Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināts (21:19) - Rinkēvičs Vešņakovam prasa pārtraukt provokācijas Ukrainā

Svētdien, 2.martā, lai pārrunātu situāciju Ukrainā un Krievijas reakciju uz to, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs _(Reformu partija) _atsevišķi tikās ar ASV vēstnieku Latvijā Marku Pekalu, Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu un Lielbritānijas vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvaroto lietvedi, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijā.

Tikšanās laikā ar Krievijas vēstnieku Rinkēvičs stingri pauda Latvijas principiālo nostāju par nepieciešamību ievērot Ukrainas teritoriālo integritāti. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Krievijas Federācijas Padomes 1. marta lēmums atļaut Krievijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām un Krievijas starptautiskajām saistībām, tai skaitā arī ar 1994. gada Budapeštas memorandu.

Ministrs norādīja uz nepieciešamību atvilkt Krievijas bruņotos spēkus uz to dislokācijas vietām un pārtraukt provokācijas. Ārlietu ministrs aicināja Krieviju ieņemt konstruktīvu pozīciju situācijas Ukrainā normalizēšanai un izteica cerību, ka tās darbības būs vērstas uz Ukrainas teritoriālās vienotības saglabāšanu.

Saskaņā ar 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai sakarā ar tās pievienošanos līgumam par kodolieroču neizplatīšanu, Krievija, ASV un Lielbritānija garantē Ukrainas neatkarību, integritāti un drošību.

Sarunās ar ASV vēstnieku un Lielbritānijas vēstniecības pagaidu pilnvaroto lietvedi notika viedokļu un informācijas apmaiņa par turpmākajiem atbalsta soļiem situācijas Ukrainā stabilizēšanai. Gan ASV, gan Lielbritānija ir apliecinājušas gatavību situācijas noregulēšanai izmantot konsultāciju mehānismu, kuru paredz 1994.gada Budapeštas memorands.

Svētdien ar Krievijas Ārlietu ministrijas pirmo vietnieku Vladimiru Titovu, lai pārrunātu situāciju Ukrainā un Krievijas provokatīvo reakciju, sazinājās Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijā.

Valsts sekretārs norādīja uz Krievijas atbildību par notiekošo eskalāciju un uzsvēra, ka Ukrainas teritoriālā integritāte ir jānodrošina, aicinot stingri atturēties no rīcības, kas apdraud drošību un mieru Eiropā. Arī Eiropas Savienības un Krievijas dialogs ir apdraudēts. Pildegovičs stingri pauda Latvijas principiālo nostāju par nepieciešamību ievērot Ukrainas teritoriālo integritāti, uzsverot, ka Krievijas Federācijas Padomes 1. marta lēmums atļaut Krievijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām un Krievijas starptautiskajām saistībām.

Valsts sekretārs aicināja Krieviju ieņemt konstruktīvu pozīciju situācijas Ukrainā normalizēšanā un uzsākt dialogu ar Ukrainas vadību.

Jau ziņots, ka uzreiz pēc viesošanās Latvijas Ārlietu ministrijā Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs LTV Dienas ziņās  sacīja, ka pārspīlēti ir paziņojumi, ka Krievija rīkojas agresīvi un apdraud mieru Eiropā.

(Pievienota no 6. līdz 8.rindkopai.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas