Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināta (11:20) - Lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits ir RPIVA, LU un Praktiskās psiholoģijas augstskolā

Augstākās izglītības padomes (AIP) publiskotajā studiju programmu izvērtējumā secināts, ka lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits ir Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA), Latvijas Universitātei (LU) un Starptautiskai Praktiskās psiholoģijas augstskolai (SPPA), taču visbiežāk par nekvalitatīvām atzītas izglītības, pedagoģijas un vadības, administrēšanas un nekustamā īpašuma pārvaldības studiju programmas.

AIP veiktais studiju izvērtējums veikts ESF projekta Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai ietvaros, un tajā ir ekspertu vērtējums studiju programmām, kas sadalīts trīs grupās.

Vērtējumā studiju programmas, kas atzīmētas ar atzīmi - I -, ir atzīstamas par kvalitatīvām un ilgtspējīgām, ar atzīmi II ir programmas, kuru ilgstošai pastāvēšanai nepieciešami konkrēti uzlabojumi, bet ar atzīmi III ir atzīmētas tās programmas, kuru pastāvēšanas lietderība ir apšaubāma.

Tomēr AIP informē, ka programmas ir sadalīta grupās atbilstoši to ilgtspējas vērtējumam, kas ietvēra četras vērtēšanas grupas: kvalitāte, resursi, ilgtspēja, sadarbība/pārklāšanās, attiecīgi to kvalitāte ir tikai viens no vērtējuma komponentiem. Līdz ar to programmas, kas iekļautas 3.grupā, nav viennozīmīgi uzskatāmas par nekvalitatīvām.

Tomēr apkopojot publiskoto AIP studiju programmu izvērtējumu var secināt, ka RPIVA ar atzīmi III novērtētas septiņas studiju programmas, LU un SPPA katrai pa piecām.

Tādu pašu novērtējumu ir saņēmušas četras Daugavpils Universitātes studiju programmas, trīs Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Rēzeknes Augstskolas studiju programmas., kā arī divas Rīgas Tehniskās universitātes programmas.

Pēc ekspertu domām, vismaz 19 vadības, administrēšanas un nekustamā īpašuma pārvaldības, kā arī 12 izglītības un pedagoģijas studiju programmas uzskatamās par apšaubāmām. Tāpat par nekvalitatīvām uzskatāmas piecas tiesību zinātnes un četras psiholoģijas studiju programmas.

Latvijas universitātes viedoklis:

Ziņu aģentūras LETA sagatavotā un citu masu mediju pārpublicētā ziņa „Lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits ir RPIVA, LU un Praktiskās psiholoģijas augstskolā” ir uzskatāma par maldinošu, kā arī godu un cieņu aizskarošu, sniedzot vispārinošu atzinumu un virspusēju informāciju un neanalizējot pētījumā iegūtos datus kontekstuāli.  Augstākās izglītības padomes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta „Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” ietvaros tika izvērtētas 134 Latvijas Universitātes studiju programmas, no kurām 96,3% studiju programmu ir atzītas par ilgtspējīgām un kvalitatīvām. Tikai piecas programmas jeb 3,7%, kurās uzņemšana nenotiek, iekļautas 3. grupā.

No 134 Latvijas Universitātes studiju programmām, kas tika izvērtētas, piecas programmas, tas ir, profesionālā studiju programma „Vidusskolas matemātikas skolotājs" (programma tiek pārveidota un integrēta 4 gadu profesionālā bakalaura programmā), profesionālā studiju programma „Speciālās izglītības skolotājs” (programma tiek pārveidota un integrēta programmā „Skolotājs”, kura paredzēta bakalaura vai otrā līmeņa studiju programmu absolventiem), bakalaura studiju programma „Pedagoģija" (programma tiek pārveidota un integrēta programmā „Skolotājs”, kura paredzēta vidusskolas absolventiem), profesionālā bakalaura studiju programma „Finanšu sektora vadība" (programmā uzņemšana nenotiek jau trešo gadu, saturiski līdzvērtīga studiju programmā „Finanšu menedžments” notiek studiju process) un maģistra studiju programma „Vides pārvaldība" (tiek veikta programmas reorganizācija) nav atzītas par ilgtspējīgām un uzņemšana ar Latvijas Universitātes Senāta lēmumu šajās programmās vairs nenotiek. Visas iepriekšminētās studiju programmas uz izvērtēšanas brīdi ir bijušas akreditētas uz sešiem gadiem. Minēto piecu studiju programmu studentiem ir nodrošināta iespēja iegūt pilnvērtīgu izglītību akreditētās Latvijas Universitātes programmās, saņemot atbilstošo grādu vai kvalifikāciju.

Augstāko izglītības iestāžu dalība studiju programmu izvērtēšanas projektā bija brīvprātīga.

Vēršam uzmanību, ka Augstākās izglītības padomes mājas lapā publicētajā studiju programmu izvērtēšanas tabulā ieraksti bez vērtējuma (norādīts kā „-”) par Latvijas Universitātes studiju programmām ir nepareizi, jo visas Latvijas Universitātes īstenotās programmas tika iesniegtas izvērtēšanai.

Informāciju par Latvijas Universitātes īstenotajām un izvērtētajām studiju programmām var iegūt Augstākās izglītības padomes mājas lapā http://www.aip.lv/ESF_projekts_publ_29.htm, kā arī individuāli vēršoties Latvijas Universitātes Akadēmiskajā departamentā pa tālruni 67034596 vai rakstot jautājumu uz e-pasta adresi: [email protected].

(ziņa papildināta ar Latvijas universitātes viedokli) 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas