Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta (12:47)- Tautas skaitīšanā 2011.gadā Latvijā saskaitīti 2 067 887 iedzīvotāju

Tautas skaitīšanā 2011.gadā Latvijā saskaitīti 2,068 miljoni iedzīvotāju (Tautas skaitīšanā 2011.gadā Latvijā saskaitīti 2 067 887 iedzīvotāji, kas ir par 309 tūkstošiem jeb 13% mazāk nekā iepriekšējā tautas skaitīšanā 2000.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati.

Visvairāk iedzīvotāju skaits samazinājies Latgalē - par 21,1% un Vidzemē - par 17,5%. Savukārt Pierīgas reģionā iedzīvotāju skaits pieaudzis par 3,2%.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts žurnālistiem preses konferencē norādīja, ka statistika ir būtiska, jo šie dati tiek izmantoti, plānojot valsts budžetu, nākotni un attīstību. Tieši tādēļ ir ļoti būtiski saprast, cik Latvijā ir iedzīvotāju.

Pavļuts sacīja, ka šī ir vēsturiska tautas skaitīšana, jo tajā tika izmantotas arī jaunas tehnoloģijas, kam piekrita arī CSP priekšniece Aija Žīgure.

"Jaunās tehnoloģijas tautas skaitīšanā devušas lielu ieguldījumju un laiku, lai mēs varētu pievērst uzmanību citiem būtiskiem aspektiem," žurnālistiem pavēstīja Žīgure.

Internetā tautas skaitīšanā piedalījās trīs 98 gadus vecas kundzes, savukārt vecākajam kungam, kas pieskaitījās internetā, bija 94 gadi.

Žīgure žurnālistiem pastāstīja, ka tautas skaitīšanas trijos posmos tika iegūti dati par 1 880 000 iedzīvotāju un tiem pieskaitīti 188 000 iedzīvotāju, kuri nepieskaitījās internetā, kā arī netika sastapti viņu dzīves vietās, taču informācija par viņiem bija atrodama vairākos reģistros un datubāzēs.  Savukārt 160 000 cilvēku tika atzīti par Latvijas nepastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Tautas skaitīšanā arī konstatēts, ka Latvijā mīt ārvalstu iedzīvotāji ‒ piederīgie no 129 valstīm un 170 dažādu tautību pārstāvji.

Žīgure informēja, ka tautas skaitīšanas kopējās izmaksas bija paredzētas 6,8 miljoni latu, taču, ņemot vērā veiksmīgi noslēgtus līgumus, kopējais ietaupījums varētu būt aptuveni 1,4 miljoni latu. Viņa uzsvēra, ka šī tautas skaitīšana varētu būt viena no lētākajām, salīdzinot ar citām valstīm, un tautas skaitīšanas izmaksas bija aptuveni 2,6 lati uz vienu iedzīvotāju, Salīdzinājumam Igaunijā, kur pašreiz sākusies tautas skaitīšana, izmaksas veido aptuveni 10 latu uz vienu iedzīvotāju, norādīja Žīgure.

Tauta skaitīšanas gala rezultāti būs pieejami šā gada pirmajā pusgadā, savukārt 2014.gada martā tautas skaitīšanā iegūtie dati būs atspoguļoti vissīkākajā līmenī un pieejami kompleksās datubāzēs.

2011.gada tautas skaitīšanas provizoriskie dati liecina, ka 946,8 tūkstoši no Latvijas iedzīvotājiem ir vīrieši un 1,121 miljons – sievietes. Vīriešu īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā valstī samazinājies no 46,1% 2000.gadā līdz 45,8% 2011.gadā, sieviešu īpatsvars mazliet palielinājies – no 53,9% līdz 54,2%. Sieviešu Latvijā ir par 174 tūkstošiem vairāk nekā vīriešu salīdzinājumā ar situāciju 2000.gada tautas skaitīšanas laikā, kad šī starpība bija 187 tūkstoši.

Līdz šim bija zināms, ka tautas skaitīšanā saskaitīti vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāju.

Tautas skaitīšanas galīgie rezultāti par iedzīvotāju skaitu valstī tiks publicēti tikai vasarā, kam sekos iedzīvotāju skaita pārrēķini atbilstoši tautas skaitīšanas rezultātiem.

Iepriekšējā tautas skaitīšana tika veikta pirms desmit gadiem.

Tautas skaitīšana norisinājās pērn no 1.marta līdz 10.jūnijam, kad iedzīvotāji varēja aizpildīt tautas skaitīšanas anketas internetā vai pie viņiem uz mājām nāca tautas skaitītāji.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas