Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

papildināts (13:54) - Nemieri CĀR eskalējas: Latvijas karavīri iekļuvuši apšaudē, no reģiona netiek prom Vējonis

Piektdienas, 10. oktobra, vakarā Latvijas karavīri Centrālāfrikas Republikā (CĀR) iekļuvuši apšaudē, informē Nacionālie bruņotie spēki. Cietušo nav, bet bojātas divas automašīnas. Turklāt nemierīgajā reģionā patlaban atrodas arī Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš atcelto lidojumu dēļ jau vairākas dienas netiek prom.

Apšaudē Latvijas karavīri iekļuva, veicot patrulēšanu.

Tiek ziņots, ka 9. oktobrī pēc uzbrukuma konvojam CĀR galvaspilsētā Bangi tika nogalināts ANO miera uzturētājs no Pakistānas.

Arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kurš patlaban atrodas CĀR savā sociālā tīkla Twitter kontā ziņo, ka nemieri Bangi eskalējas un arī viņš patlaban iestrēdzis šajā nemieru plosītajā vietā.

"Lidojumi uz/no Bangi jau 3 dienas nenotiek drošības apsvērumu dēļ. Šodien bija jālido prom. Kopā ar FR meklējam risinājumus kā izkļūt no CĀR," vēsta ministra ieraksts.

Kā aģentūrai LETA skaidroja ministra padomniece Aija Jakubovska, viens no variantiem, kā Vējonis varētu atgriezties Latvijā, ir no CĀR doties uz kādu citu Āfrikas valsti, no kurienes varētu notiks lidojums atpakaļ uz Eiropu

Lidojums varētu notikt ar militāro lidmašīnu, jo Bangi lidosta pagaidām nepieņem nevienu citu lidmašīnu.

Tomēr pagaidām nav zināms, kad Vējonis varētu nonākt atpakaļ Latvijā.

Jau ziņots, ka 7. oktobrī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube ieradās CĀR, kur vairāku dienu darba vizītē iepazīsies ar Eiropas Savienības (ES) militārās operācijas norises gaitu, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija. Vizītes laikā notiks sākotnējās konsultācijas par iespējamu Latvijas bruņoto spēku turpmāku līdzdalību šajā operācijā.

Šī ir pirmā reize, kad bruņotie spēki skaitliski lielas vienības sastāvā ir iesaistīti miera uzturēšanas operācijās Āfrikas kontinentā, un iegūtā pieredze būs pamats lēmumu pieņemšanai par Latvijas dalību gan ES, gan ANO miera uzturēšanas operācijās.

Latvijas kontingentu veido 40 karavīru vienība, kas uzdevumus pilda valsts galvaspilsētā Bangi. Rotācijas kārtībā pašlaik Latvijas karavīri iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos - bāzes apsardzē, dažādu pilsētā stratēģiski svarīgu objektu apsardzē, kā arī patruļās diennakts gaišajā un tumšajā laikā. Kopš augusta manevra vadam nācis klāt vēl viens uzdevums - ātrās reaģēšanas vienības uzdevumu veikšana.

20. augusta rītā Latvijas karavīri iekļuva netiešā uguns apšaudē. Lai arī cietušo nebija, tika konstatēti vairāki ložu trāpījumi izmantotajā tehnikā.

Lēmumu par vienības nosūtīšanu uz CĀR Ministru kabinets pieņēma 29. aprīlī.

Papildināts ar ministra padomnieces teikto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas