Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (11:59) - Teju visi svētku dalībnieki devušies oficiāli atceltajā gājienā; rīkotāji lems par noslēguma koncerta saīsināšanu

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki brīvprātīgi piedalās svētku gājienā, kas gan oficiāli ir atcelts.

Svētku gājienā piedalās arī XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāji. Tāpat gājienā piedalās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un citas valsts amatpersonas.

Svētku gājienā piedalās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni.

Lai gan XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens oficiāli ir atcelts, tajā kuplā skaitā piedalās vairāki tūkstoši dalībnieku. Gājienā dodas gan dziedātāji, gan dejotāji, gan kolektīvu vadītāji un katra kolektīva novada pārstāvji. Tradicionāli gājienā dalībnieki dodas tērpušies tautas tērpos ar svētku vainagiem un ziedu pušķiem.

Skan dalībnieku izpildītas dziesmas un dejotāji demonstrē dejas soļus. Muzicē arī pūtēju orķestri.

Organizatoru aplēses liecina, ka gājienā piedalās aptuveni 98% dalībnieku. Tikmēr sociālajos tīklos cilvēki norāda, ka Rīgas kolektīviem dome nav piešķīrusi autobusus nokļūšanai uz gājienu. 

Kāda Rīgas dejotāja mamma portālam Diena.lv atklāja, ka vecāki no rīta saņēmuši vadītāja sūtītas īsziņas, ka kolektīvs gājienā nedosies, bet ir iespēja tajā pievienoties citu pilsētu kolektīviem. Šo iespēju viņas pirmsskolas vecuma meita arī izmantojusi. Ap plkst. 10.30 jau saņemta īsziņa ar pavisam citu tekstu: pēc iespējas ātrāk jāsataisās, lai kolektīvs tomēr dotos gājienā. Tādējādi meitenīte gājienā Rīgas ielās piedalījusies pat divas reizes.

Kultūras dienas žurnāliste Inese Lūsiņa stāsta, ka pēc ministres Seiles naktī pieņemtā lēmuma apzvanīti novadu koordinatori un organizatori sapratuši, ka dalībnieki gājienā vienalga dosies. Tāpēc pieņemts lēmums par infrastruktūras saglabāšanu.

Gājienu ieradušies vērot arī vairāki simti skatītāju, kas tradicionāli ar ovācijām uzmundrina tā dalībniekus un iemūžina svētku mirkļus.

Kā ziņots, Saistībā ar vakardienas notikumiem Mežaparka estrādes noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā svētku gājiens šodien oficiāli ir atcelts. Par to savā twitter kontā iepriekš paziņojusi izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc naktī sasauktās svētku rīkotāju operatīvās rīcības grupas ārkārtas sanāksmes, kas notika plkst.23 pēc notikumiem Mežaparka estrādē, kad ģenerālmēģinājuma laikā ģībuši vairāki bērni, kas kalpojis par iemeslu mēģinājuma atcelšanai.

Tāpat organizatori lems par šī vakara noslēguma koncerta Mežaparka estrādē norisi un iespējamu programmas saīsināšanu, liecina informācija Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā.

"Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sazinājusies ar svētku Noslēguma koncerta galveno režisori Mirdzu Zīveri, kura informēja, ka koncerta virsdiriģenti kopā ar svētku organizatoriem lems par šīvakara koncerta norisi un iespējamu programmas saīsināšanu," liecina mājaslapā publicētā informācija.

Tāpat ministre lūgusi arī izvērtēt dalībnieku kustības estrādē koncerta laikā un iespēju nodrošināt apsēsties. Tas ir arī viens no mediķu ieteikumiem, lai samazinātu veselības traucējumu iespējamību svētku dalībniekiem.

pievienotas pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas