Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināts (11:41) - PTAC pārbaudēs Godīgs eiro ieviesējs nav bijis godīgs 25%

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktajās pārbaudēs saistībā ar eiro ieviešanu un paralēlo cenu atspoguļošanu grēko arī iniciatīvas Godīgs eiro ieviesējs dalībnieki – pārkāpumi atklāti 25% pārbaužu, otrdien Latvijas Televīzijas Rīta Panorāmā sacīja PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Tiesa, tas ir mazāk nekā tiem tirgotājiem, kuri nav šajā iniciatīvā, tomēr ir bijušas arī situācijas, kad pārkāpumi Godīgiem eiro ieviesējiem konstatēti pat atkārtoti.

Kopumā salīdzinot ar oktobra sākumu, kad paralēlais cenu atspoguļošanas periods bija tikko sācies, pārkāpumu skaits esot samazinājies, tomēr joprojām 37% pārbaužu PTAC konstatē dažāda veida pārkāpumus. Lielākoties tās esot "cilvēciskas" kļūdas. "Cenu ir daudz un norādīt ir sarežģīti," piebilda Vītoliņa.

Lielākajā vairumā gadījumu – 78%, pārkāpumi novērsti nekavējoties vai piecu dienu laikā. 45 gadījumos PTAC gan nācies piemērot administratīvos sodus, kad pārkāpumi bijuši nopietni un nav bijuši novērsti pirmajā reizē. Piemēroti sodi no 70 līdz 650 eiro.  

PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane portālu Diena.lv informēja, ka PTAC veicis nedaudz vairāk kā pusi no kopumā ieplānotajām 30 000 pārbaudēm. No paralēlo cenu atspoguļošanas perioda četros mēnešos veiktajām 15 826 pārbaudēm neatbilstības konstatētas 5861 objektos jeb 37% gadījumu. Kopējam konstatēto neatbilstību skaitam ir tendence samazināties - salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobra pirmajām nedēļām konstatēto neatbilstību proporcija samazinājusies par vairāk nekā 10%. 

Gadījumos, kad komersanti neiesniedz pierādījumus par neatbilstību novēršanu, tiek veiktas atkārtotas pārbaudes. Kopā pārskata periodā veiktas 1264 atkārtotas pārbaudes, kur pie administratīvās atbildības saukti 45 komersanti, kas ir vien 0,7% no pārbaudēm ar pārkāpumiem. 

Visbiežāk konstatētās neatbilstības iesot nekorekta konvertācija. Mēdz būt gadījumi, kad atsevišķām preču vai pakalpojumu vienībām nav norādīta cena divās valūtās. Tāpat pārbaužu ietvaros konstatētas cita rakstura neatbilstības, piemēram, akciju cenu neatbilstoša norādīšana, cenu nenorādīšana vispār vai neskaidra norādīšana, mērvienības cenu neatspoguļošana. Šādu kļūdu rašanās iemesls ir mainīgais preču vai pakalpojumu sortiments, attiecīgi, mainot cenu zīmes, tiek pieļautas cilvēciskas kļūdas konvertācijā atsevišķām pozīcijām. 

Gertmane iezīmē, ka pēdējās nedēļās gan novērota tendence, ka komersanti preču un pakalpojumu gala cenu norāda tikai eiro, neatspoguļojot cenu latos. PTAC atgādina, ka paralēlo cenu atspoguļošanas periods ir periods, kad saskaņā ar normatīvajiem aktiem gala cenu norādēs jānorāda gan latos, gan eiro. Šī prasība ir spēkā līdz 2014.gada 30.jūnijam. 

No 2013.gada 1.oktobra līdz šī gada 31.janvārim PTAC īstenojis 15 826 pārbaudes tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, pārliecinoties, vai cena norādīta atbilstoši normatīvo aktu prasībām – tā norādīta gan latos, gan eiro, un konvertācija veikta saskaņā ar oficiālo pārejas kursu.

Pievienotas pēdējās piecas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas