Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (14:03) - Valdība sašaurina Citadeles potenciālo pircēju loku

Valdība ceturtdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu sašaurināt Citadeles bankas potenciālo pircēju loku, un turpmākajā pārdošanas procesā piedalīsies mazāks pircēju skaits, pēc valdības sēdes sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Ministrs nenosauca, cik pretendenti atsijāti un cik piedalīsies pārdošanas procesā, norādot, ka tā ir konfidenciāla informācija.

Turpmākajās divās trīs nedēļās atlikušie pircēji varēs saņemt detalizētāku informāciju par Citadeles bankas finanšu rādītājiem un tās kredītportfeli, un pēc tam tiem būs jāiesniedz savs precizējošs cenas un līguma piedāvājums. Pēc tam šos pircēju piedāvājumus skatīs valdība un izvēlēsies vienu pretendentu, ar kuru turpināt sarunas par bankas pārdošanas darījumu.

"Valdība vērtēs pretendentu piedāvāto cenu, biznesa plānu. Ļoti būtisks kritērijs lēmuma pieņemšanai būs arī pretendenta reputācija. Līdz darījuma slēgšanai nekādu informāciju par pretendentiem nevaram sniegt," sacīja ekonomikas ministrs.

Jautāts, vai patlaban būtu piemērotākais laiks Citadeles pārdošanai un vai nebūtu iespējams vienoties ar Eiropas Komisiju (EK) par bankas pārdošanas atlikšanu, Dombrovskis sacīja, ka vienošanās ar EK paredz banku pārdot līdz gada beigām, pretējā gadījumā banku pārdos EK, bet par daudz mazāku summu, nekā to varētu izdarīt valdība.

"Finanšu krīze beidzās, banka jāpārdod, jo valsts finanšu sektorā nedrīkst konkurēt ar privātbiznesu. Vienu bankas pārdošanas termiņa pagarinājumu no EK mēs jau esam dabūjuši, vēl vienu vairs nedabūsim. Tas nav EK interesēs - vēlreiz izrādīt pretimnākšanu," skaidroja Dombrovskis.

Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Ansis Spridzāns sacīja, ka kopumā Eiropā krīzes laikā valsts atbalsts tika sniegts aptuveni 100 bankām, patlaban notiek šādu banku pārdošana daudzās valstīs. "Būtu naivi cerēt, ka EK tieši Latvijai dos kādas atlaides," skaidroja Spridzāns.

Dombrovskis piebilda, ka Citadele ir ļoti labi strādājoša banka, kuru var izdevīgi pārdot, ja "netiks izdarīts kaut kas stulbs". "Svarīgi ir arī tas, ka Latvija patlaban ir viena no straujāk augošajām ekonomikām Eiropā. Ja šis nav izdevīgs brīdis bankas pārdošanai, tad kad tāds būs?" uzsvēra Dombrovskis.

Ministrs piebilda, ka Nacionālās apvienības iebildumi pret Citadeles pārdošanu raisot izbrīnu, jo vienošanās ar EK par valsts atbalstu bijušajai Parex bankai tika noslēgta 2008. gadā, kad ekonomikas ministrs bija tēvzemietis Kaspars Gerhards.

Tāpat ir izveidota augsta līmeņa bankas pārdošanas uzraudzības grupa, kurā piedalās pārstāvji no Finanšu ministrijas, premjera biroja un Tieslietu ministrijas. Notikušas jau astoņas šīs grupas sēdes, un līdz šim no Nacionālās apvienības vadītās Tieslietu ministrijas puses nav bijuši nekādi iebildumi pret bankas pārdošanas procesu, norādīja ekonomikas ministrs.

Dombrovskis norādīja, ka paralēli bankas pārdošanas process tiks skatīts arī Saeimā, Nacionālās drošības komisijā, taču ministrs uzsvēra, ka kategoriski iebilst pret bankas pārdošanas procesa izskatīšanu citās Saeimas komisijās, jo tas varētu draudēt ar informācijas noplūdi un darījuma "noraušanu".

Iepriekš potenciālie Citadeles bankas investori neformāli ir pauduši neizpratni par to, kāpēc publiskajā telpā notiek informācijas noplūde par bankas pārdošanas procesu. "Visi šādi finanšu darījumi ir konfidenciāli, tā ir finanšu tirgus dalībnieku prasība. Ja nevaram nodrošināt konfidencialitāti, tad pārdošanas procesu var "noraut" un nopietni finanšu spēlētāji tajā nepiedalīsies," sacīja Dombrovskis.

Ministrs norādīja, ka pasaules praksē nekāda informācija par šādiem darījumiem publiski netiek izpausta un paziņojums par pircēju seko tikai tad, kad darījums ir noticis.

Jau vēstīts, ka intervijā biznesa portālam Nozare.lv ekonomikas ministrs skaidroja, ka vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka Citadele jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, prognozēja ministrs.

Banka Citadele tika dibināta 2010. gadā, restrukturizējot valsts pārņemto Parex banku. Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas Citadele akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pagājušajā vasarā valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu Citadelei. Darījuma finanšu konsultants investīciju banka Societe Generale uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas Citadele stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Banka Citadele šī gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas. Citadeles grupa strādāja ar 5,9 miljonu eiro peļņu. Citadeles grupas kredītportfelis šogad pirmajā ceturksnī pieauga par 16,5 miljoniem eiro un sasniedza 1,07 miljardus eiro, bet bankas - par 13,3 miljoniem eiro, sasniedzot 938 miljonus eiro.

Papildināts ar 4.-10.rindkopu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas