Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (10:32) - Bankomāti darbu atsāk saskaņā ar plānoto; nelielas aizķeršanās eiro ieviešana sagādājusi Statoil

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai notikusi bankomātu pāreja uz eiro, tā bijusi sekmīga un noritējusi saskaņā ar iecerēto. Savukārt Latvijas degvielas tirgus līderis Latvija Statoil (Statoil) eiro ieviešanas gaitā sastapies ar nelielām problēmām.

Finanšu ministrijas Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone intervijā LNT raidījumam 900 sekundes apliecināja, ka eiro ieviešana Latvijā norit saskaņā ar plānu, piemēram, darbojas visi bankomāti un darbu atsāk internetbankas. "Plāns precīzi tiek īstenots," uzsvēra Kalsone. Tāpat viņa aicināja iedzīvotājus rūpīgi iepazīties ar jauno naudu, mēģināt būt precīziem norēķinos ar tirgotājiem, kā arī būt uzmanīgiem no iespējamiem krāpniecības gadījumiem.

Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs intervijā raidījumam sacīja, ka policijā nav reģistrēti noziegumi saistībā ar eiro ieviešanu, kā arī nav saņemtas iedzīvotāju sūdzības par kādiem incidentiem. "Kopumā šis process ir pagājis ļoti mierīgi," teica Velšs, uzsverot, ka pirmajā nedēļā pēc eiro ieviešanas Valsts policija turpinās darbu pastiprinātā režīmā, lai nepieļautu iespējamus krāpniecības gadījumus vai zādzības. 

Swedbank informē, ka veiksmīgi noslēdzies eiro pārejas procesa nozīmīgs posms, proti, klientu kontos lati konvertēti uz eiro pēc valsts fiksētā kursa, savukārt bankomāti ir atsākuši darbu plkst.0:30 un izdod eiro. Norēķināties eiro valūtā jau kopš pusnakts var miljons Swedbank aktīvo karšu lietotāji - arī kartes pārceltas uz eiro un darbojas ikdienas režīmā. 

Plānots, ka klienti jau no plkst.6 var redzēt savu kontu atlikumus internetbankā, savukārt no plkst.12 internetbankā jau bija pieejami arī maksājumi Swedbank. Plašāka informācija par bankas pakalpojumu pieejamību ir redzama mājaslapā www.swedbank.lv. Swedbank pārstāvis Māris Plūme ‏tviterī vēsta, ka Swedbank internetbankā jau var apskatīt konta bilanci un veikt maksājumus starp Swedbank kontiem.

Pirmajā stundā pēc eiro ieviešanas Latvijā Swedbank bankomātos tika veiktas 963 transakcijas un 157 maksājumi ar norēķinu kartēm. Pirmais maksājums ar Swedbank norēķinu karti tika veikts četras minūtes pēc pusnakts klubā Četri balti krekli.  

Arī SEB banka informē, ka pēc veiksmīgas bankomātu tīkla pārejas uz eiro gan izmaksu, gan iemaksas/izmaksas bankomātu darbība ir atjaunota. Jau šobrīd no visiem SEB bankas bankomātiem var izņemt eiro, savukārt vēl līdz 14.janvārim bankomātos ir iespējams bezmaksas iemaksāt latus. Tie automātiski un pēc oficiāla kursa tiks pārkonvertēti uz eiro.

Bankomātu sagatavošana pārejai uz eiro notika pakāpeniski. 30.decembrī tika slēgti 20 SEB bankas bankomāti, 31.decembrī dienas laikā tika slēgts vēl 41 bankomāts, bet 180 izmaksu bankomāti savu darbību turpināja līdz plkst.23.30, kad sākas bankomātu pāreja uz eiro. Pārejas posmā klientu ērtībām tika izveidots tiešsaistes režīms, kurā ikviens klients varēja sekot līdzi bankomātu pieejamībai.

Ātrāk nekā plānots jau no plkst.6 darbību atsākusi SEB bankas internetbanka Ibanka, Telebanka, kā arī citi e-pakalpojumi. Savukārt visiem internetbankas lietotājiem ir pieejams Eiro finanšu pārskats, kurā apkopota latos esošo pakalpojumu vērtība eiro uz 2013.gada beigām. 

LETA vēsta, ka arī Nordea bankas bankomātos jau divas minūtes pēc pusnakts bija pieejamas pirmās eiro banknotes un iespējams veikt skaidras naudas izmaksu. Pirmās pusstundas laikā notikušas 17 skaidras naudas izmaksas vidēji 25 eiro apmērā. Pirmās pusstundas laikā notikuši 14 norēķini ar karti vidēji 25 eiro apmērā.

Veiksmīgi noritējusi arī bankas Citadele bankomātu pārslēgšana uz jauno valūtu, un jau aptuveni pusstundu pēc gadumijas visos Citadeles bankomātos iedzīvotāji varēja izņemt eiro. Pirmais Citadeles bankomāts pārslēdzās jau plkst.00.01 naktī. Arī amatpersonas šonakt sekmīgi svinīgā pasākumā izņēma eiro no īpaši šim mērķim sagatavota bankas Citadele bankomāta.

NOZARE.LV ziņo, ka eiro ieviešanas gaitā ar problēmām sastapies Latvijas degvielas tirgus līderis Statoil, kā rezultātā bija aizkavējusies degvielas uzpildes staciju (DUS) atvēršana.

Statoil DUS bija paredzēts atvērt plkst.3, taču eiro ieviešanas gaitā tika novērota aizķeršanās ar banku norēķinu sistēmu, ko nodrošina uzņēmuma partneris. Neskatoties uz to, palēnām visas Statoil degvielas uzpildes stacijas atvērtas.

Aģentūra LETA novērojusi, ka pirmajā 2014.gada rītā pēc Latvijas pievienošanās eirozonai ap plkst.6 bez problēmām darbojas visas tirdzniecības vietas, kuras iepriekš bija izziņojušas par attiecīgu darba laiku, novēroja aģentūra LETA.

Ēdināšanas ķēdes Mc’Donalds restorānos Vecrīgā pie ātrās apkalpošanas lodziņiem pat pulcējās nelielas rindas, darbojas arī vairākas pilsētas centrā esošās kebabnīcas. Tāpat strādā arī Statoil un citas degvielas uzpildes stacijas.

Norēķināties tirdzniecības vietās iespējams ne tikai ar eiro, bet aizvien arī ar latiem. Tas gan prasa nedaudz vairāk laika.

(Pievienota otrā un trešā rindkopa.) 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas