Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināts (18:36) - Atlaiž Strīķi

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piektdien nolēmis atbrīvot no amata savu vietnieci Jutu Strīķi, aģentūrai LETA apstiprināja pati Strīķe.

Streļčenoks pret Strīķi šogad ierosināja divas disciplinārlietas. Viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, savukārt otrā disciplinārlietā Streļčenoks šonedēļ Strīķei kā sodu nolēma piemērot rājienu.

Strīķei nav ne mazāko šaubu, ka patiesais lēmums viņu atlaist no amata ir visu korupcijā iesaistīto personu vēlēšanās atbrīvoties no viņas uz visiem laikiem.

"Man nav ne mazāko šaubu, ka manas atlaišanas patiesais cēlonis ir korupcijā iesaistīto personu vienota vēlme atbrīvoties no manis. Šo aprindu rokās Streļčenoks ir tikai sīks izpildītājs un nekas vairāk," aģentūrai LETA sacīja Strīķe. 

Viņa šādu lēmumu jau paredzēja iepriekš, turklāt pats Streļčenoks jau to publiski bija deklarējis. Strīķe arī solīja meklēt visas juridiskas iespējas, kā lēmumu apstrīdēt.

KNAB portālu Diena.lv informēja, ka Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija 18.decembrī iesniedza KNAB priekšniekam  dienesta  izmeklēšanas  slēdzienu,  kurā norādīja,  ka,  izvērtējot Strīķes rīcības tiesiskumu, divās epizodēs par Streļčenoka iepriekš izdotu rīkojumu atcelšanu, Strīķes darbībās ir  konstatējams disciplinārpārkāpums - dienesta pilnvaru pārsniegšana. Savukārt vienā epizodē – par Streļčenoka mutiska rīkojuma nepildīšanu, atlikt pieņemt darbā izmeklētāju, līdz Streļčenoks būs saņēmis pilnīgu informāciju par amata  pretendenti, to  izvērtējis un pieņēmis lēmumu par  tālāko  šī  jautājuma  virzību,  komisija  izteica priekšlikumu  izbeigt disciplinārlietu pietiekamu pierādījumu neesamības dēļ.

Ņemot vērā disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas slēdzienā norādīto, vispusīgi, pilnīgi  un objektīvi izvērtējot visus apstākļus un lietā  esošos  pierādījumus, Streļčenoks, izvērtējot administratīvā akta izdošanas lietderību un pamatojoties uz  KNAB likumā viņam noteiktajām pilnvarām, kā arī ņemot vērā Strīķes disciplinārpārkāpuma   raksturu, vainas  formu un disciplinārpārkāpuma sekas, ceturtdien, 19.decembrī, nolēma par iepriekš minētajiem pārkāpumiem, atceļot  Biroja priekšnieka rīkojumus, Strīķei piemērot disciplinārsodu – rājienu, savukārt epizodē par Biroja priekšnieka mutiskā rīkojuma neizpildīšanu, viņš pieņēma lēmumu izbeigt disciplinārlietu pret Strīķi pietiekamu pierādījumu neesamības dēļ.

Pamatojoties uz 24.maijā izdoto rīkojumu, Strīķei bija uzdots izpildīt darba novērtējuma par 2012.gadu Streļčenoka norādītos neizpildītos uzdevumus, kā arī  uzlabot  uzdevumu izpildi un kvalitatīvai amata pienākumu veikšanai nepieciešamās prasmes (personālvadības prasmes, sadarbības prasmes, plānošana  un kontrole, komunikācijas  prasmes, orientācija uz attīstību, profesionālās zināšanas).

KNAB  priekšnieks piektdien, 20.decembrī, pamatojoties uz Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu (saņemot  atkārtoti novērtējumu "D") un  ņemot  vērā  to,  ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā   norādītās   nepilnības  savā  darbībā,  par  ilglaicīgiem  un sistemātiskiem  pārkāpumiem,  tai skaitā, nepildot  KNAB  priekšnieka rīkojumus (uzdevumus),  tādējādi  zaudējot  darba  devēja  uzticību,  pieņēma  lēmumu J.Strīķi par neatbilstību ieņemamam amatam atbrīvot no amata.

KNAB pārstāve Diāna Kurpniece Latvijas Televīzijas ziņās atzina, ka, strādājot KNAB, negaidītu lēmumu nav un šī situācija briedusi ļoti ilgi. Valsts amatpersonas esot jau iepriekš brīdinātas, ka Streļčenoka īstais darbības mērķis esot kāds cits kā ierakstīts KNAB likumā. Strīķe vērtējama kā augstākās pakāpes profesionāle, kura spēj angļu valodā profesionāli sazināties ar kolēģiem ārzemēs un vadīt korupcijas apkarošanas plānu. Kurpniece KNAB priekšnieka soli saista ar politiskās gribas trūkumu padarīt KNAB par efektīvu koruptīvo noziegumu apkarošanas iestādi, kas būtu iespējams Strīķes vadībā.

Arī demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pieprasīs KNAB šefam Jaroslavam Streļčenokam argumentus par lēmumu atbrīvot no amata KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, norādīja premjera pārstāvis Mārtiņs Panke.

Dombrovskis nākamnedēļ vai janvāra sākumā arī tikšoties ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, lai pārrunātu radušos situāciju. Premjeram šāds notikumu pavērsiens bijis negaidīts.

KNAB jau ilgāku laiku pastāv nesaskaņas starp Streļčenoku un vairākiem viņa padotajiem. Streļčenoku Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Jāņa Maizīša vadītā komisija nesen novērtēja ar C līmeni, kas nozīmē, ka viņš var turpināt vadīt iestādi un viņa darbs novērtēts labi.

Savukārt Streļčenoks novembra beigās atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.

pievienota 10. līdz 12.rindkopa ar Diānas Kurpnieces un premjera pārstāvja teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas