Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

papildināts ar VID komentāru (9:53) - Dāvana mīļotajai pārvēršas par murgu

Vēloties iepriecināt mīļoto sievieti ar ilgi kārotu dāvanu, Mārim iepirkšanās pazīstamā interneta veikalā beigusies pagalam neveiksmīgi. Nodoms ne tikai izgāzies, bet pret viņu ierosināta arī administratīvā lieta par kontrabandu. Kamēr vīrietis nopūlējies, lai dabūtu precīzu informāciju par to, ka likums nav pārkāpts, Latvijas muitas pārstāvji par notikušo vairs neliekas ne zinis. Arī Dienai iestādes darbinieki divu dienu laikā tā arī nespēja sagatavot atbildi ar situācijas skaidrojumu, kaut to solīja izdarīt laikus.

Interneta veikals Jomashop ir ievērojams spēlētājs pasaules tirgū. Tas atrodas Amerikā un tirgo luksusa skaistumlietas. Māris Jomashop nesen pasūtīja firmas Baume & Mercier Šveicē ražotu pulksteni. Sākumā viņa prieks bija liels, jo informācija par to, ka pirkums jau ir Latvijā, pienāca ātri. Tomēr drīz pēc tam loģistikas kompānija UPS vīrietim paziņoja, ka preci nav iespējams muitot.

"Kāds muitnieks bija izdomājis, ka pulksteņa siksniņa ir taisīta no aizsargājama aligatora ādas. Es pieprasīju informāciju pārdevējam, viņi man atbildēja, ka siksniņa ir no govs ādas. Šo informāciju iekļāvu arī paskaidrojumā muitai. Ar to nepietika. Divi muitnieki devās uz UPS biroju sūtījumu vizuāli apskatīt. Tad vēl nākamajā dienā uz UPS atbrauca divi muitnieki, lai sastādītu aktu par izņemšanu, jo viņi iecerējuši šo pulksteni vest uz ekspertīzi, lai saprastu, vai tiešām tā nav uztaisīta no aizsargājamā dzīvnieka. Tad man pienāca dokuments, ka pret mani ir ierosināta administratīvā lieta par kontrabandu," notiekošo soli pa solim atstāsta Māris.

Viņš neslēpj sašutumu par notiekošo. Pulksteni klātienē viņam tā arī vēl nav izdevies redzēt, kaut gan interneta veikalam nauda samaksāta, Latvijā veikts arī norēķins par PVN un muitas nodokli. "Papildus ierosinātai administratīvajai lietai UPS raksta, ka man būs jāsāk maksāt par uzglabāšanu, jo tiek pārsniegts atļauto dienu skaits, kad sūtījums var atrasties noliktavā. Tagad gaidu ekspertīzes rezultātus. Bēdīgākais tajā visā ir tas, ka šis pulkstenis bija paredzēts kā dāvana," nosaka Māris.

Viņu arī izbrīna muitas pārstāvju reakcija, jo Baume & Mercier ir liela kompānija un pozicionējas kā uzņēmums, kas respektē dabas aizsardzības noteikumus.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs Dienai neslēpj pārsteigumu par šo stāstu: "Iepirkšanās internetā kļūst arvien populārāka, cilvēki tur pērk visu iespējamo, ko vien var iedomāties. Šis gadījumus atklāj, ka Latvijas ierēdniecība, kas uzrauga preču kustību, nav vēl atradusi pienācīgu sistēmas risinājumu."

VID komentāru lasiet slejā labajā pusē! 

Visu Aļonas Zanderes rakstu lasiet ceturtdienas, 10. jūlija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VID komentārs

Tā kā par konkrēto gadījumu pilnībā informāciju sniegt nedrīkstam, tad izklāstu VID Muitas pārvaldes rīcību gadījumos, kad muitas amatpersonām rodas aizdomas, ka kāds izstrādājums varētu būt darināts no aizsargājama īpatņa vai arī pats par sevi vedamais ir aizsargājamas sugas īpatnis (iekļauts CITES konvencijas pielikumos).

VID muitas amatpersonas veic kontroles pasākumus, balstoties uz risku analīzi un to izvērtēšanu. VID Muitas amatpersonām saskaņā ar Padomes regulu 2913/92 par Kopienas muitas kodeksa izveidi ir tiesības veikt jebkādu kontroli, kas nepieciešama, lai nodrošinātu to, ka pareizi piemēro muitas noteikumus un citu tiesību aktus par preču ievešanu, izvešanu, tranzītu (14.pants). VID muitas amatpersonas veic kravas fizisko kontroli un saskaņā ar Komisijas regulas 2454/93 248.panta 3.punktu aizdomu gadījumā par aizliegumu vai ierobežojumu preces aiztur. VID Muitas amatpersonas veic visas darbības, kas nepieciešamas, lai noskaidrotu, vai radušās aizdomas ir pamatotas. Konkrētajā gadījumā tika uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība, par to tika informēts kravas saņēmējs un priekšmets (pulkstenis) tika nosūtīts ekspertīzei Dabas aizsardzības pārvaldei.

Ja aizdomas apstiprinās, tās tiek apstiprinātas ar ekspertīzes rezultātiem vai tiek iegūta cita veida informācija, kas apstiprina aizdomas, tiek sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Konkrētā gadījumā Dabas aizsardzības pārvalde sniedza atzinumu - Crokodilia kārtas dzīvnieks, CITES II pielikums, nepieciešama CITES atļauja.

Savukārt, ja aizdomas neapstiprinās, administratīvā pārkāpuma lieta tiek izbeigta, par to tiek informēts saņēmējs un krava, piemērojot nepieciešamo muitas procedūru, tiek atdota saņēmējam.

Sods par šādu pārkāpumu ir paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12. pantā.

*VID pārstāves Evitas Teices-Mamajas komentārs saņemts jau pēc raksta publicēšanas ceturtdienas, 10. jūlija,  laikrakstā Diena

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas