Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts (10:15) - Dombrovskis īsi pirms izšķirošā balsojuma izstājas no cīņas par EK prezidenta amatu

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) īsi pirms izšķirošā Eiropas Tautas partijas (ETP) kongresa Dublinā balsojuma izstājies no cīņas par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu.

Iespējams, šāds lēmums pieņemts, jo panākta kāda cita vienošanās.

Tagad Eiropas Tautas partijai ar balsojumu būs jāizšķiras starp diviem kandidātiem - Luksemburgas ekspremjeru Žanu Klodu Junkeru un iekšējā tirgus komisāru Mišelu Barnjē. Patlaban par favorītu tiek uzskatīts Junkers, kuram netiešu atbalstu paudusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Dombrovskis savu lēmumu skaidrojis ar to, ka pēc konsultācijām ar ETP un tajā ietilpstošo ES valstu līderiem atsaucis kandidatūru, lai apvienotu spēkus bijušā Luksemburgas premjera Žana Kloda Junkera atbalstam, kandidējot uz šo amatu, informēja ETP Latvijas preses pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

"Ņemot vērā spēcīgos konkurentus, ko izvirzījušas pārējās Eiropas politiskās partijas, uzskatu, ka, lai panāktu vislabākos rezultātus, arī ETP nepieciešams apvienot spēkus vienam kandidātam, kas bauda visplašāko atbalstu. Tādēļ arī Vienotības delegāti ETP kongresā atbalstīs Ž.K.Junkeru," akcentējis Dombrovskis.

Informējot ETP prezidentūru par savas kandidatūras atsaukšanu, Dombrovskis uzsvēra, ka, lai Eiropas Parlamenta vēlēšanās iegūtu iedzīvotāju uzticību un atbalstu, ETP piedāvājumā ir svarīgi koncentrēties uz iniciatīvām, kas ES valstīs nodrošinās ilgtspējīgu izaugsmi, jaunu darba vietu radīšanu un konkurētspējas nostiprināšanu.

"Eiropieši no politiķiem sagaida skaidru piedāvājumu attīstības un izaugsmes nodrošināšanai, tādēļ šai jābūt galvenajai prioritātei mūsu dienaskārtībā," paudis Dombrovskis.

Viņš arī izteicis pateicību par plašo atbalstu, ko pēdējo nedēļu laikā saņēmis no citu valstu kolēģiem un aicinājis "apvienot spēkus Ž.K.Junkera kandidatūras atbalstam, lai ETP arī turpmāk varētu uzņemties atbildību par EK darba veidošanu atbilstoši iedzīvotāju, tostarp, arī Baltijas valstu vēlētāju izvirzītajām prioritātēm."

Gala lēmums par Žozē Manuela Barrozu pēcteci gan tiks pieņemts pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Lisabonas līgums paredz, ka EP ievēl EK prezidentu balsoties uz Eiropas Savienības Padomes ieteikumu un ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus. 

Eiropas Tautas partijas kongress Dublinā notiek no 6. līdz 7.martam. Tas pretēji iepriekš prognozētajam aizritēs ne tikai EK prezidenta kandidāta izraudzīšanās zīmē, bet to pavadīs arī notikumi Ukrainā. Kongresu apmeklēs arī pārstāvji no Ukrainas, tostarp premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko un bijusī premjerministre Jūlija Timošenko.

Kongresa laikā notiks arī protesta akcija pret notiekošo Ukrainā. Tajā aktīvi piedalīsies arī Latvijas eiroparlamentārieši no Eiropas Tautas partijas grupas.

Kongresā uzrunu teiks ne tikai Dombrovskis, bet arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

ETP, kuras sastāvā ir 73 partijas no 39 valstīm, ir lielākā un pašlaik augstāko reitingu baudošā EP ievēlētā partija. 

Pievienota 4. līdz 8.rindkopas ar Dombrovska argumentāciju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas