Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (16:00) - Uz nedēļu atliek lemšanu par Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem

Valdība otrdien uz nedēļu atlika lemšanu par papildu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanu uz Latvijas ārējās robežas. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsvēra, ka finansējums šim mērķim tiks piešķirts, bet tas vēl jāprecizē un par tā izlietojumu jāvienojas iesaistītajām pusēm.

Zemkopības ministrija (ZM) otrdien aicināja valdību Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanai no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vairāk nekā 1,3 miljonus eiro. Ar šīs summas palīdzību ZM tiktu izveidotas papildu piecas amata vietas, bet Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldē – papildu 50 amata vietas, tostarp  sešas kinologu amata vietas. Pret šādiem pasākumiem iebildumi bija Finanšu ministrijai, kura dokumentus par šo jautājumu nebija saņēmusi gana laicīgi.

Minētie pasākumi vērsti pret Āfrikas cūku mēri, kas Latvijā varētu iekļūt no Krievijas un Baltkrievijas puses. Lietuvu, kurā Āfrikas cūku mēris atklāts meža dzīvniekos, šī pastiprinātā kontrole neskars. Netiek izslēgts, ka Latvijai nāksies domāt par pasākumiem, lai aizsargātos arī no Lietuvā atklātā cūku mēra.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) uzsvēra, ka par šo jautājumu "diņģēties" nedrīkst, jo tā ir Eiropas ārējā robeža. Dūklavs trešdien, 29.janvārī, dosies darba vizītē uz Viļņu, lai tiktos ar Lietuvas zemkopības ministru Vigīliju Juknu  un pārrunātu Lietuvas veiktos pasākumus Āfrikas cūku mēra ierobežošanā.

Lai nepieļautu iespējamo Āfrikas cūku mēra slimības ievazāšanu Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) noteicis vairākus pagaidu aizliegumus. No Lietuvas inficētās teritorijas - Druskininku, Traķu, Alītas, Šalčininku, Lazdiju un Varēnas rajonu teritorijas - noteikts dzīvnieku barības ievešanas pagaidu aizliegums. No šīs teritorijas nedrīkst ievest tur ražoto, pārstrādāto vai pārpakoto dzīvnieku barību. Noteikta pastiprināta cūku turēšanas kontrole. Pastiprinātas pārbaudes tiks veiktas cūku turēšanas un tirdzniecības vietās. Šajās pārbaudēs īpaša uzmanība tiks pievērsta turēto vai pārdošanai piedāvāto cūku izcelsmes noskaidrošanai un obligātajiem ziņojumiem Lauksaimniecības datu centram. Transportam, kurš veic dzīvnieku pārvadājumus un iebrauc dzīvnieku novietnē, jāveic visas automašīnas dezinfekcija, cita veida transportam - ritošās daļas dezinfekcija. Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina dzīvnieku turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt nepiederošiem transporta līdzekļiem, kā arī neielaist nepiederošas personas. 

PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām. Tāpat mednieki un medību kolektīvi tiek aicināti neatstāt mežā medījumu blakusproduktus, tie ir jāsavāc un jāiznīcina. Dienests aicina medniekus nedoties uz medībām Lietuvā. Ja medīts Lietuvas teritorijā, medījumu gaļu un trofejas nedrīkst vest uz Latviju. Tāpat pēc medībām jādezinficē apavi, drēbes un cits medību laikā izmantotais ekipējums, lai nepieļautu iespējamu slimības ievazāšanu Latvijā.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus, turētājus un kopējus pievērst pastiprinātu uzmanību cūku veselības stāvoklim un par jebkuru cūku saslimšanas vai nobeigšanās gadījumu ziņot sava reģiona PVD pārvaldei vai apkalpojošam veterinārārstam.

Sadarbojoties ar VID Muitas pārvaldi un Valsts robežsardzi, tiks veiktas pastiprinātas ieceļojošo privātpersonu bagāžas kontroles robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Krievijas un Baltkrievijas. Iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus. Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēs neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

No minētās teritorijas Lietuvā noteikts aizliegums dzīvu cūku, tostarp nebrīvē turētu meža cūku, un cūku reproduktīvā materiāla - cūku embriju, cūku olšūnu un spermas - izvešanai. 

(Pievienotas pēdējās piecas rindkopas.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas