Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināts (14:46) - PA: Citadeles pārdošanas cena var gan palielināties, gan samazināties

Privatizācijas aģentūras (PA) un bankas Citadele vadība neprognozē būtiskas novirzes no bankas Citadele nosauktās pārdošanas cenas - 74 miljoniem eiro par 75% bankas kapitāldaļu, amatpersonas pavēstīja piektdien speciāli sasauktā preses konferencē.

Pārdošanas cena var gan palielināties, gan samazināties atkarībā no bankas finanšu rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Ja plānotais pašu kapitāls izrādīsies lielāks, valsts no bankas Citadele pārdošanas darījuma iegūs lielāku summu. Ja tas būs mazāks nekā iepriekš noteikts, samazināsies pārdošanas cena un par šo starpību investori palielinās bankas pamatkapitālu.

"Tā ir standartprakse," teica PA vadītājs Vladimirs Loginovs, kurš arī piebilda, ka darījuma cena esot adekvāta esošajai tirgus situācijai Eiropā, kas secināms pēc vairāku līdzīgu darījumu izpētīšanas Eiropā.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis uzsvēra, ka galvenais rādītājs ir bankas pašas kapitāls šā gada beigās. Ņemot vērā pirmo trīs gada ceturkšņu rādītājus, nav šaubu, ka rezultāti būs sasniegti, bet diez vai būs pārpildīti. "Es neprognozētu būtiskas novirzes no noteiktās darījuma cenas," sacīja Beļavskis.

Precīza darījuma summa būs skaidra 2015. gada pirmajā ceturksnī.

Citadeles valdes priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka līdz šim bankas attīstības plānā bija vairāki attīstību ierobežojoši aspekti, piemēram, iespēja brīvi palielināt bankas pamatkapitālu un citi, kuru atcelšana ļaus bankai strauji attīstīties.

Ambiciozs ir arī Ripplewood vadītājs Tims Kolinss, kurš, vaicāts par bankas attīstību turpmākajā piecgadē, teica: "Ja mēs Latvijā nebūsim čempioni, tad nevarēsim būt pilnībā apmierināti un tas būs mūsu mērķis jau nākamajiem pieciem gadiem".

Beļavskis klāstīja, ka banka aktīvi piedalās Latvijas uzņēmumu kreditēšanā. Jaunajos kredītos šo gadu laikā Latvijā ir izsniegti 644 miljoni eiro, bet Baltijā - teju miljards eiro. Ir plānots, ka Citadele šo tempu saglabās.

"Noslēdzot darījumu [par bankas pārdošanu], varēsim skatīties acīs kolēģiem no citām bankām. Banka, kas saņem nelielu valsts atbalstu, ir nedaudz negodīgākā situācijā pret pārējām lielajām bankām, kas iztiek ar saviem līdzekļiem," klāstīja Citadeles vadītājs.

Tiek domāts arī par to, lai Citadele būtu vilinošāka ikvienam klientam - būs vairāk online pakalpojumu un jauni bankomāti. No jaunā gada iecerēts pāriet uz jauno tiešsaistes sistēmu, ļaujot bankas pakalpojumus padarīt pieejamus 24 stundas.

Bankas Citadele investoru vidū ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris, kā arī ASV investīciju bankas Allen & Company izpilddirektors Stenlijs Šūmans, ASV investīciju kompānijas Cramer, Roshental & McGlynn līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kanādiešu fonds Vealhouse Capital Management, centra Belfer Center for Science and International Affairs direktors Graiems T.Alisons, Kanādas ilgtspējīgās attīstības tehnoloģijas padomes priekšsēdētājs Džeims L.Basili, Metjū O.Digs, kurš bijis Copeland Corporation prezidents, Danandžaja Dvivedi, kurš bijis bankas Šinsei korporatīvais izpilddirektors, EMS Capital LP pārstāvis Edmonds Safra, Džeimss E.Stenlijs, kurš ir vadošais partneris BlueMontain Capital, uzņēmumu Wolfensohn Fund Management un Wolfenson&Company, LLC priekššēdētājs Džeims D.Volfensons, uzņēmums Baupost Group.

Šie investori iegūs 52,6% bankas "Citadele" akciju, bet "Ripplewoods Advisors LLC" piederēs 22,4% akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% bankas kapitāldaļu.

Par investoru piesaisti Citadeles pārdošanai starptautiskā investīciju banka Societe Generale atlīdzībā saņems divus miljonus eiro, bet starptautiskā juridiskā biroja Linklaters atlīdzība var sasniegt 640 000 eiro, aģentūrai LETA atzina Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs.

Societe Generale uzdevums bija sagatavot un ieviest privātā kapitāla piesaistes stratēģiju, tostarp īstenot mārketinga aktivitātes un sarunas ar potenciālajiem investoriem. Savukārt Linklaters, kura uzdevums bija sagatavot ar investoru piesaisti saistītos dokumentus, piedalīties sarunās ar Eiropas Komisiju (EK) par valsts atbalsta jautājumiem, piedalīties sarunās ar iesaistītajām pusēm, tostarp EK un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku, par investoru piesaisti bankai "Citadele", kopējās pakalpojumu izmaksas līguma ietvaros nevarēja pārsniegt 540 000 eiro. Tomēr, ņemot vērā Linklaters ieguldīto darbu, juridiskās kompānijas atlīdzība varētu tikt palielināta par 50 000 līdz 100 000 eiro, tādējādi "Linklaters" atlīdzība varētu sasniegt 640 000 eiro.

Jau ziņots, ka Privatizācijas aģentūras jaunieceltā valde trešdien, 5.novembrī, parakstīja līgumu par valstij piederošo bankas Citadele akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un Ripplewood Advisors LLC par 74 miljoniem eiro.

Papildināts ar 13. un 14.rindkopām par kompensācijām kompānijām, kas nodarbojās ar investoru piesaisti Citadeles darījumā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas