Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Palīdzību jāiemācās novērtēt

Ikvienam no mums ir apzināti jāmācās novērtēt un uzslavēt to labo, pozitīvo attieksmi un palīdzību, ko esam saņēmuši no citiem cilvēkiem, arī no medicīnas māsām, noslēgumam tuvojoties kārtējai Meklējam sirdsmāsiņu akcijai, Dienai pauž tās organizatora – Rietumu Bankas Labdarības fonda – valdes priekšsēdētāja Inga Šīna. Pagājušā gada nogalē tika sākta jau septītā Meklējam sirdsmāsiņu akciju, kurā RB Labdarības fonds kopā ar galveno informatīvo partneri – laikraksta Diena izdevēju SIA Izdevniecība Dienas mediji – akcentē medicīnas māsu svarīgo nozīmi rūpēs par pacientu.

Populāra akcija

Šoreiz akcijai tika aicināts pieteikt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) māsas. Šīna skaidro, ka Rietumu Bankas Labdarības fonds katru reizi akcijā cenšas kaut ko mainīt un ieviest ko jaunu. Kopš akcijas sākuma notikusi sadarbība ar dažādām slimnīcām visā Latvijā.

"Šoreiz nolēmām rīkot akciju Bērnu slimnīcā, kur kādreiz to iesākām. Savā ziņā tas ir simboliski, jo slimnīca atzīmē 120 gadu jubileju," uzsver Šīna.

Turklāt šai medicīnas iestādei ir ārkārtīgi svarīga loma bērnu veselības aprūpes attīstībā visas valsts mērogā, ir pārliecināta Šīna. Viņa norāda, ka tieši BKUS tiek veiktas sarežģītākās operācijas, izmantotas jaunākās tehnoloģijas un metodes un tiek ārstētas smagākās slimības. "Bērnu slimnīcas speciālisti palīdz mazajiem pacientiem no visas Latvijas," uzsver Šīna.

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu ir viens no Rietumu Bankas Labdarības fonda ilggadējiem projektiem, un Šīna kā pozitīvu iezīmi akcentē faktu, ka šī iniciatīva tikai turpina attīstīties. "Konkurss kļūst populārāks, par to zina aizvien vairāk cilvēku, to jau iepriekš gaida. Tas nozīmē, ka ideja, kas mums radās vairāk nekā pirms desmit gadiem, ir transformējusies par labā nozīmē ierastu pasākumu, kas ir novērtēts un vajadzīgs sabiedrībai," gandarījumu par 2008. gadā sākto akciju pauž fonda vadītāja.

Šīna atzīst, ka iedzīvotāji par akciju sākuši jautāt jau vairākus mēnešus iepriekš. Turklāt šajā akcijā bērnu vecāki un arī paši bērni aktīvāk iesaistījušies balsošanā, šādā veidā gribot pateikt paldies labākajām māsām. To šīs māsas noteikti ir pelnījušas, ir pārliecināta Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja. 


Situācija uzlabojas

Mediķiem īpaši pastiprināta sabiedrības uzmanība pievērsta pēdējo mēnešu laikā. Veselības aprūpē strādājošie, tai skaitā medicīnas māsas, protestos pie Saeimas pagājušā gada nogalē atgādināja par politiķu nepildītajiem solījumiem, kas skar veselības aprūpi. Latvijas iedzīvotājiem pērnā gada nogalē vienu dienu nācās izjust arī to, kā būtu tad, ja veselības aprūpes pakalpojumi tiktu sniegti minimālā apmērā. Mediķi vairākkārtīgi norādījuši, ka tādā garā nedrīkst turpināties, – pretējā gadījumā valstī mediķu vienkārši vairs nebūs.

Šīna tomēr atzīmē – kopš tā brīža, kad vairāk nekā pirms desmit gadiem tika sākta akcija Meklējam sirdsmāsiņu, veselības aprūpē daudz kas ir mainījies uz labo pusi, arī augstāk tiek novērtēts medicīnas māsu darbs. "Un mums ir gandarījums par to, ka arī mēs šos procesus esam ietekmējuši," viņa piebilst.

Situācija māsu profesijā pakāpeniski uzlabojas gan saistībā ar algām, gan arī vērtējot attieksmi kopumā, ir pārliecināta Šīna. "Manuprāt, viens no svarīgākajiem aspektiem ir dot māsiņām iespēju attīstīties savā profesijā, iegūt un izmantot jaunas zināšanas. Lai to īstenotu, nepieciešams plašāk ieviest jaunākās tehnoloģijas, kas atvieglo un minimizē māsu rutīnas darbu un vienlaikus dod iespēju celt viņu kvalifikāciju un paver jaunas perspektīvas karjerā," par profesijas attīstību nākotnē spriež Šīna. 

Tomēr viņa nenoliedz, ka darāmā joprojām ir daudz un teikt, ka viss ir labi, būtu pāragri. "Uzskatu, ka ir vēl daudz jādara, lai tāda svarīga un augsti kvalificēta profesija kā medicīnas māsa tiktu gan atzinīgi materiāli novērtēta, gan augstu respektēta no sabiedrības puses," uzsver Šīna.

Jautāta, kāda, viņasprāt, varētu būt māsu motivācija strādāt profesijā, kas ir psiholoģiski grūta un ne vienmēr pienācīgi atalgota, Šīna atzīmē – lai arī mēs dzīvojam pragmatiskā pasaulē, tajā vienmēr ir bijusi iespēja tiekties pēc cēliem mērķiem. Lasot māsu stāstus, kuri akcijas ietvaros tika publicēti laikrakstā Diena un portālā diena.lv, Šīna secinājusi, ka šie ir cilvēki, kuri izvēlas to darbu, kuru tiešām vēlas darīt. "Tam nav cieša sakara ar materiālo pusi, jo ir profesijas ar daudz lielāku atalgojuma potenciālu. Bet, kā zināms, nauda pati pa sevi cilvēku laimīgu nepadara – te liela vērtība ir arī tādām lietām kā prieks un gandarījums par katru nodzīvoto dienu," uzsver Šīna.


Ideja paliks

Rietumu Bankas Labdarības fonda vadītāja stāsta, ka pagājušā gada nogalē sāktajā akcijā sirdsmāsiņu pieteicēji novērtējuši ne tikai māsu profesionalitāti, kas, bez šaubām, ir ļoti svarīgs faktors, bet arī viņu attieksmi un rūpes par pacientu. Tieši rūpes par pacientu medicīnas māsas arī ļauj saukt par sirdsmāsiņām – kad esam slimnīcā, māsiņa mums ir tuvs cilvēks, kuram varam uzticēties, kurš palīdzēs, uzklausīs un iedrošinās – gan bērnus, gan arī viņu vecākus, ir pārliecināta Šīna.

Šīna uzsver, ka arī viņai pašai kā triju bērnu mātei tas ir ļoti labi saprotams – nokļūt labas māsiņas rokās ir liela veiksme, viņa vienlaikus ir gan speciāliste savā jomā, gan psiholoģe un uzticama draudzene.  
 
Šīna ir pārliecināta, ka sabiedrībai ir jānovērtē šie cilvēki, kuri palīdz dzīvot mums, mūsu valstij un cilvēcei kopumā. «Ne velti labi ārsti tikuši augtu respektēti visos laikos un visās pasaules malās,» viņa piebilst.

Savukārt pašām medicīnas māsām Šīna novēl gūt gandarījumu un prieku savā ikdienas darbā, norādot, ka tas ir viens no svarīgākajiem darbiem pasaulē. "Lai jums vienlaikus izdodas labi sabalansēt darbu un ģimenes dzīvi, kas laikam nevienam nav viegls uzdevums. Lai paliek laiks pilnvērtīgai atpūtai un vaļaspriekiem, kad var paklausīties mūziku, palasīt grāmatu, noskatīties labu filmu," vēlējumu medicīnas māsām izsaka Šīna.

Viņa arī pastāsta, ka akcijas ideja tiks turpināta. Tiesa gan, nākotnē varētu tikt mainīts akcijas formāts un akcenti. Piemēram, pašreiz tiekot domāts par to, ka līdzīgi varētu  atbalstīt arī sociālos darbiniekus, kuru darbs arī ir ļoti nozīmīgs, bet vēl nav attiecīgi novērtēts no valsts un sabiedrības puses. Tomēr akcijas būtība noteikti paliks, uzsver Šīna.

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu ir notikusi septiņas reizes. 2008. un 2012. gadā tika noskaidrotas BKUS sirsnīgākās bērnu māsas, 2009. un 2014. gadā – Latvijas reģionālo slimnīcu labākās bērnu māsas. 2015. gadā īpaša vērība tika pievērsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas māsām, bet 2018. gadā – universitāšu slimnīcu medicīnas māsām. 2019. gada akcijā, kā jau minēts, varēja pieteikt BKUS medicīnas māsas. 

Pagājušā gada nogalē sāktās akcijas noslēgums paredzēts 31. janvārī, kad uz pieņemšanu Rīgas pilī tiks aicinātas 20 BKUS māsas, kuras būs saņēmušas lielāko pieteikumu skaitu. Medmāsas tiks apbalvotas arī ar naudas prēmiju 1000 eiro apmērā (ieskaitot nodokli) no Rietumu Bankas Labdarības fonda. Šīs akcijas patronese ir Valsts prezidenta kundze Andra Levite.


No 2019. gada 12. novembra līdz 31. decembrim norisinājās akcija Meklējam sirdsmāsiņu, kurā tika noskaidrotas Latvijas sirdsmāsiņas. Akcijā piedalījās Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.

Vairāk par akcijas norisi lasi Diena.lv sadaļā

 

Top komentāri

Arik Nippel
A
Kad es divas nedēļas atpakaļ šausmīgi mocījos ar nežēlīgu caureju, man palīdzēja jehovieši. Ar viņu palīdzību un lūgšanām tā nelaime rimās. Tāpēc noteikti piekritīsu, palīdzību jāiemācās novērtēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas