Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par ar ĀCM slimas mežacūkas nomedīšanu malumednieku soda ar 1440 eiro

Burtnieku novadā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā meža teritorijā kāds iedzīvotājs nelikumīgi nomedījis slimu mežacūku, par ko ir sodīts ar 1440 eiro naudas sodu, turklāt noteikts, ka attiecīgajā saimniecībā jāveic stingri higiēnas un biodrošības pasākumi, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Malumednieks nomedījis slimo mežacūku ar nazi, atstājis mežā dzīvnieka iekšējos orgānus, ar traktoru aizvedis cūku līdz mājām, kur ar kaimiņu palīdzību to sadalījis. Darbojoties ar nogalināto dzīvnieku, netika ievēroti nekādi piesardzības pasākumi, lai apkārtējā vidē neizplatītos slimības izraisītāji.

Pēc informācijas saņemšanas par iespējamām nelikumīgām medībām Ziemeļvidzemes virsmežniecības vecākais inspektors kopā ar Valmieras policijas un Pārtikas un veterinārā dienesta darbiniekiem devās uz medību vietu. Pēc atrastajām pēdām tika sameklēta māja, uz kurieni ar traktoru aizvests nomedītais dzīvnieks.

Uz jautājumu, kāpēc, veicot dzīvnieka pirmapstrādi, nav ievēroti biodrošības pasākumi, nelikumīgās darbības veicējs atbildēja, kas šīs drošības prasības attiecas tikai uz likumīgajiem medniekiem. Viņš gan nenoliedza, ka ir zinājis par to, ka konkrētais meža masīvs atrodas ĀCM skartajā zonā, jo jau pagājušajā gadā no meža tikušas izvestas 13 beigtas mežacūkas ar mēra pazīmēm.

Kā norāda VMD, visa mežacūkas gaļa tika izņemta un nogādāta PVD pārbaudei un iznīcināšanai, tāpat visas vietas mežā, kur bija mētājušās cūkas atliekas, tika satīrītas.

Kā ziņots, līdz šim kopumā ĀCM Latvijā konstatēts 254 mežacūkām 50 pagastos un 23 novados. Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Sākot ar šā gada 1.janvāri, vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās. Tomēr mēra skartajās zonās līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

Ārkārtējā situācija varētu tikt noteikta atkārtoti, ja ĀCM skartu jaunas administratīvās teritorijas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas