Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Ilvess: Ar lozungiem vien Baltijas valstu sadarbību nevar attīstīt

Igaunijas prezidents Tomas Hendriks Ilvess otrdien Tallinā, tiekoties ar Latvijas kolēģi Andri Bērziņu, paziņoja, ka ir jāinvestē kopīgajos Baltijas valstu sadarbības projektos, jo ar lozungiem vien nevar veicināt reālu sadarbības attīstību.

Kopīgajā preses konferencē ar Bērziņu, kas notika Igaunijas prezidenta rezidencē Kadriorgā, Ilvess kā svarīgu Latvijas un Igaunijas sadarbības projekta piemēru minēja Rail Baltica un Via Baltica.

"Ja vēlamies ar vilcienu nokļūt no Tallinas līdz Varšavai, mums ir jāinvestē projektos. Lozungi vien pašreizējā skarbajā pasaulē, kurā valda ekonomika, nekur nenovedīs," klāstīja Igaunijas prezidents.

Savukārt Bērziņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta lielo projektu attīstīšanā, un piebilda, ka jādiskutē par katru konkrēto projektu atsevišķi un jāpieņem lēmums par investīcijām. Viņš arī norādīja, ka abu valstu ekonomisko sadarbības rādītāju izaugsme pēdējos ceturkšņos norāda uz veiksmīgu krīzes pārvarēšanu, aģentūru BNS informēja prezidenta Preses dienestā.

Abi prezidenti apsprieda arī sadarbības iespējas Eiropas Savienības ietvaros, uzsverot ES stratēģijas Baltijas valstīm īpašo nozīmi. Pārrunājot Visaginas AES projekta attīstību, Bērziņš teica, ka projekts Lietuvā jāīsteno, taču pirms galīgo lēmumu pieņemšanas par finansējuma modeli jāizvērtē visi aspekti, lai tas būtu izdevīgākais risinājums gan no enerģijas piegāžu drošības, gan arī no ekonomiskā izdevīguma un izmaksu viedokļa.

Prezidenti vienojušies arī stiprināt pārrobežu sadarbību.

Ilvess sacīja, ka Latvijai un Igaunijai līdz šim laba sadarbība ir veidojusies starp Tallinu un Rīgu, taču nevar aizmirst arī pārrobežu sadarbību starp abām valstīm, turklāt ne tikai Valgas–Valkas līmenī, bet daudz plašākā izpratnē.

Bērziņš ļoti atzinīgi novērtēja Igaunijas prezidenta pausto un arī vairākās citās tikšanās reizēs uzsvēra, ka doma par pārrobežu un cilvēcisko sadarbību ir ļoti būtiska, ka viņš kā Valsts prezidents visiem iespējamiem līdzekļiem centīsies šo uzdevumu īstenot un ka tas būs vienojošais mērķis abu valstu prezidentiem.

"Mēs pieliksim visas pūles, lai tuvākā nākotnē paliktu apdzīvotas arī pierobežas teritorijas un abu valstu iedzīvotāji šeit varētu sadarboties," norādīja Bērziņš.

Ilvess sacīja, ka Bērziņa pirmā ārvalstu vizīte kopš stāšanās prezidenta amatā ir tieši uz Igauniju, kas parāda labās attiecības abu valstu vidū. Savukārt Bērziņš izteica cerību, ka šī ir tikai pirmā no daudzajām abu prezidentu tikšanās reizēm, un novēlēja Ilvesam veiksmi gaidāmajās Igaunijas prezidenta vēlēšanās.

Igaunijas prezidents atzina, ka augstu vērtē Latvijas vadību, kas ekonomiskās krīzes laikā pieņēma atbildīgus lēmumus, kuri palīdzēja paglābt valsti no sabrukuma.

Latvijas prezidenta Preses dienests ziņo, ka Bērziņš oficiāli uzaicinājis Ilvesu valsts vizītē apmeklēt Latviju. Prezidenti vienojās arī apmeklēt viens otru privātās vizītēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas