Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (14:06) - Topoša Maxima lielveikala nesošajās konstrukcijās izmantotas neatbilstošas skrūves

Topošajā Maxima XX lielveikalā Biķernieku iela 121 tērauda nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantotas neatbilstošas skrūves un uzgriežņi, kas var būtiski ietekmēt būves stabilitāti, šodien žurnālistus informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktores vietniece Svetlana Mjakuškina norādīja, ka nesošajām konstrukcijām paredzētajām skrūvēm ir jābūt marķējumam SB, kā arī atbilstošam skrūvju stiprības rādītājam, taču šajā objektā izmantotajām skrūvēm nav šāda marķējuma.

Pārbaudes laikā būvlaukumā šīm skrūvēm arī nebija pieejama ražotāja deklarācija, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu ir vienīgais likumīgais dokuments, kas apliecina būvmateriāla atbilstību prasībām.

"Mums uzrādīja piegādātāja atbilstības deklarāciju. Veicām pārbaudi pie piegādātāja, taču nekādu informāciju par šo skrūvju ražotāju nesaņēmām. Šīs skrūves nav izmantojamas tērauda nesošo konstrukciju stiprināšanai," uzsvēra Mjakuškina.

PTAC pagājušajā nedēļā nosūtīja vēstuli Latvijas Būvinženieru savienībai vēstuli, kurā lūdza izskatīt iespēju anulēt licences divām personām - šī objekta būvuzraugam un būvdarbu vadītājam, kuri pieļāvuši neatbilstošu būvmateriālu izmantošanu objektā.

Maxima Latvija neplāno iekārtot veikalu Homburg attīstītajā tirdzniecības centrā Biķernieku ielā 121, kamēr nebūs saņemtas garantijas par ēkas drošību, norādījis uzņēmums.

"SIA Maxima Latvija nesāks darbu šajā Homburg Bikernieku Properties attīstītajā projektā, kamēr attīstītājs nebūs kvalitatīvi un atbilstoši visām normatīvo aktu prasībām pabeidzis visus būvniecības darbus un saņēmis nepieciešamos atbildīgo iestāžu atzinumus un atļaujas, ka ēka ir pieņemta ekspluatācijā un tā ir droša cilvēkiem. Pēc tam, kad attīstītājs būs nodevis ēku ekspluatācijā, SIA Maxima Latvija piesaistīs arī neatkarīgus būvekspertus, lai papildu pārliecinātos par ēkas drošību cilvēkiem," pausts Maxima Latvija paziņojumā.

Visās ēkās, kurās pašlaik atrodas SIA Maxima Latvija veikali, ir veiktas sākotnējās vizuālās apsekošanas un pamatpārbaudes, un defekti, kas varētu apdraudēt ēku ekspluatāciju, nav atklāti.

Vienlaikus, piesaistot sertificētus un neatkarīgus ekspertus, tiek veiktas padziļinātas visu Maxima Latvija veikalu ēku ārpuskārtas pārbaudes atbilstoši noteiktam grafikam. Tāpat tiek risināti dažādi tehniskie jautājumi, kas saistīti ar ēku, teritorijas un iekārtu ekspluatāciju un apstākļu uzlabošanu ēkās.

Tāpat pašlaik turpinās un jau tuvākajā laikā tiks pabeigta visu veikalu ugunsdrošības signalizācijas sistēmu pārbaude, kam sekos tehnisko uzlabojumu veikšana. Īpašs akcents tiek likts arī uz darba drošības un ugunsdrošības sistēmas pilnveidošanu, tostarp visos veikalos ir notikušas ugunsdrošības praktiskās mācības visiem veikalu darbiniekiem un nomniekiem.  

Rīgas pilsētas būvvalde uzdevusi Maxima XX lielveikala Biķernieku ielā būvniekiem nomainīt tērauda nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantotās neatbilstošās skrūves un uzgriežņus, kas var būtiski ietekmēt būves stabilitāti, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

PTAC pārstāvji par konstatēto nekavējoties informējuši Rīgas pilsētas būvvaldi, kas uzdevusi būvniekiem šīs nepilnības novērst un nomainīt neatbilstošās skrūves.

"Pieļauju, ka viņi to tagad dara," sprieda Vircavs.

Ja no būvnieku iesniegtajiem dokumentiem varēs gūt pārliecību, ka jaunās, nomainītās skrūves atbilst nepieciešamajiem nosacījumiem, tās nekļūs par šķērsli, lai ēku varētu nodot ekspluatācijā. Vircavs gan uzsvēra, ka pirms ēkas pieņemšanas ekspluatācijā tiks veikta arī visu paveikto darbu pārbaude, atbildīgo personu paraksti, materiālu atbilstība un iespējamās atkāpes no būvprojekta. 

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Homburg Bikernieku Properties attīstītā objekta Mežciemā, Biķernieku ielā 121, galvenais būvuzņēmējs ir SIA Selva būve, bet objekta projektētājs ir SIA Arhitektu firma Kubs. Tirdzniecības centra ēka projektēta dzelzsbetona kolonnu un metāla kopņu nesošajās konstrukcijās, ārsienās izmantojot trīsslāņu paneļus ar augsta spiediena lamināta fasādes lokšņu Extoriet daļēju apšuvumu.

2013.gada septembrī Homburg grupa informēja, ka jau 2013.gada nogalē Biķernieku ielā durvis vērs jauns Maxima XX lielveikals. Jaunajā ēkā vairāk nekā 4800 kvadrātmetru platībā iecerēts Maxima XX lielveikals, bet aptuveni 700 kvadrātmetros - Super Action sadzīves preču un dažādu mājas lietu tirgotājs, kā arī citas mazāka mēroga tirdzniecības vietas. Tirdzniecības centra kopējā platība - ap 7000 kvadrātmetru.

Gan Mežciema, gan sabrukušā Zolitūdes lielveikala projekta attīstītāji ir Homburg grupas uzņēmumi. Pēc Zolitūdes traģēdijas Biķernieku projekta atklāšana tika atlikta, jo Homburg paziņoja, ka objektā nepieciešamas papildus pārbaudes.

Zolitūdes projektu attīstītājs ir uzņēmums SIA Homburg Zolitude, kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais Homburg Eastern Europe Fund fonds. Savukārt projektu Mežciemā attīsta Homburg Bikernieku Properties, kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums Stollburgh Capital un Kiprā reģistrētais uzņēmums Venturecorp Property Holdings Limited.

Nīderlandē reģistrētais Homburg Eastern Europe Fund fonds Latvijā ir īpašnieks arī uzņēmumiem SIA Homburg Baldone un SIA Homburg Vejavas, kas attīsta projektus Baldonē un Rīgā, Purvciemā. Netālu no Baldones tiek attīstīts objekts industriālām vajadzībām, šim projektam patlaban sagatavots tehniskais projekts. Savukārt Purvciemā tiek attīstīts dzīvokļu komplekss, un šis projekts ir saņēmis būvatļauju, liecina Homburg grupas Lietuvas uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

(Pievienotas 6. līdz 10.rindkopas ar Maxima Latvija komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas