Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (16:32) - Kamēr poļu piens jau ceļā uz Baltkrieviju, Latvijas piens sertifikātu nav saņēmis PVD kavēšanās dēļ

Lai gan jau pirms vairākām nedēļām notikušas veiksmīgas pārrunas ar potenciāliem sadarbības partneriem Baltkrievijā par piena produkcijas eksportu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) joprojām nav panācis Baltkrievijas inspektoru nepieciešamo vizīti Latvijā, norāda uzņēmuma Latvijas piens valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Viņa arī norādīja, ka tikmēr Polijas veterinārais dienests ir jau veicis nepieciešamās darbības un poļu piena produkti jau tiek eksportēti uz Baltkrieviju.

"Krīzes situācijā, ko patlaban piedzīvo piensaimnieki, nepieciešama operatīva valsts institūciju līdzdalība jaunu tirgu apgūšanā. Polijas pārtikas drošību uzraugošā iestāde rīkojusies operatīvi, sazinoties ar Baltkrievijas kolēģiem, kas jau ieradušies un sertificējuši produktu ražošanu. Diemžēl Latvijas PVD vadība joprojām sola sazināties," sacīja Skudra.

Viņa atzina, ka Latvijas piena interesēs ir eksportēt uz Baltkrieviju ievērojamu pasterizētā piena apjomu.

Viņa arī akcentēja, ka patlaban piena iepirkuma cena ir mazāka nekā 20 eirocenti par kilogramu piena, kas nesedz zemniekiem pašizmaksu un uzņēmumam rada problēmas ar produkcijas noietu esošajos tirgos.

"Šodien runāju ar Polijas veterinārā dienesta vadītāju, kurš apstiprināja, ka nekādas inspekcijas no Baltkrievijas Polijā nav paredzētas. Polija, tāpat kā Latvija, var vest pienu un piena produktus no muitas ūnijas atzītiem uzņēmumiem. To telefoniski apstiprināja arī Baltkrievijas dienesta vadītājs - inspekcijas nav plānotas un to atbilstoši muitas ūnijas reglamentam Baltkrievijas dienests bez visu triju valstu - Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas - saskaņošanas nemaz nevar veikt," norāda PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Latvijas piena īpašnieki ir piensaimniecības kooperatīvs Trikāta KS ar 48% kapitāldaļu, graudkopības kooperatīvs Latraps ar 33% kapitāldaļu un piensaimnieku kooperatīvs Dzēse ar 19% kapitāldaļu. Uzņēmums darbu sāka 2012.gada beigās un ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) portālu Diena.lv informēja, ka lai piena pārstrādes uzņēmums varētu eksportēt produkciju uz Krieviju un pārējām Muitas ūnijas(MŪ) valstīm (Baltkrieviju un Kazahstānu), tam jāatbilst ES likumdošanas prasībām un uzņēmumam darbība ir jāsakārto atbilstoši MŪ normatīvo aktu prasībām attiecībā uz pārtikas apriti. Kad viss iepriekš minētais ir veikts, PVD rekomendē uzņēmumus ekspertu pārbaudei, uzaicina vizītē Krievijas un MŪ atbildīgā dienesta inspektorus, kuri klātienē apmeklē katru uzņēmumu, pārbauda tos un lemj par iekļaušanu to uzņēmumu sarakstā, kam ir tiesības eksportēt savu produkciju uz MŪ valstīm.

Šī gada augustā bija plānota Krievijas Federālā Veterinārā un fitosanitārās uzraudzības dienesta/MŪ inspektoru vizīte Latvijā, taču to atcēla saistībā ar Krievijas noteikto embargo. Vizītes laikā inspektori bija plānojuši pārbaudes Latvijas uzņēmumos, tai skaitā, Latvijas Piens.

Pievienotas pēdējas divas rindkopas ar PVD komentāru 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas