Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Stacionāros būs jaunas un pārprofilēs esošās gultas, pacientus turpmāk varēs izrakstīt brīvdienās

Palīgā nāk visi slimnīcu mediķi

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) dienā vidēji saņem no 1000 līdz 1500 izsaukumu, un, kā informējusi dienesta direktore Liene Cipule, iemesli ir nopietni un kļūst arvien smagāki, tādēļ gada pirmajās dienās slimnīcās bijuši sarežģījumi ar pieejamo gultu skaitu Covid-19 pacientiem, īpaši ar intensīvās terapijas gultu nodrošināšanu.

Kopējais slimnīcu gultu noslogojums ir 83%, un katrā tas ir atšķirīgs. Patlaban ar Covid-19 pacientiem visvairāk noslogota ir Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, bet Rīgā noslogotākā ir Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, jo tur ārstējas personas ar dažādas smaguma pakāpes slimības gaitu no visas Latvijas. Galvaspilsētā plānots papildus sagatavot vēl 50 gultu vidēji smagi slimiem Covid-19 pacientiem, bet daļa gultu tiks pārprofilētas.

"Veselības ministrijas viens no plāniem ir vairāk iesaistīt primāro veselības aprūpi. Tiek izstrādāti kritēriji – veselības stāvokļa parametri –, kas pieļautu pacientam neatrasties stacionārā. Tas attieksies arī uz sociālās aprūpes centru iemītniekiem. Tomēr jāatzīst, ka slimība ir gana neparedzama un slimības stāvoklis var strauji gan uzlaboties, gan pasliktināties," skaidro Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Ja slimnīcās gultu skaits pietrūks, tad turpmāk pacientus varēs izrakstīt arī brīvdienās, ja to atļaus noteiktie veselības stāvokļa kritēriji, tādējādi nodrošinot vietu smagāk slimajiem. Lai palīdzētu kolēģiem intensīvās terapijas nodaļās, slimnīcas plāno pārdalīt esošos resursus, bet Veselības inspekcija apzina citu jomu mediķus un arī medicīnas studentus, kas varētu iesaistīties un palīdzēt citās nodaļās. Kā skaidro Janka, Rīgā lielākā problēma ir jaunākais un vidējais medicīnas personāls.

Plānveida stacionārā veselības aprūpe ir pārtraukta un ierobežota līdz 18. janvārim, bet turpinās ambulatorā veselības aprūpe. "Latvijā saslimstība, inficētība saglabājas nemainīgi augsta, tāpēc novērojama pacientu liela pieplūde. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) kopumā gultu pietiek, bet noslodze ir ļoti liela. Ziemassvētkos un Jaunā gada sagaidīšanas brīvdienās medicīnas personāls vairāk strādāja dežūrrežīmā, bet arī ikdienā, kad daudzi mediķi slimo vai atrodas karantīnā, slimnīcās personāla trūkst. Taču arī pirms pandēmijas tā jau bija problēma," Dienai stāsta RAKUS valdes loceklis, profesors Haralds Plaudis.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sastāvā ietilpst pieci stacionāri – Gaiļezers, Latvijas Onkoloģijas centrs, Biķernieki, Latvijas Infektoloģijas centrs un Tuberkulozes un plaušu slimību centrs –, kuros kopumā strādā 4600 darbinieku. Ar Covid-19 vīrusinfekciju apstiprināto pacientu skaits, kas kopumā ārstējas šajā slimnīcā, 4. janvāra rītā bija 358, un pēdējo 24 stundu laikā bija uzņemti 26 pacienti.

"Latvijā slimnīcas esam kā savienotie trauki, piemēram, ja Jelgavā Covid-19 pacientus vairs neuzņem, tad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam ir sarežģīts uzdevums – ātri orientēties, kur viņus var nogādāt. RAKUS patlaban ar situāciju tiekam galā, bet nepieciešamības gadījumā meklēsim risinājumu, arī, kas attiecas uz papildu gultu skaitu, taču galvenais – ir vajadzīgi ārsti, medmāsas, sanitāri un vēl cits personāls, lai pacientus varētu kvalitatīvi ārstēt," uzsver Plaudis un piebilst, ka ar lielām cerībām skatās uz vēl pērnā gada nogalē uzsākto vakcināciju. Janvāra sākumā vakcīnu saņēmuši jau ap 1000 slimnīcas darbinieku. Viņaprāt, ja, pateicoties vakcinācijai, ārsti un māsas nedosies karantīnā, tad pietiks personāla.

Neskaitot Covid-19 vīrusinfekcijas slimniekus, ir vēl daudz un dažādas slimības, tādēļ jautājums – vai pietiekamu uzmanību un ārstēšanu varēs saņemt arī citi sasirgušie? "Patlaban esam ierobežojuši virkni pakalpojumu, piemēram, dienas stacionāra operācijas, tāpat citas plānveida operācijas, kuras var atlikt, bet zaļā gaisma, protams, ir onkoloģijas saslimstības un neatliekamās palīdzības gadījumos. Arī šo pacientu plūsma nemazinās," norāda profesors.

Uz jautājumu, vai tomēr izdodas sabalansēt, lai mediķu palīdzību saņemtu visi, kam tas ir nepieciešams, Plaudis atbild tieši: "Šodien izdodas, rīt skatīsimies." Jaunākā Nacionālā veselības dienesta informācija liecina, ka pirmdien tika stacionēti 145 Covid-19 pacienti un tāds pats skaits cilvēku no slimnīcām izrakstīti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas