu

Šogad LAU dubultās virsmas apstrādi veicis uz 32 kilometriem valsts autoceļu ar grants segumu.

"Desmit gadu laikā visā valsts teritorijā grants ceļu dubultās virsmas apstrādi esam veikuši jau 357 kilometru kopgarumā, tādējādi būtiski uzlabojot gan braukšanas kvalitāti pa šiem ceļiem, gan paaugstinot dzīves kvalitāti cilvēkiem, kuri dzīvo ap tiem. Esam pārliecinājušies, ka šī tehnoloģija pie nepietiekamā finansējuma ir labs risinājums, kā paildzināt valsts reģionālo un vietējo autoceļu kalpošanas laiku. Tāpēc plānveidīgi to turpināsim veikt arī nākamajos gados," uzsvēra VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

 

Pieaug komforts

Grants ceļu dubultās virsmas apstrādi sāka pirms desmit gadiem Rēzeknes novada teritorijā, toreiz šo tehnoloģiju eksperimentālā kārtā izmēģinot kā alternatīvu reģionālo un vietējo autoceļu kvalitātes paaugstināšanai. Pēc pirmo projektu realizācijas tika secināts, ka pie noteikta satiksmes intensitātes apjoma šī tehnoloģija ir efektīva un apmierina konkrēto autoceļu ikdienas lietotājus, tādēļ LAU izlēma šo tehnoloģiju turpināt izmantot grants ceļu kvalitātes uzlabošanai un to kalpošanas ilguma pagarināšanai jau visā valsts teritorijā. 

Rēzeknes novads ir pirmais un vienīgais  novads Latvijā, kurā visi pašvaldībā esošie pagasti ir savienoti ar novada centru ar vismaz vienu melnā seguma autoceļu, kas tika nodrošināts, ar dubultās apstrādes metodi apstrādājot atsevišķus novada grants seguma ceļus. 

Dubultās virsmas uzklāšanas darbi ir divu gadu process. Pirmajā darbu posmā vispirms tiek sakārtota ūdens atvades sistēma – tīrīti grāvji, attīrītas vai nomainītas bojātās caurtekas, izpļauti krūmi, noņemts nomaļu apaugums, sagatavots ceļa segums kopumā. 

Savukārt nākamajā gadā jau tiek notiek dubultā virsmas apstrāde, ko veic divās kārtās, tāpēc šo metodi sauc par dubulto virsmas apstrādi. Proti, pirmajā kārtā sagatavotais grants ceļa segums tiek apstrādāts ar bitumena emulsiju, uz kuras pēc tam viendabīgi uzklātas šķembas (tā sauktā rupjā frakcija), ko pēc tam pieblīvē ar veltni. Šo sablīvēto segumu vēlreiz apstrādā ar bitumena emulsiju, uz kuras vienmērīgi uzklāj šķembas (smalko frakciju), ko pēc tam atkal sablīvē ar veltni. Šāda seguma kalpošanas ilgums ir atkarīgs no satiksmes intensitātes. 

Ieguvumi no šādas virsmas apstrādes ir iedzīvotājiem, kas dzīvo ceļa apkaimē, jo tas vairs neput, ceļu lietotājiem tiek nodrošināti komfortablāki braukšanas apstākļi, turklāt būtiski samazinās ceļu uzturēšanas izmaksas, jo ceļš vairs nav jāgreiderē.

Salīdzinājumā ar asfalta seguma ieklāšanas izmaksām dubulto virsmu apstrāde ir vidēji pusotras līdz divas reizes lētāka.

Vienlaikus ceļa uzturēšanas izmaksas sešu gadu periodā ir turpat trīs reizes mazākas nekā grants segumiem, jo ceļš neprasa nedz greiderēšanu, nedz cita veida zemes seguma atjaunošanas darbus.

 

Nav gluži asfalts – jāsaudzē

"Ikvienam autoceļu lietotājam ir jāatceras, ka šādi veidotiem autoceļiem – grants ceļam ar dubultās virsmas apstrādi – nav tādas pašas izturības un nestspējas īpašības kā  asfalta segumam. Tādēļ segumu var sabojāt intensīva kravas autotransporta satiksme vai pārgalvīga manevrēšana, driftēšana. Līdz ar to dubultās virsmas apstrāde tiek veikta uz autoceļiem ar nelielu satiksmes intensitāti," akcentē Raitis Nešpors.

2008. gadā LAU pēc Mākoņkalna pagasta pašvaldības iniciatīvas realizēja pirmo dubultās virsmas projektu autoceļa Malta–Kalnata posmam. "Atskatoties pēc desmit gadiem varam secināt, ka šāda virsmu apstrāde sevi attaisno – ceļš labā stāvoklī saglabājās daudzus gadus, bet 2016. un 2017. gadā esošajai dubultajai virsmai uzklājām trešo kārtu, tādējādi pagarinot ceļa kalpošanas laiku," skaidro LAU vadītājs.

Ceļu sakārtošanu novērtē arī zemnieki, kuri var gan labāk izbraukāt ar tehniku uz, piemēram, labības laukiem, gan arī nogādāt saražotās lauksaimniecības preces sadarbības partneriem. 

Kaut arī ceļš nav vienīgais faktors, lai mazinātu cilvēku aizplūšanu no reģioniem, tomēr tas ir ļoti būtisks.

Pašvaldību pārstāvji atzīst, ka līdz ar reģionālo autoceļu infrastruktūras kvalitātes uzlabošanos savās dzimtajās mājās atgriežas gan jaunieši, gan arī tie novada iedzīvotāji, kuri savulaik bija devušies peļņā uz ārzemēm. Kvalitatīvi izbraucams ceļš ļauj cilvēkiem gan uz vietas konkrētajā pagastā nodarboties ar kādu lielāku vai mazāku biznesu, gan arī nodrošina iespēju kvalitatīvi izbraukāt uz darbu citā novada vietā vai citu pašvaldību teritorijās, kas ir būtiski pieaugošās iedzīvotāju mobilitātes laikā.

LAU veic gandrīz 200 dažādu ikdienas uzturēšanas darbu uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 tūkstoši kilometru, no tiem 9092 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri – grants autoceļu. Ikdienas uzturēšanas darbus LAU veic arī uz vairāk nekā 900 tiltiem. 


Dubultās virsmas tehnoloģija

Dubultās virsmas tehnoloģiju izmanto uz ceļiem ar nelielu satiksmes intensitāti – vietējas nozīmes autoceļos, ciematos. Dubultā virsma nav asfalts.

Galvenie ieguvumi no šāda ceļa virsmas seguma ir iedzīvotājiem, kuri dzīvo autoceļu apkaimē, un autovadītājiem:

  • ceļa segums vairs neput,
  • nodrošināti komfortablāki braukšanas apstākļi un ceļš nav jāgreiderē,
  • pagarināta autoceļa ilgtspēja.

Pirms dubultās virsmas uzlikšanas grants segums tiek atbilstoši sagatavots, sakārtojot ceļa seguma pamatni un ūdens atvadi no ceļa:

  • tīrītas caurtekas, grāvji,
  • noņemti nomaļu uzaugumi, cirsti krūmi,
  • novērsti iesēdumi, bedres,
  • var būt ar šķembām pastiprināts pamats.

Avots: LAU

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas