Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (15:03) - Nespēj vienoties par elektrības cenu kāpuma kompensēšanu; Straujuma pat paceļ balsi

Otrdien asās diskusijās Ministru kabinets tā arī nespēja vienoties par veidu, kā maznodrošinātajiem kompensēt gaidāmo elektroenerģijas cenas kāpumu. Mēģinot panākt kompromisu, balsi pret Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāri Ievu Jaunzemi nācās pacelt pat citkārt tik nosvērtajai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Straujumu saniknoja Jaunzemes spītīgā atteikšanās uzticēt LM starpnieka lomu pabalstu administrēšanā, uz ko uzstāja premjerministre. Kad valsts sekretāri aizstāvēt metās labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība), Straujuma uzsvēra, ka viņas aizrādījumi nav jāuztver personīgi.

Arī pēc valdības sēdes Straujuma žurnālistiem atzina, ka ir ļoti neapmierināta, ka Ekonomikas ministrija (EM) un LM uz sēdi atnākušas bez vienošanās. "Es pat lūdzu ierēdņus atstāt Ministru kabineta telpas, lai vienototos un rastu risinājumu." Premjere uzsvēra, ka komepensācijas maznodrošinātajiem noteikti būs. Vienlaikus jārod veids, lai, nodrošinot kompensācijas, adminsitratīvais slogs būtu vismazākais visām pusēm.

Jautājumā par tehnisko risinājumu pabalstu administrēšanā viedokļi atšķiras LM un EM, proti, lai arī finanses šim mērķim ir, ierēdņi nevar vienoties, kurš būs atbildīgais jautājuma adminstrēšanā. Izskanēja pat aicinājums par jautājumu pieņemt politisku lēmumu ar balsošanas palīdzību, taču Straujuma uzsvēra, ka tehniskus jautājumus šādā veidā izšķirt nedrīkst. Premjerministre lūdza visām pusēm izrādīt solidaritāti un līdz nākamajai nedēļai vienoties par risinājumu.

Sākotnēji bija iecerēts, ka valsts pašvaldībām elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai nodrošinās 15% līdzfinansējumu dzīvokļa pabalstiem. Šādam scenārijam nepiekrita Latvijas Pašvaldību savienība (LPS). Tagad LM piedāvāja citu risinājumu, proti, elektrības tirgotājiem būtu jāslēdz līgumi ar 119 Latvijas pašvaldībām, kuras sniegtu informāciju par maznodrošinātajām un trūcīgajām personām. Vēlāk par piemērotajām atlaidēm tirgotāji piestādītu rēķinus LM, kura tos apmaksātu.

Pret šādu kārtību iebilst EM. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) brīdināja, ka potenciālie tirgotāji, kuri būtu varējuši ienākt tirgū pēc tā liberalizēšanas, savas domas tagad varētu mainīt. "Ja elektronenerģijas tirgotāji nolems vairs nepiedalīties tirgus atvēršanā, dodu 95%, ka būs Eiropas Komisijas iebildumi," brīdināja Dombrovskis, norādot: jo lielāks apgrūtinājums tiks radīts tirgotājiem, jo lielākas iespējas būs Briseles sankcijām.

LM valsts sekretāre skaidroja, ka ministrijai nav tiesības apstrādāt trūcīgo un maznodrošināto personu datus, un procesa ieviešana jebkurā gadījumā aizņemtu četrus līdz piecus mēnešus, taču LPS tas prasītu vien 30 dienas. "Nav mums bijušas nekad savstarpējas datu bāzes par tāda veida datu apmaiņu," valsts sekretāri aizstāvēja labklājības ministrs Augulis, kurš uzskata, ka sistēma jāadministrē EM, jo tā skar elektroenerģijas tirgu.

Ierēdņi gan ieslīga strīdos par pusgadu ilgu kārtību, jo līdz šim termiņam EM jāizstrādā elektroenerģijas aizsargātā lietotāja koncepcija, teica premjerministre.

Diena.lv jau ziņoja, ka arī pagājušajā nedēļā valdība nespēja rasts risinājumu šim jautājumam, jo LPS iestājas pret iespēju, ka elektroenerģijas tarifu kāpumu trūcīgajiem kompensēs ar līdzfinansējuma palīdzību dzīvokļa pabalstiem.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Pēc tirgus liberalizācijas elektroenerģijas cena varētu pieaugt par 7%, un līdz ar to pieaugs arī apkures izmaksas.

(Pievienota 3.rindkopa.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas